Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Wyrazista w smaku pasta z bakłażana i papryki odmieni każde, nawet najprostsze danie.

Składniki

6 dużych, czerwonych papryk
1 duży bakłażan
1 łyżka koncenratu pomidorowego
1 łyżka soku z cytryny
1 ząbek czosnku
1 szczypta chili
1 szczypta cukru
Sól

Opis wykonania

Lekko pikantna pasta jest świetnym dodatkiem zarówno do kanapek, jak i dań obiadowych.

Opis przygotowania:

  1. Paprykę i bakłażana opal na palnikach kuchenki. Zrób to tak, jak w przypadku cebuli na rosół. Warzywa obracaj co kilka minut, aby równomiernie się opalały.
  2. Gotowe warzywa zdejmij z kuchenki i odstaw do przestudzenia. W tym czasie przygotuj miskę z wodą i ręczniki papierowe. Mokrymi palcami ściągaj skórkę z warzyw.
  3. Obrane ze skórki warzywa pokrój w grubą kostkę. Następnie podsmaż je na niewielkiej ilości oleju z pozostałymi składnikami ajvaru. Gdy papryki zmiękną zdejmij garnek lub patelnię z ognia i zmiksuj całość na gładką masę.
  4. Ajvar przełóż do słoików i zapasteryzuj. Bez pasteryzacji ajvar można przechowywać w lodówce maksymalnie do 7 dni.

TIP

  • Chili możesz pominąć i zastąpić je słodką lub wędzoną papryką.
  • Papryki, zamiast opalać, możesz upiec w piekarniku, jednak ściąganie skórek może być w tym wypadku bardziej problematyczne.
  • Jeśli nie chcesz obierać papryk zmiel je w maszynce do mięsa na najdrobniejszym sitku.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych