Pasta z bakłażana na pikantnie
8 porcje
30 min
Łatwe
Wyrazista w smaku pasta z bakłażana i papryki odmieni każde, nawet najprostsze danie.
Składniki
6 dużych, czerwonych papryk
1 duży bakłażan
1 łyżka koncenratu pomidorowego
1 łyżka soku z cytryny
1 ząbek czosnku
1 szczypta chili
1 szczypta cukru
Sól
Domowy ajvar
Domowy ajvar
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Lekko pikantna pasta jest świetnym dodatkiem zarówno do kanapek, jak i dań obiadowych.
Opis przygotowania:
- Paprykę i bakłażana opal na palnikach kuchenki. Zrób to tak, jak w przypadku cebuli na rosół. Warzywa obracaj co kilka minut, aby równomiernie się opalały.
- Gotowe warzywa zdejmij z kuchenki i odstaw do przestudzenia. W tym czasie przygotuj miskę z wodą i ręczniki papierowe. Mokrymi palcami ściągaj skórkę z warzyw.
- Obrane ze skórki warzywa pokrój w grubą kostkę. Następnie podsmaż je na niewielkiej ilości oleju z pozostałymi składnikami ajvaru. Gdy papryki zmiękną zdejmij garnek lub patelnię z ognia i zmiksuj całość na gładką masę.
- Ajvar przełóż do słoików i zapasteryzuj. Bez pasteryzacji ajvar można przechowywać w lodówce maksymalnie do 7 dni.
TIP
- Chili możesz pominąć i zastąpić je słodką lub wędzoną papryką.
- Papryki, zamiast opalać, możesz upiec w piekarniku, jednak ściąganie skórek może być w tym wypadku bardziej problematyczne.
- Jeśli nie chcesz obierać papryk zmiel je w maszynce do mięsa na najdrobniejszym sitku.
Komentarze