Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Jesienna kaczka z żurawiną i gruszkami

Jesienna kaczka z żurawiną i gruszkami
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

180 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Liczba ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Aromatyczna kaczka nadziewana gruszkami i żurawiną to doskonały pomysł na świąteczny posiłek. Danie wydaje się trudne, ale wymaga jedynie czasu i cierpliwości. Przygotuj je i zachwyć gości wyjątkowym posiłkiem!

Składniki

1 cała kaczka
2 gruszki
1 pomarańcza
150 g świeżej lub mrożonej żurawiny
150 ml soku jabłkowego
5 małych cebuli
2-3 łyżki majeranku
sól i pieprz do smaku

Opis wykonania

1

Kaczkę natrzyj solą i majerankiem z każdej strony na zewnątrz, a także w środku. Możesz ją tak przyprawioną odstawić do lodówki na kilka godzin. Dzięki temu mięso przejdzie smakiem ziół.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 170°C . Przygotuj garnek żeliwny, lub naczynie żaroodporne do pieczenia z pokrywką. Jeżeli używasz garnka żeliwnego, wstaw go do piekarnika, aby się dobrze rozgrzał przez kilkanaście minut.

2

Gruszki pokrój na ósemki i usuń gniazda nasienne. Pomarańczę wyfiletuj i odłóż cząstki miąższu na bok, a z resztek wyciśnij do małej miseczki cały sok.

Wnętrze kaczki nadziej jak największą ilością mieszanki gruszek, pomarańczy i żurawiny. 

Porada

Jak dobrać temperaturę pieczenia do wagi dania? Nie musisz się już nad tym zastanawiać! Pozwól systemowi AutoPilot w piekarnikach marki Bosch zrobić to za siebie.  



Bosh Logo
Bosh
3

Na dnie garnka ułóż przekrojone na połówki lub ćwiartki cebule. Dodaj również pozostałe kawałki gruszki i żurawinę, jeżeli cały przygotowany farsz nie zmieścił się do środka kaczki. 

Następnie na owocowo-warzywną warstwę połóż nadzianą żurawinowo-owocowym farszem kaczkę. Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika na 40 minut. 

4

Po tym czasie wyjmij naczynie i podlej kaczkę sokiem jabłkowym. Jeżeli w garnku zebrało się bardzo dużo tłuszczu, możesz jego większą część odlać i dopiero po tej czynności dodać sok.

Następnie kaczkę wstaw z powrotem do piekarnika i piecz pod przykryciem przez kolejne 40 minut. 

Po tym czasie wyjmij naczynie z piekarnika, polej kaczkę sosem, który utworzył się na dnie naczynia i wstaw do piekarnika na 30 minut już bez przykrycia.

5

W tym czasie co kilka minut podlewaj mięso sosem i pilnuj, aby skóra zbytnio się nie przypaliła. Jeżeli tak się stanie, możesz na ostatnie minuty pieczenia przykryć naczynie pokrywką.

 

6

Z powstałego w trakcie pieczenia sosu zlej tłuszcz, a następnie całość sosu wraz z cebulą, i nadmiarowym farszem zmiksuj z pomocą blendera do uzyskania gładkiej i aksamitnej konsystencji. Dopraw sos łyżką sosu sojowego i łyżką miodu, wymieszaj dokładnie do połączenia się składników.

7

Gotową kaczkę podawaj z ryżem, lub kaszą. Serwuj mięso w towarzystwie farszu. 

Porada Szefa

Jak szybko zamarynować mięso?

Zdarzyło Ci się zapomnieć zamarynować mięso? Wiadomo, marynowanie to nieraz długotrwały proces. Nie martw się, jest na to sprytny sposób, który znacznie skróci proces marynowania.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Brzoskwinie też tu pasują! Bardzo dobre!
Ewusia1222
Bardzo smaczna kaczka, ja podałam żurawinę obok. Ryż świetnie się komponuje z mięsem.