Sałatka owocowa
Sałatka owocowa to potrawa idealna na każdą porę dnia. To także niezwykle zdrowy i smaczny zamiennik dla słodkich przekąsek. Podana w fantazyjnej miseczce z wydrążonego arbuza na pewno stanie...
Czytaj więcej
Sałatka owocowa to potrawa idealna na każdą porę dnia. To także niezwykle zdrowy i smaczny zamiennik dla słodkich przekąsek. Podana w fantazyjnej miseczce z wydrążonego arbuza na pewno stanie się ulubionym daniem gości i domowników.
Z czego zrobić sałatkę owocową?
Przyrządzenie sałatki owocowej jest bardzo proste – wystarczy połączyć ze sobą owoce o różnych kolorach i strukturach, a następnie wszystko wymieszać. Warto zaznaczyć, że bazą do sałatki może być również kasza jaglana. Takie zestawienie jest dobrą alternatywą dla ciężkich i kalorycznych deserów na bazie śmietanki lub jajek. Można ją też wzbogacić o drobno posiekaną czekoladę czy pestki dyni.
Owoce na sałatkę
Idealny przepis na sałatkę owocową powinien składać się z jednakowo pokrojonych, użytych w równych proporcjach świeżych owoców sezonowych. Najlepiej, aby poszczególne owoce różniły się między sobą smakiem, kolorem i konsystencją. Nie można jednak przesadzać i łączyć bardzo twardych owoców z tymi zbyt miękkimi. Oprócz tego trzeba pamiętać, aby lekko schłodzić składniki i obłożyć liśćmi mięty oraz usunąć twarde pestki, szypułki czy skórkę z niektórych owoców.
Sos do sałatki owocowej
Sos przygotowany z jogurtu lub dressing na bazie świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy czy cytryny sprawią, że sałatka zyska bardziej kremową konsystencję i ciekawszy smak. Taki sos warto urozmaicić, dodając orzechy, miód lub aromatyczne przyprawy, np. wanilię czy cynamon.