Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Domowy ajvar

 Domowy ajvar

Opis wykonania

60 min
Łatwe
dla 8 osób

Wyrazista w smaku pasta z bakłażana i papryki odmieni każde, nawet najprostsze danie.

Lekko pikantna pasta jest świetnym dodatkiem zarówno do kanapek, jak i dań obiadowych.



Opis przygotowania:



  1. Paprykę i bakłażana opal na palnikach kuchenki. Zrób to tak, jak w przypadku cebuli na rosół. Warzywa obracaj co kilka minut, aby równomiernie się opalały.

  2. Gotowe warzywa zdejmij z kuchenki i odstaw do przestudzenia. W tym czasie przygotuj miskę z wodą i ręczniki papierowe. Mokrymi palcami ściągaj skórkę z warzyw.

  3. Obrane ze skórki warzywa pokrój w grubą kostkę. Następnie podsmaż je na niewielkiej ilości oleju z pozostałymi składnikami ajvaru. Gdy papryki zmiękną zdejmij garnek lub patelnię z ognia i zmiksuj całość na gładką masę.

  4. Ajvar przełóż do słoików i zapasteryzuj. Bez pasteryzacji ajvar można przechowywać w lodówce maksymalnie do 7 dni.

TIP



  • Chili możesz pominąć i zastąpić je słodką lub wędzoną papryką.

  • Papryki, zamiast opalać, możesz upiec w piekarniku, jednak ściąganie skórek może być w tym wypadku bardziej problematyczne.

  • Jeśli nie chcesz obierać papryk zmiel je w maszynce do mięsa na najdrobniejszym sitku.

Akademia Smaku
Wiecej moich przepisów
Wasza ocena

Quiz - Kulinarna intuicja

Mamy mozarellę, pomidory, bazylię. Będziemy robić…