- Warzywa na grilla – zdrowa alternatywa dla mięsa
- Jakie warzywa na grilla?
- Marynata do warzyw na grill
- Grillowane warzywa z oliwą i ziołami
- Szaszłyki warzywne na grilla
- Wege grill – pomysły na smaczne dania
- Owoce z grilla – niebanalna propozycja wege
Warzywa na grilla są doskonałą alternatywą dla tych gotowanych, podsmażanych lub pieczonych. To doskonały sposób na urozmaicenie posiłków. Pomysł przypadnie do gustu także wegetarianom oraz miłośnikom zdrowego odżywiania. Jak przygotowywać grillowane warzywa, na co zwrócić szczególną uwagę? Sprawdź pomysły na wege grill, które warto wykorzystać!
Warzywa na grilla – zdrowa alternatywa dla mięsa
Zgodnie z oficjalnymi zaleceniami, niezależnie od stosowanej diety, warzywa powinny być nieodłączną częścią naszego jadłospisu. Należy dbać, by były obecne w większości posiłków w ciągu dnia. Dlaczego to takie ważne? Warzywa są źródłem cennych składników mineralnych oraz błonnika. Ten ostatni odpowiada za długie uczucie sytości po posiłku. Z kolei składniki mineralne i związki prozdrowotne wpływają na prawidłową pracę całego organizmu.
Sięgaj zatem po warzywa jak najczęściej, nawet jeśli nie należysz do grona wegetarian! Jedną z ciekawszych propozycji są grillowane warzywa. Jak zabrać się za ich przygotowanie?
Przeczytaj również: Jak jeść więcej warzyw?
Jakie warzywa na grilla?
Zacznijmy od wyboru warzyw na grilla. Warto postawić na warzywa sezonowe – są one pełne smaku. Najlepiej sprawdzą się:
- papryka,
- cebula,
- cukinia,
- bakłażan,
- pieczarki,
- ziemniaki
- oraz bataty.
Dobry pomysł na wege grilla to również kukurydza, marchewka, kalafior, kapusta czy szparagi. Niektórzy wrzucają na ruszt również gałązkę pomidorków koktajlowych.
Marynata do warzyw na grill
Podobnie jak mięso, warzywa na grilla także potrzebują odpowiedniej marynaty. Wydobędzie ona i podkreśli smak wybranych przez nas jarzyn. Marynowanie warzyw na grilla trwa znacznie krócej niż w przypadku karkówki czy kurczaka. Wystarczą godzina lub dwie, by warzywa na grilla przeszły aromatem ziół i przypraw. Jeśli nie masz tyle czasu, pozostaw je w marynacie chociaż na kilkanaście minut.
Jak przygotować marynatę do warzyw na grilla? Podstawowe składniki to olej lub oliwa z oliwek, sok z cytryny, ulubione zioła oraz czosnek. Dla urozmaicenia smaku możesz dodać ocet balsamiczny lub jabłkowy, miód, musztardę, sos sojowy lub tabasco.
Grillowane warzywa z oliwą i ziołami
Warzywa na grillu to szybki sposób na smaczne i pożywne danie. Nie musisz ich długo przygotowywać. Wystarczy, że umyte i obrane warzywa pokroisz, wymieszasz z aromatycznymi ziołami i skropisz lekko oliwą.
Warzywa, by ułatwić ich grillowanie, można pokroić na wiele sposób. Mogą to być plastry, połówki, ćwiartki lub kostka. W przypadku mniejszych warzyw lub drobniej pokrojonych wykorzystaj naczynie żaroodporne. Wrzucone do niego warzywa będzie można łatwo wymieszać, by równomiernie się podpiekły.
Większe kawałki będzie znacznie łatwiej obracać na ruszcie. Niektórych warzyw – np. pieczarek nie musisz nawet kroić – grilluj je w całości. Ciekawy i smaczny pomysł rodem z wege grilla to główki czosnku. Grillowane ząbki miękną i zyskują na intensywności. Możesz je dodać do innych warzyw lub rozgnieść widelcem i wykorzystać do przygotowania sosu lub pasty do pieczywa.
