Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Sałatka owocowa

Sałatka owocowa

Sałatka owocowa to potrawa idealna na każdą porę dnia. To także niezwykle zdrowy i smaczny zamiennik dla słodkich przekąsek. Podana w fantazyjnej miseczce z wydrążonego arbuza na pewno stanie...

Czytaj więcej
Sałatka owocowa
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Sałatka owocowa to potrawa idealna na każdą porę dnia. To także niezwykle zdrowy i smaczny zamiennik dla słodkich przekąsek. Podana w fantazyjnej miseczce z wydrążonego arbuza na pewno stanie się ulubionym daniem gości i domowników.

Z czego zrobić sałatkę owocową?

Przyrządzenie sałatki owocowej jest bardzo proste – wystarczy połączyć ze sobą owoce o różnych kolorach i strukturach, a następnie wszystko wymieszać. Warto zaznaczyć, że bazą do sałatki może być również kasza jaglana. Takie zestawienie jest dobrą alternatywą dla ciężkich i kalorycznych deserów na bazie śmietanki lub jajek. Można ją też wzbogacić o drobno posiekaną czekoladę czy pestki dyni.

Owoce na sałatkę

Idealny przepis na sałatkę owocową powinien składać się z jednakowo pokrojonych, użytych w równych proporcjach świeżych owoców sezonowych. Najlepiej, aby poszczególne owoce różniły się między sobą smakiem, kolorem i konsystencją. Nie można jednak przesadzać i łączyć bardzo twardych owoców z tymi zbyt miękkimi. Oprócz tego trzeba pamiętać, aby lekko schłodzić składniki i obłożyć liśćmi mięty oraz usunąć twarde pestki, szypułki czy skórkę z niektórych owoców.

Sos do sałatki owocowej

Sos przygotowany z jogurtu lub dressing na bazie świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy czy cytryny sprawią, że sałatka zyska bardziej kremową konsystencję i ciekawszy smak. Taki sos warto urozmaicić, dodając orzechy, miód lub aromatyczne przyprawy, np. wanilię czy cynamon.