Jesienna kaczka z żurawiną i gruszkami

4 porcje
180 min
Średnie
5 (Liczba ocen: 1)
Składniki
Jesienna kaczka z żurawiną i gruszkami
Jesienna kaczka z żurawiną i gruszkami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania

Kaczkę natrzyj solą i majerankiem z każdej strony na zewnątrz, a także w środku. Możesz ją tak przyprawioną odstawić do lodówki na kilka godzin. Dzięki temu mięso przejdzie smakiem ziół.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 170°C . Przygotuj garnek żeliwny, lub naczynie żaroodporne do pieczenia z pokrywką. Jeżeli używasz garnka żeliwnego, wstaw go do piekarnika, aby się dobrze rozgrzał przez kilkanaście minut.

Gruszki pokrój na ósemki i usuń gniazda nasienne. Pomarańczę wyfiletuj i odłóż cząstki miąższu na bok, a z resztek wyciśnij do małej miseczki cały sok.
Wnętrze kaczki nadziej jak największą ilością mieszanki gruszek, pomarańczy i żurawiny.
Porada
Jak dobrać temperaturę pieczenia do wagi dania? Nie musisz się już nad tym zastanawiać! Pozwól systemowi AutoPilot w piekarnikach marki Bosch zrobić to za siebie.


Na dnie garnka ułóż przekrojone na połówki lub ćwiartki cebule. Dodaj również pozostałe kawałki gruszki i żurawinę, jeżeli cały przygotowany farsz nie zmieścił się do środka kaczki.
Następnie na owocowo-warzywną warstwę połóż nadzianą żurawinowo-owocowym farszem kaczkę. Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika na 40 minut.

Po tym czasie wyjmij naczynie i podlej kaczkę sokiem jabłkowym. Jeżeli w garnku zebrało się bardzo dużo tłuszczu, możesz jego większą część odlać i dopiero po tej czynności dodać sok.
Następnie kaczkę wstaw z powrotem do piekarnika i piecz pod przykryciem przez kolejne 40 minut.
Po tym czasie wyjmij naczynie z piekarnika, polej kaczkę sosem, który utworzył się na dnie naczynia i wstaw do piekarnika na 30 minut już bez przykrycia.

W tym czasie co kilka minut podlewaj mięso sosem i pilnuj, aby skóra zbytnio się nie przypaliła. Jeżeli tak się stanie, możesz na ostatnie minuty pieczenia przykryć naczynie pokrywką.

Z powstałego w trakcie pieczenia sosu zlej tłuszcz, a następnie całość sosu wraz z cebulą, i nadmiarowym farszem zmiksuj z pomocą blendera do uzyskania gładkiej i aksamitnej konsystencji. Dopraw sos łyżką sosu sojowego i łyżką miodu, wymieszaj dokładnie do połączenia się składników.

Gotową kaczkę podawaj z ryżem, lub kaszą. Serwuj mięso w towarzystwie farszu.
Komentarze