Jakie jeszcze warzywa sprawdzą się na grillu? Kalafior! Łatwo przygotujesz z niego „steki”. Pokrój go pionowo na plastry o grubości ok. 2,5 cm i posmaruj oliwą wymieszaną z przyprawami. Podobnie możesz przygotować kapustę z grilla – w zależności od wielkości główki pokrój ją na ćwiartki, ósemki lub grube plastry.
Pyszną alternatywą dla zwykłych ziemniaków są słodkie bataty natarte rozmarynem lub kolendrą. Razem z ziołowym lub czosnkowym dipem będą świetnym dodatkiem do pozostałych dań z grilla.
Szaszłyki warzywne na grilla
Szaszłyk warzywny to prosty w wykonaniu, pyszny i efektowny pomysł grillowy. Podstawą są tu ulubione warzywa pokrojone na mniejsze kawałki lub plasterki. Do ich przygotowania możesz wybrać np. paprykę, cebulę, cukinię, bakłażana, pomidora oraz pieczarki.
Przed nadzianiem warzyw dobrze jest namoczyć drewniane patyczki. 10–15 minut w wodzie sprawi, że będą one bardziej elastyczne. Wilgoć zapobiegnie też przypalaniu się patyczków podczas grillowania.
Sprawdź przepis na warzywa na grillu w formie szaszłyków
Warzywa na grilla elektrycznego
Nie zawsze masz możliwość rozpalenia klasycznego lub gazowego grilla (np. ze względu na pogodę). Wtedy sprawdzi się grill elektryczny. Dzięki niemu można delektować się zdrowymi posiłkami z grilla przez cały rok. Warzywa na grilla elektrycznego przygotowuje się w taki sam sposób jak na klasyczny ruszt. Zaletą elektrycznej wersji jest szybkie nagrzewanie się płyt, co skraca czas przygotowania dań. Warto wspomnieć, że powłoka zastosowana na grillu elektrycznym zapobiega przywieraniu oraz pozwala na zrezygnowanie z dodatku tłuszczu. Jest więc jeszcze zdrowiej i… równie pysznie!
Wege grill – pomysły na smaczne dania
Wegetariański grill to nie tylko warzywa. Do przygotowania dań z powodzeniem można wykorzystać tofu (naturalne lub wędzone), strączki, sery lub ich wegańskie zamienniki oraz grzyby.
- Tofu możesz marynować tak samo jak mięso, a następnie ugrillować jak steki lub wykorzystać do przygotowania szaszłyków. Z tofu przygotujesz też wege burgery.
- W przypadku serów zdecydowanie warto spróbować camemberta lub brie z rusztu. Ich środek będzie płynny, co pozwoli zanurzać w nim kawałki bagietki, grzanek lub warzyw.
- Jako zamiennik mięsa często wykorzystuje się grzyby. Pieczarki i kurki wykorzystaj do szaszłyków. Z kolei boczniaki przygotuj i podaj jak szarpaną wołowinę lub dodaj do wegetariańskich burgerów.
Przeczytaj więcej: Jakie sery na grilla?
Owoce z grilla – niebanalna propozycja wege
Uzupełnieniem warzywnych specjałów będą grillowane owoce. Ciepło wydobywa z nich jeszcze więcej aromatu i smaku! Na ruszcie można przygotować brzoskwinie, mango, gruszki oraz ananasa. Ich orzeźwiający i słodki smak doskonale będzie komponował się z warzywami, różnego rodzaju serami oraz tofu.
Dowiedz się, jak pokroić ananasa, mango i inne owoce
Wyjątkowo pyszne owoce z grilla to pieczone w skórce banany. Obierz je po ugrillowaniu (aż zbrązowieją) i podaj z sosem czekoladowym/karmelowym oraz lodami. Lody możesz też zastąpić bitą śmietaną. Taki pomysł do doskonały deser, który ukoronuje grillowe przyjęcie!
Grill to doskonała okazja do spotkania z rodziną lub przyjaciółmi. Nawet jeśli wśród zaproszonych osób są wegetarianie, z łatwością przygotujesz dla nich smaczne i pożywne potrawy. Podane przez nas przepisy na warzywa i owoce z grilla z pewnością zaciekawią również zwolenników mięsnych dań. Smacznego!