Piersi z kaczki z jabłkami
4 porcje
30 min
Łatwe
4.5 (Ilość ocen: 2)
Składniki
Piersi z kaczki z jabłkami
Piersi z kaczki z jabłkami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Piersi z kaczki umyj i osusz. Skórę (od strony tłuszczu) natnij w karo, posól z każdej strony.
Na zimną patelnię połóż pierś kaczki od strony skóry i świeży tymianek w gałązkach. W momencie pojawienia się tłuszczu dodaj całe ząbki czosnku (w łupinach, lekko rozgniecione) oraz jabłka pokrojone w ósemki.
Pierś kaczki smaż naciętą skórą do dołu do momentu całkowitego wytopienia tłuszczu (czas zależy od grubości tłuszczu, warto dobrze go wysmażyć). Następnie przewróć pierś na drugą stronę i smaż na płycie grzewczej od 4 do 6 minut w zależności od grubości piersi i od tego, jaki stopień wysmażenia preferujesz.
Jeśli pierwszy raz smażysz pierś z kaczki, zawsze możesz odciąć końcówkę jednej z piersi i zobaczyć, na jakim etapie wysmażenia jest pierś.
Porada
Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.
Kaczkę zdejmij z patelni. Ułóż na folii aluminiowej i pozwól jej odpocząć około 3 minut. Tak przygotowane piersi kaczki pokrój na plastry (grubość zależy od Twoich preferencji) i ułóż na talerzu.
Dekoruj łodygami tymianku, układaj jabłka i czosnek.
Danie możesz podać z ziemniakami lub kaszą i żurawiną.
Komentarze