Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Podczas grillowania nie zapomnij o bliskich, którzy nie jedzą mięsa.

Składniki

1 bakłażan
1 cukinia
1 żółta papryka
1 kiść pomidorków koktajlowych
1 opakowanie pieczarek
1 wiązka szparagów
3-4 szalotki
1 łyżka oliwy
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka czosnku
1 łyżeczka papryki wędzonej
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka ziół prowansalskich
Sól i pieprz do smaku

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
129.5 kcal
Tłuszcz
3.4 g
Węglowodany
16.8 g
Błonnik
7.8 g
Białko
7.5 g
Sól
3 g

Opis wykonania

Jarskie dania z grilla są  lekkie, zdrowe i pożywne - nic dziwnego, że cieszą się uznaniem również „mięsożerców”.

Opis przygotowania:

  1. Z oliwy, sosu sojowego i przypraw przygotuj marynatę.
  2. Bakłażana pokrój w około 1,5-2 cm plastry. Rozłóż je na desce i z obu stron posyp solą. Po około 10 minutach opłucz je, osusz i pokrój w dużą kostkę lub przekrój na pół.
  3. Warzywa dokładnie umyj, a następnie pokrój paprykę w dużą kostkę, cukinię w plastry, szalotki w ćwiartki, a łodygi szparagów podziel na 3-4 części. Pieczarki oraz pomidory zostaw w całości.
  4. Wszystkie warzywa wymieszaj z marynatą i odstaw na conajmniej 20 minut.
  5. Warzywa nabijaj na szpikulce w dowolnej kolejności.
  6. Szaszłyki grilluj z każdej strony do momentu, aż pieczarki i cebula będą miękkie.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych