Produkty zawierające dużo witaminy C

Produkty zawierające dużo witaminy C

Witamina C, inaczej kwas askorbinowy jest cennym składnikiem, którego nie powinno zabraknąć w diecie małych oraz dużych.

Witamina C ma ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, ponieważ bierze udział w wielu procesach: ułatwia wytwarzanie się ciał odpornościowych, przyspiesza gojenie się ran i zrastanie kości, wpływa na sprawność serca i układu krwionośnego oraz na obniżenie ciśnienia krwi, uczestniczy w metabolizmie tłuszczów, kwasów żółciowych i cholesterolu, ułatwia przyswajanie żelaza.

Niedobór witaminy C w naszej diecie powoduje:

  • brak odporności,

  • niedokrwistość,

  • zaburzenia przemiany kwasów tłuszczowych,

  • występowanie szkorbutu,

  • trudność w gojeniu się ran,

  • bóle mięśni, osłabienie i apatia,

  • brak apetytu.

Zapotrzebowanie na witaminę C wzrasta przy ciężkim, długotrwałym wysiłku fizycznym, podczas zaburzeń czynności jelit, a także u osób starszych, z cukrzycą i nadciśnieniem tętniczym, palących papierosy, będących pod wpływem silnego stresu oraz u kobiet w ciąży i karmiących.

W czym znajdziesz witaminę C?

Witamina C występuje głównie w świeżych warzywach i owocach. Znajdziesz ją w takich owocach jak:

  • cytryny,

  • pomarańcze,

  • grejpfruty,

  • kiwi,

  • ananasy,

  • truskawki,

  • czerwone i czarne porzeczki,

  • maliny,

  • jagody.

W witaminę C obfitują także warzywa:

  • ziemniaki,

  • pomidory,

  • kapusta,

  • szpinak,

  • brokuły,

  • kalafior,

  • cebula,

  • papryka,

  • szparagi,

  • karczochy.

Niestety witamina C ta jest najmniej stabilna spośród wszystkich witamin. Jest szczególnie wrażliwa na światło, powietrze i wysoką temperaturę, dlatego najlepiej spożywać owoce i warzywa w formie surowej. Witamina C rozkłada się pod wpływem enzymu askorbinazy, który obecny jest np. w ogórkach czy melonach, dlatego najlepiej nie dodawać tych składników do potraw zawierających owoce i warzywa bogate w witaminę C.