Frytki z warzyw pieczone w piekarniku lub parowarze stanowią świetną alternatywę dla tradycyjnych, smażonych na głębokim oleju tłustych przekąsek. Dowiedz się, jak je przygotować, by smakowały wyśmienicie i na stałe zagościły w Twoim menu.
Jak zrobić frytki?
Tradycyjnie frytki to pokrojone w słupki ziemniaki smażone na głębokim oleju. Podawane są w formie samodzielnej przekąski albo uzupełnienia głównego posiłku, np. mięs, ryb, burgerów czy sałatek. Ojczyzną tego ziemniaczanego przysmaku jest Belgia. Frytki najprawdopodobniej powstały w małej miejscowości Dinant podczas ostrej zimy, gdy mieszkańcy nie mogli łowić ryb w zamarzniętej rzece, a następnie ich smażyć. Pozostały im jedynie ziemniaki, które kroili w kształt łódek i smażyli na tłuszczu. Obecnie frytki znane są na całym świecie – złociste, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Bardzo łatwo przygotować je w domu.
Frytki można podzielić ze względu na kształt:
-
proste,
-
karbowane,
-
cienkie,
-
łódeczki,
-
wedges.
Coraz częściej przygotowywane są także frytki z innych warzyw niż ziemniaki. Pyszne frytki z powodzeniem można zrobić z marchewki, pietruszki, batatów, buraków, selera korzeniowego, dyni czy pasternaku. W Akademii Smaku proponujemy zdrowsze i beztłuszczowe odpowiedniki tych lubianych przekąsek. Zamiast smażyć je w głębokim tłuszczu, lepiej upiec je w piekarniku.
Domowe frytki z warzyw
Frytki to bardzo uniwersalny smakołyk. Można przygotować je jako dodatek do obiadu, ale też jako na kolację, kiedy mamy ochotę na coś ciepłego i chrupiącego. Frytki można zrobić ze słodkich ziemniaków (batatów) lub twardych warzyw korzeniowych – pietruszki, marchewki czy selera. Ciekawą alternatywę stanowią frytki z cukinii. Jeśli zostaną upieczone w piekarniku, będą lżejsze niż te smażone w głębokim tłuszczu.
Frytki z batatów
Frytki z batatów to doskonała przekąska. Słodkie ziemniaki upieczone w piekarniku są chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku i nie ociekają tłuszczem. To jeden z lepszych sposobów na ich podanie. Można serwować je ze swoim ulubionym dipem, np. pomidorowym, jogurtowym, czosnkowym albo po prostu zjeść je z ketchupem.
Składniki:
-
1 duży batat
-
1-2 łyżki oliwy z oliwek
-
1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki
-
sól do smaku
-
do podania: ulubiony sos, dip
Przygotowanie
-
Piekarnik nagrzej do 200 °C.
-
Bataty dokładnie wyszoruj (nie musisz ich obierać ze skóry) i pokrój w słupki o grubości ok. 1.5 - 2 cm. Następnie umieść je w dużej misce.
-
Słodkie ziemniaki oprósz mieloną, słodką papryką. Następnie skrop oliwą z oliwek i dokładnie wymieszaj.
-
Frytki rozłóż równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika.
-
Piecz przez około 20-25 minut, do momentu aż będą lekko przyrumienione i miękkie (możesz sprawdzić widelcem).
-
Upieczone bataty serwuj z ulubionym sosem/dipem.
Frytki z dyni
Frytki z dyni są bardzo aromatyczne, a to za sprawą użytych przypraw. Imbir i papryka przełamują słodycz warzyw i nadają im wyrazistego smaku. Frytki można serwować z dowolnym sosem, np. czosnkowym, majonezowym lub po prostu zjeść je z gęstą śmietaną lub jogurtem.
Składniki:
-
1/2 dyni hokkaido
-
2-3 łyżki oliwy z oliwek
-
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
-
1/4 łyżeczki ostrej papryki
-
1/4 łyżeczki imbiru
-
sól, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie
-
Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
-
Dynię obierz, umyj i pokrój w słupki o grubości ok. 1-1.5 cm. Następnie umieść w dużej misce.
-
Oprósz solą, pieprzem, papryką i imbirem. Następnie skrop oliwą z oliwek i dokładnie wymieszaj.
-
Frytki z dyni rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 20-25 minut, do momentu aż będą lekko przyrumienione i miękkie (możesz sprawdzić widelcem).
Frytki z cukinii
Delikatne, chrupiące frytki z cukinii w panierce z bułki tartej i parmezanu to doskonała przekąska. Świetnie komponują się z różnymi składnikami, ale równie dobrze sprawdzą się solo.
