Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Piersi z kaczki z jabłkami

Opis wykonania

Kaczka z jabłkami to tradycja polskiej kuchni, tradycyjne jest też dodanie tymianku, który idealnie uzupełni smak mięsa. To doskonały zamiennik dla kotletów schabowych lub pieczonych piersi z kurczaka.

baner reklamowy maszynki do mielenia
Piersi z kaczki z jabłkami - krok 1

Piersi z kaczki umyj i osusz. Skórę (od strony tłuszczu) natnij w karo, posól z każdej strony.

Na zimną patelnię połóż pierś kaczki od strony skóry i świeży tymianek w gałązkach. W momencie pojawienia się tłuszczu dodaj całe ząbki czosnku (w łupinach, lekko rozgniecione) oraz jabłka pokrojone w ósemki. 

Piersi z kaczki z jabłkami - krok 2

Pierś kaczki smaż naciętą skórą do dołu do momentu całkowitego wytopienia tłuszczu (czas zależy od grubości tłuszczu, warto dobrze go wysmażyć). Następnie przewróć pierś na drugą stronę i smaż na płycie grzewczej od 4 do 6 minut w zależności od grubości piersi i od tego, jaki stopień wysmażenia preferujesz.

Jeśli pierwszy raz smażysz pierś z kaczki, zawsze możesz odciąć końcówkę jednej z piersi i zobaczyć, na jakim etapie wysmażenia jest pierś.

Piersi z kaczki z jabłkami - krok 3

Kaczkę zdejmij z patelni. Ułóż na folii aluminiowej i pozwól jej odpocząć około 3 minut. Tak przygotowane piersi kaczki pokrój na plastry (grubość zależy od Twoich preferencji) i ułóż na talerzu.

Dekoruj łodygami tymianku, układaj jabłka i czosnek.

Danie możesz podać z ziemniakami lub kaszą i żurawiną.