Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Cukinia - 6 sposobów na przyrządzenie

Cukinia - 6 sposobów na przyrządzenie
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Faszerowana cukinia
  2. Makaron z cukinii
  3. Placki, krokiety i burgery
  4. Pasztet z cukinii
  5. Ciasto i muffiny
  6. Cukinia na śniadanie

Znudziła Ci się grillowana podana jako dodatek do dania lub w formie szaszłyków na grilla? Szukasz smacznej alternatywy dla leczo? Cukinia jest niezwykle uniwersalnym warzywem i można ją przygotować na wiele ciekawych sposobów. Dzięki naszym pomysłom dowiesz się, co z niej zrobić, unikniesz nudy w kuchni i zaskoczysz swoją rodzinę i znajomych.

Faszerowana cukinia

To bardzo popularna forma przygotowania cukinii. Wydrążone łódeczki szybko się piecze, a zmieniając dodatek na mięsny lub warzywny, za każdym razem danie będzie inaczej smakowało i wyglądało. Faszerowaną cukinię możesz podać w formie małych łódek. Przekrojoną wzdłuż cukinię podziel na krótkie kawałki i wydrąż pojedynczo zostawiając brzegi, by nadzienie pozostało na swoim miejscu. Dodatkowo zamiast łódek możesz pokroić warzywo w grube plastry i nożem lub okrągłą foremką do ciastek wyciąć gniazdo nasienne. W powstałym otworze możesz umieścić przygotowane nadzienie.

Makaron z cukinii

Chcesz przygotować lekki obiad z cukinią w roli głównej? Spróbuj przygotować makaron z cukinii. To łatwiejsze niż się wydaje. Możesz skorzystać ze specjalnych tarcz do szatkownicy, mandoliny lub temperówek. Dzięki nim w kilka chwil makaron będzie gotowy. Jeśli nie masz pod ręką specjalnych sprzętów, pokrój cukinię wzdłuż w prostopadłościany. Następnie zwykłą obieraczką do warzyw przejeżdżaj po dłuższym boku, tak jak podczas obierania. Po każdym pociągnieciu otrzymasz wstążkę makaronu podobną do tagliatelle. Makaron z cukinii możesz podać z ulubionymi dodatkami do tradycyjnego makaronu. Aby danie było bardziej treściwe i sycące wymieszaj makaron z cukinii z pełnoziarnistym pół na pół.

Placki, krokiety i burgery

Jeśli lubisz placki ziemniaczane z pewnością polubisz te z cukinią. Możesz przygotować je wyłącznie z cukinii lub połączyć z ziemniakami.

Gotowe placki z cukinii doskonale smakują same lub z innym dodatkami typowymi dla placków ziemniaczanych np. gulaszem.

Ciekawą, a zarazem smaczną propozycją przygotowaną z cukinii są krokiety i burgery. Dobrze doprawione będą równie smaczne co mięsne odpowiedniki.

Pasztet z cukinii

To doskonała propozycja na kanapki lub samodzielna przekąska. Pasztet z cukinii jest niezwykle aromatyczny i rozpływa się w ustach. Obieranie i tarcie warzyw może być czasochłonne, ale jeśli posiadasz szatkownice masę na pasztet przygotujesz w kilka chwil. Podobnie jak w przypadku wcześniejszych propozycji możesz eksperymentować z różnymi dodatkami oraz przyprawami, by za każdym razem spróbować nowej wersji dania.

Ciasto i muffiny

Ciasto czekoladowe z cukinii, babka z cukinią, słodkie muffinki z cukinią może i brzmią abstrakcyjne, ale są naprawdę smaczne. Zaletą cukinii jest uniwersalność, która pozwala na przygotowanie z niej także słodkich dań. Dodatek wanilii lub kakao doskonale współgra że smakiem cukinii.

Cukinia na śniadanie

Bardzo mało osób kojarzy cukinię z pierwszym posiłkiem w ciągu dnia. Jednak z powodzeniem możesz ją dodać do jajecznicy czy omleta. Ponieważ można jeść ją również na surowo, będzie gotowa nawet po krótkim czasie smażenia jajecznicy. Wystarczy pokroić ją w średnią lub małą kostkę w zależności od preferencji. W przypadku omleta można cukinię zetrzeć na tarce i lekko odcisnąć, by podczas smażenia nie puściła zbyt dużo wody. Innym, ciekawym daniem są wytrawne jajeczne muffiny. Oczywiście dodanie pokrojonej cukinii do jajek to nie jedyna możliwość podania śniadania. Delikatny smak pozwala na wiele kulinarnych szaleństw. Z surowej lub grillowanej cukinii z łatwością przygotujesz przeróżne pasty do pieczywa. Mogą być one w wersji łagodnej, na ostro, z innymi warzywami, w tym również suszonymi lub z dodatkiem nasion i pestek. Pysznym dodatkiem do śniadania może być również samodzielnie przygotowany ketchup z cukinii.