Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Jesienna kaczka z żurawiną i gruszkami

Jesienna kaczka z żurawiną i gruszkami
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

180 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Aromatyczna kaczka nadziewana gruszkami i żurawiną to doskonały pomysł na świąteczny posiłek. Danie wydaje się trudne, ale wymaga jedynie czasu i cierpliwości. Przygotuj je i zachwyć gości wyjątkowym posiłkiem!

Składniki

1 cała kaczka
2 gruszki
1 pomarańcza
150 g świeżej lub mrożonej żurawiny
150 ml soku jabłkowego
5 małych cebuli
2-3 łyżki majeranku
sól i pieprz do smaku

Opis wykonania

1

Kaczkę natrzyj solą i majerankiem z każdej strony na zewnątrz, a także w środku. Możesz ją tak przyprawioną odstawić do lodówki na kilka godzin. Dzięki temu mięso przejdzie smakiem ziół.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 170°C . Przygotuj garnek żeliwny, lub naczynie żaroodporne do pieczenia z pokrywką. Jeżeli używasz garnka żeliwnego, wstaw go do piekarnika, aby się dobrze rozgrzał przez kilkanaście minut.

2

Gruszki pokrój na ósemki i usuń gniazda nasienne. Pomarańczę wyfiletuj i odłóż cząstki miąższu na bok, a z resztek wyciśnij do małej miseczki cały sok.

Wnętrze kaczki nadziej jak największą ilością mieszanki gruszek, pomarańczy i żurawiny. 

Porada

Jak dobrać temperaturę pieczenia do wagi dania? Nie musisz się już nad tym zastanawiać! Pozwól systemowi AutoPilot w piekarnikach marki Bosch zrobić to za siebie.  



Bosh Logo
Bosh
3

Na dnie garnka ułóż przekrojone na połówki lub ćwiartki cebule. Dodaj również pozostałe kawałki gruszki i żurawinę, jeżeli cały przygotowany farsz nie zmieścił się do środka kaczki. 

Następnie na owocowo-warzywną warstwę połóż nadzianą żurawinowo-owocowym farszem kaczkę. Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika na 40 minut. 

4

Po tym czasie wyjmij naczynie i podlej kaczkę sokiem jabłkowym. Jeżeli w garnku zebrało się bardzo dużo tłuszczu, możesz jego większą część odlać i dopiero po tej czynności dodać sok.

Następnie kaczkę wstaw z powrotem do piekarnika i piecz pod przykryciem przez kolejne 40 minut. 

Po tym czasie wyjmij naczynie z piekarnika, polej kaczkę sosem, który utworzył się na dnie naczynia i wstaw do piekarnika na 30 minut już bez przykrycia.

5

W tym czasie co kilka minut podlewaj mięso sosem i pilnuj, aby skóra zbytnio się nie przypaliła. Jeżeli tak się stanie, możesz na ostatnie minuty pieczenia przykryć naczynie pokrywką.

 

6

Z powstałego w trakcie pieczenia sosu zlej tłuszcz, a następnie całość sosu wraz z cebulą, i nadmiarowym farszem zmiksuj z pomocą blendera do uzyskania gładkiej i aksamitnej konsystencji. Dopraw sos łyżką sosu sojowego i łyżką miodu, wymieszaj dokładnie do połączenia się składników.

7

Gotową kaczkę podawaj z ryżem, lub kaszą. Serwuj mięso w towarzystwie farszu. 

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Brzoskwinie też tu pasują! Bardzo dobre!
Ewusia1222
Bardzo smaczna kaczka, ja podałam żurawinę obok. Ryż świetnie się komponuje z mięsem.