Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Pasta z bakłażana na pikantnie

Opis wykonania

Wyrazista w smaku pasta z bakłażana i papryki odmieni każde, nawet najprostsze danie.

Lekko pikantna pasta jest świetnym dodatkiem zarówno do kanapek, jak i dań obiadowych.

Opis przygotowania:

  1. Paprykę i bakłażana opal na palnikach kuchenki. Zrób to tak, jak w przypadku cebuli na rosół. Warzywa obracaj co kilka minut, aby równomiernie się opalały.
  2. Gotowe warzywa zdejmij z kuchenki i odstaw do przestudzenia. W tym czasie przygotuj miskę z wodą i ręczniki papierowe. Mokrymi palcami ściągaj skórkę z warzyw.
  3. Obrane ze skórki warzywa pokrój w grubą kostkę. Następnie podsmaż je na niewielkiej ilości oleju z pozostałymi składnikami ajvaru. Gdy papryki zmiękną zdejmij garnek lub patelnię z ognia i zmiksuj całość na gładką masę.
  4. Ajvar przełóż do słoików i zapasteryzuj. Bez pasteryzacji ajvar można przechowywać w lodówce maksymalnie do 7 dni.

TIP

  • Chili możesz pominąć i zastąpić je słodką lub wędzoną papryką.
  • Papryki, zamiast opalać, możesz upiec w piekarniku, jednak ściąganie skórek może być w tym wypadku bardziej problematyczne.
  • Jeśli nie chcesz obierać papryk zmiel je w maszynce do mięsa na najdrobniejszym sitku.