Jak zrobić pierś z kaczki, żeby była miękka?

Jak zrobić pierś z kaczki, żeby była miękka?

Nie wierz tym, którzy mówią, że kaczka zawsze jest twarda i sucha. Dobrze przyrządzona kaczka jest delikatna i soczysta. A w połączeniu z żurawiną, jabłkami albo gruszkami to naprawdę niebo w gębie! Wiemy, jak przyrządzić pierś z kaczki, a także całą tuszkę, żeby rozpływała się w ustach. Do dzieła!

Soczysta pierś z kaczki – czy to w ogóle możliwe?

Panuje przekonanie, że sucha smażona lub pieczona pierś z kaczki świadczy o złej jakości lub wynika z wykorzystania starego mięsa. Nic bardziej mylnego. Wynika to z błędów popełnionych przed i w trakcie obróbki termicznej. Nawet najlepszej jakości mięso z młodej kaczki można przesuszyć.

Prawidłowo przygotowane mięso kaczki, niezależnie od tego, czy jest smażone, czy pieczone, jest różowe w środku, soczyste, delikatne oraz miękkie.

Dowiedz się więcej na temat pieczenia mięs w piekarniku

Jak przyrządzić pierś z kaczki?

Sekretem piersi z kaczki pełnej smaku i aromatu jest marynata. To dzięki niej mięso kruszeje oraz przechodzi smakiem przypraw. Jak zamarynować pierś z kaczki? Możesz wykorzystać:

  • olej lub oliwę,
  • miód,
  • sok z cytryny,
  • czosnek,
  • paprykę słodką lub wędzoną,
  • bazylię,
  • majeranek.
  • rozmaryn.

Dodatkowo możesz pokusić się o dodatek czerwonego wina, brandy lub whisky. Następnie całość dokładnie wetrzyj w mięso. Aby przyprawy lepiej wniknęły do mięsa, możesz naciąć skórę. Jednocześnie dzięki temu podczas obróbki termicznej tłuszcz szybciej się wytopi.

Zamarynowaną pierś należy odstawić do lodówki na kilka godzin. Podana marynata doskonale sprawdzi się także w przypadku udek z kaczki. W przypadku pieczenia kaczki w całości zdecyduj się na przygotowanie solanki i kilkugodzinne lub całonocne moczenie tuszki.

Infografika: Jak przyrządzić pierś z kaczki

Jak i w czym zrobić pierś z kaczki?

Pierś z kaczki najczęściej przygotowuje się w piekarniku lub smaży na patelni. W przypadku osób początkujących, które jeszcze nie przyrządzały kaczki lub nie mają dostatecznej wprawy, polecamy przepisy z wykorzystaniem piekarnika. Przy smażeniu kaczki na patelni przyda się doświadczenie i dobre „wyczucie” mięsa. Pozwoli to uniknąć nadmiernego przypieczenia skórki, gdy reszta mięsa jest jeszcze surowa.

Jak usmażyć pierś z kaczki na patelni?

  1. Przed smażeniem skórę natnij tak, aby ułatwić wtapianie się tłuszczu. Następnie naciętą skórę możesz delikatnie posolić. Mięsa nie doprawiaj.
  2. Zanim zaczniesz smażyć pierś, odstaw ją na kilkanaście minut (maksymalnie 30) w temperaturze pokojowej.
  3. Pierś z kaczki smaż na suchej patelni. Są dwie metody rozpoczęcia smażenia. W pierwszej mięso umieszczasz na zimnej patelni, którą rozgrzewasz na średnim ogniu. W przypadku drugiej metody kaczkę kładziesz na lekko rozgrzaną patelnię. Niezależnie od metody rozpoczęcia smażenia, zawsze kładziesz kaczkę skórą do dołu, tak by umożliwić wytapianie się tłuszczu.
  4. Przyjmuje się, że od momentu, gdy zaczniesz słyszeć skwierczenie, kaczkę smaży się na tej stronie jeszcze 7–8 minut. W tym czasie na patelnię możesz dodać gałązki rozmarynu lub tymianku. Dodatkowo warto regularnie polewać mięso wytapiającym się tłuszczem.
  5. Po upływie wskazanego czasu kaczkę obróć na drugą stronę i smaż kolejne 5 minut.

Jak upiec pierś z kaczki w piekarniku?

Pierś z kaczki piekarnika można zrobić na kilka sposobów. Mięso możesz ułożyć na suchej i ciepłej blaszce, w naczyniu żaroodpornym, garnku żeliwnym lub emaliowanym, w rękawie piekarniczym lub zawinąć w folię aluminiową.

Bardzo ważne jest, by przed pieczeniem pierś zamarynować w przyprawach przez kilka godzin oraz naciąć skórę. Dzięki temu gotowa kaczka będzie jeszcze smaczniejsza. Aby uniknąć wysuszenia górnej części piersi, podczas pieczenia polewaj mięso sosem powstałym z wytapiającego   się tłuszczu oraz wypływających soków. W przypadku zastosowania rękawa polewanie nie jest konieczne, aż do momentu jego rozcięcia w celu zrumieniania skórki. To sprawdzone sposoby, które sprawią, że przygotujesz soczystą pierś z kaczki.

Jak długo i w jakiej temperaturze piec pierś z kaczki w piekarniku?

Pierś z kaczki piecze się najczęściej w temperaturze od 200 do 230 stopni Celsjusza. Najpierw przez około 45 minut pierś z kaczki powinna być pieczona pod przykryciem. Może to być pokrywa od naczynia żaroodpornego, rękaw piekarniczy lub folia aluminiowa. Następnie należy odkryć mięso i piec kolejne 15–20 minut, by skórka się zrumieniła. W przypadku zastosowania rękawa należy go rozciąć. Na tym etapie mięso można polewać wytopionym tłuszczem.

Dlaczego kaczka po upieczeniu jest twarda?  

Najczęstszą przyczyną twardego mięsa kaczki po upieczeniu jest zbyt krótki czas pieczenia lub zbyt niska temperatura piekarnika. Przez to mięso nie uzyskało optymalnej temperatury na całym swoim przekroju.

Aby sprawdzić, czy mięso jest już gotowe, możesz naciąć je nożem i sprawdzić kolor wypływającego soku. Jeśli będzie on klarowny, to znaczy, że kaczka jest gotowa.        

Z czym podawać pierś z kaczki?

Mięso kaczki doskonale komponuje się ze słodkimi, lekko kwaśnym i orzeźwiającymi produktami. Z tego względu warto łączyć je z owocami takimi jak jabłka, gruszki, pomarańcze, żurawina czy z konfiturą z żurawiny lub borówek. Jak najbardziej można mieszać i łączyć owoce ze sobą i przygotować kaczkę z żurawiną i gruszkami.

Mięso kaczki dobrze będzie komponowało się z rozmarynem i majerankiem, które również pasują do wymienionych wyżej owoców. Połączenie kaczki, rozmarynu, ziemniaków z jabłkami lub pomarańczą będzie niezwykle apetyczne. Ziemniaki można upiec w piekarniku w trakcie przygotowywania kaczki.

Sprawdź też przepis na smażoną kaczkę z jabłkami

Dobrze przyrządzone mięso z kaczki jest soczyste, delikatne i pełne smaku. Zdecydowanie warto spróbować przygotować je samodzielnie w domu, korzystając z naszych wskazówek.