Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Jakie są odmiany cukinii? I co potem z nią zrobić?

Jakie są odmiany cukinii? I co potem z nią zrobić?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Jak wygląda cukinia? Odmiany cukinii
  2. Co można zrobić z cukinii?

Dla wielu osób lato płynie pod znakiem cukinii – nie wyobrażają sobie lekkiego, letniego obiadu bez jej udziału. Cukinia to bardzo smaczne warzywo, które z łatwością można wykorzystać na wiele sposobów. Dzięki niskiej kaloryczności jest idealnym rozwiązaniem również dla osób dbających o linię. W sklepach i na straganach można spotkać wiele różnych odmian cukinii. Czym się różnią i jak przygotować z nich pyszne dania?

Jak wygląda cukinia? Odmiany cukinii

Co ciekawe cukinia pochodzi od dyni. Roślina charakteryzuje się długimi łodygami i dużymi liśćmi. Liście w dotyku są sztywne i szorstkie. Część odmian wyróżnia się srebrzystymi plamkami na liściach. Pomiędzy liśćmi na łodydze wyrastają kwiaty męskie i żeńskie. Tylko z tych drugich, po zapyleniu, urośnie cukinia.

Poszczególne odmiany różnią się między sobą zabarwieniem, kształtem, długością dojrzałego warzywa. Najczęściej spotykane w sklepach i na targach cukinie mają cylindryczny lub maczugowaty kształt. Mogą być również beczułkowate, jajowate czy kuliste. Podobna różnorodność występuje w przypadku barw. Cukinię mogą być:

  • żółte (od prawie białych do intensywnie żółtych wręcz pomarańczowych)
  • zielone (w odcieniach od delikatnej mięty do intensywnej butelkowej zieleni).

Dodatkowo skórką może być w różnym stopniu nakrapiana lub mieć widoczne paski. Najpopularniejsze odmiany cukinii to

  • Atena Polka i Paladin (żółte)
  • Astra Polka, Soraya i Ascona (zielone).

Odmiany cukinii - infografika

Cukinia – wartości odżywcze        

Cukinia zaliczana jest do niskokalorycznych warzyw. W 100 g dostarcza zaledwie 15 kcal. Zatem nic dziwnego, że jest chętnie wykorzystywana w posiłkach na diecie redukcyjnej oraz do przygotowywania lekkich, letnich posiłków. Tak niska kaloryczność wynika z wysokiej zawartości wody w miąższu. Przekłada się to również na rozkład makroskładników. W 100 g cukinii znajduje się 1 g białka, 2,2 g węglowodanów oraz 1 g błonnika.

Mimo delikatnego smaku i sporej zawartości wody, cukinia jest wartościowym warzywem. Miąższ i skórka bogate są w przeciwutleniacze, luteinę, potas, magnez, witaminy A, C, E oraz z grupy B. Zawartość tych składników przekłada się wsparcie procesów trawiennych i pracy mózgu, wzmocnienie odporności, poprawę wzroku, lepszą regenerację organizmu, a także wpływa na zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej.

Dowiedz się więcej o właściwościach cukinii

Co można zrobić z cukinii?

Delikatny smak cukinii doskonale komponuje się z licznymi składnikami, dzięki czemu warzywo można wykorzystać na wiele sposobów. Dodatkowo jadalne są także kwiaty. Zazwyczaj do jedzenia wybiera się kwiaty męskie, z których nie wyrasta owoc.

Cukinię, podobnie jak większość warzyw, można jeść na surowo. Z tego względu jak najbardziej można ją podać w formie surówki, pokrojoną w słupki jako dodatek do dipów lub hummusu czy dodać do kanapki. W wersji na ciepło cukinię można wykorzystać do przygotowania zup, potrawek, leczo, risotto, kaszotto, zapiekanek, tart, placuszków czy warzywnych gofrów. Będzie pasowała również do dań jajecznych jak omlet, jajecznica czy wytrawne muffinki. Osoby odchudzające się czasem zastępują makaron cukinią pokrojoną na cienkie wstążki, a następnie zblanszowaną.

Zobacz więcej, jak przyrządzić cukinię?

Pomysły na obiad z cukinią

Możliwości przygotowania potraw z cukinii jest bardzo dużo. To wręcz zadziwiające, jak różnorodnie można zaserwować jedno warzywo. Jednym z popularniejszych letnich obiadów są panierowane plastry cukinii podane z młodymi ziemniakami oraz jajkiem sadzonym. Chrupiąca panierka przyjemnie kontrastuje z delikatnym miąższem, który otacza.

Dla wielu osób obowiązkową potrawą podczas sezonu na cukinię jest leczo. Połączenie pomidorów, papryki cukinii z kiełbasą i wyrazistymi przyprawami jest wręcz doskonałe. Dodatkową zaletą jest to, że całe danie można przygotować w jednym garnku.

Prostym, a zarazem efektownym, daniem na obiad lub kolację są faszerowane cukinie. W wydrążone otwory po gniazdach nasiennych można nałożyć farsz z mięsa mielonego, ryżu, kaszy, soczewicy, sera halloumi lub feta z dodatkiem warzyw (w tym wydrążonej części cukinii). Następnie całość zapieka się w piekarniku, aż łódeczki z cukinii zmiękną. Przed końcem pieczenia wierzch można posypać parmezanem, mozzarellą lub cheddarem.

Kolejną propozycją wartą wypróbowania są placki z cukinii. Podsmażone na złoty kolor lub upieczone w piekarniku są chrupkie z wierzchu i jednocześnie rozpływające się w ustach. Można je przygotować wyłącznie z cukinii lub połączyć z tartymi ziemniakami, marchewką lub batatami. Jeśli będą podawanie w ramach pożywnego i pełnowartościowego obiadu, do ciasta na placki można dodać soczewicę lub ciecierzycę konserwową. Można również przygotować sos czy gulasz, którym polejemy gotowe placki.

Cukinia do słoików

Pełen lata smak cukinii jak najbardziej można zamknąć w przetworach. W słoikach na zimę można zawekować słupki cukinii w zalewie octowej, chili lub curry, sałatkę z dodatkiem papryki lub buraków, leczo, sos z dodatkiem innych warzyw, a nawet ketchup. Miłośnicy słodkich smaków mogą wypróbować dżemy z cukinii oraz owoców takich jak jabłka, borówki, pomarańcze, truskawki czy brzoskwinie.

Przetwory z cukinii to doskonały sposób, by wykorzystać jej nadmiar oraz przerośnięte okazy. Jeśli jednak gniazda nasienne są bardzo duże, a pestki twarde, można je wydrążyć przed wekowaniem. Podobnie w przypadku skórki – jeśli jest dość twarda lub zdrewniała, lepiej ją obrać przed przygotowywaniem przetworów.

Sezon na cukinię trwa przez całe lato. To doskonała okazja, by poznać smak różnych jej odmian oraz wypróbować nowe przepisy z jej wykorzystaniem. Zaskakujące jest, jak wiele różnorodnych i smacznych potraw można wyczarować ze zwykłej cukinii.