Szaszłyki z warzyw z grilla
4 porcje
Łatwe
Podczas grillowania nie zapomnij o bliskich, którzy nie jedzą mięsa.
Składniki
1 bakłażan
1 cukinia
1 żółta papryka
1 kiść pomidorków koktajlowych
1 opakowanie pieczarek
1 wiązka szparagów
3-4 szalotki
1 łyżka oliwy
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka czosnku
1 łyżeczka papryki wędzonej
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka ziół prowansalskich
Sól i pieprz do smaku
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
129.5 kcal
Tłuszcz
3.4 g
Węglowodany
16.8 g
Błonnik
7.8 g
Białko
7.5 g
Sól
3 g
Warzywne szaszłyki
Warzywne szaszłyki
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Jarskie dania z grilla są lekkie, zdrowe i pożywne - nic dziwnego, że cieszą się uznaniem również „mięsożerców”.
Opis przygotowania:
- Z oliwy, sosu sojowego i przypraw przygotuj marynatę.
- Bakłażana pokrój w około 1,5-2 cm plastry. Rozłóż je na desce i z obu stron posyp solą. Po około 10 minutach opłucz je, osusz i pokrój w dużą kostkę lub przekrój na pół.
- Warzywa dokładnie umyj, a następnie pokrój paprykę w dużą kostkę, cukinię w plastry, szalotki w ćwiartki, a łodygi szparagów podziel na 3-4 części. Pieczarki oraz pomidory zostaw w całości.
- Wszystkie warzywa wymieszaj z marynatą i odstaw na conajmniej 20 minut.
- Warzywa nabijaj na szpikulce w dowolnej kolejności.
- Szaszłyki grilluj z każdej strony do momentu, aż pieczarki i cebula będą miękkie.
Komentarze