Składniki:
-
2 cukinie
-
1 jajko
-
1 szklanka bułki tartej
-
1/4 szklanki tartego parmezanu
-
Przyprawy do smaku - słodka papryka, sól, pieprz
Przygotowanie
-
Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
-
Cukinie dokładnie wyszoruj (nie musisz jej obierać ze skóry) i pokrój w słupki o grubości ok. 1-1.5 cm. Posyp je solą, pieprzem i słodką papryką.
-
Jajko roztrzep widelcem w płaskim naczyniu, aż do momentu połączenia żółtka z białkiem. Drugie naczynie wypełnij bułką tartą i parmezanem.
-
Frytki z cukinii zanurzaj w jajku i mieszance bułki tartej i parmezanu.
-
Przenieś je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku, aż cukinia zmięknie i panierka zrobi się rumiana i chrupiąca (około 15 minut).
Frytki z marchewki
Frytki z marchewki to świetna alternatywa dla tradycyjnych frytek ziemniaczanych. To przekąska, którą zjesz bez najmniejszych wyrzutów sumienia.
Składniki:
-
5 marchewek
-
3 łyżki oliwy
-
1 płaska łyżeczka mielonego imbiru
-
sól do smaku
Przygotowanie
-
Marchewki umyj, obierz i pokrój w słupki.
-
Tak przygotowane przełóż do miski i wymieszaj dokładnie z oliwą, solą i imbirem.
-
Rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 200 stopni przez 20 min.
-
Gotowe frytki przełóż na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar oliwy.
Frytki z selera
Frytki możesz także przygotować z innych dostępnych warzyw korzeniowych, np. selera, który po upieczeniu zyskuje wyrazisty smak.
Składniki:
-
1 seler korzeniowy
-
2 łyżki oliwy z oliwek
-
po 1/2 łyżeczki słodkiej papryki i oregano
-
szczypta chili
-
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Przygotowanie
-
Selera obierz, pokrój w słupki.
-
W misce połącz ze sobą oliwę i przyprawy. Wrzuć do niej pokrojonego selera i dokładnie wymieszaj, by frytki pokryły się przyprawami.
-
Całość przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Wstaw do piekarnika i piecz w 180 stopniach C przez około 30-40 minut.
Frytki z buraka
Frytki z buraka to zdrowa przekąska lub dodatek do dania głównego o apetycznym, ziołowym aromacie. Słodycz warzyw przełamują przyprawy - słodka i ostra papryka oraz imbir.
Składniki:
-
2 duże buraki
-
3- 4 łyżki oliwy z oliwek
-
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
-
1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
-
1/2 łyżeczki imbiru
-
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
-
sól, świeżo mielony pieprz
-
gałązki świeżych ziół do dekoracji np. tymianek lub rozmaryn
Przygotowanie
-
Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
-
Buraki obierz, umyj i pokrój w słupki o grubości ok. 1-1.5 cm.
-
Następnie umieść w dużej misce.
-
Warzywa oprósz solą, pieprzem, papryką, imbirem i rozmarynem. Następnie skrop oliwą z oliwek i dokładnie wymieszaj.
-
Frytki rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz dodać gałązki świeżych ziół – tymianku lub rozmarynu.
-
Frytki włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30-40 minut, do momentu aż będą lekko przyrumienione i miękkie.
Pieczone frytki czy frytki na parze?
Ze względu na dużą zawartość tłuszczu tradycyjne smażone frytki zaliczane są do potraw wysokokalorycznych. Frytki pieczone to dowód na to, że potrawy typu fast food można przyrządzić zdrowo. W przygotowaniu pieczonych frytek przyda się wysokiej jakości sprzęt. Piekarnik Bosch posiada funkcję PerfectChef, czyli automatyczne ustawianie optymalnej temperatury, rodzaju grzania i czasu. Ponadto jest łatwy w obsłudze dzięki pierścieniowi sterującemu z wyraźnym tekstem i zdjęciami.
Zdrowszą alternatywą dla smażonych frytek są frytki przygotowane na parze, które są idealne dla osób dbających o smukłą linię i dla małych dzieci. Warto wykorzystać do tego parowar marki Bosch. Delikatne przygotowywanie warzyw na parze pozostawia w nich cenne witaminy i wydobywa wspaniałe zapachy. To doskonałe rozwiązanie dla osób dbających o linię, a także dzieci i seniorów.
Pyszne frytki przygotujesz w piekarniku lub na parze – warto wybrać te metody, rezygnując z niezdrowego smażenia ich w głębokim tłuszczu. Możesz dodać do nich ulubione zioła, a także miksować warzywa. Smacznego!