Szpinak
Roślina pochodząca z południowo-zachodniej Azji, jednak dziś już powszechnie uprawiana. Szpinak z powodzeniem można zasadzić w ogrodzie i cieszyć się świeżymi liśćmi, które warto wykorzystać do różnego rodzaju sałatek...
Czytaj więcej
Roślina pochodząca z południowo-zachodniej Azji, jednak dziś już powszechnie uprawiana. Szpinak z powodzeniem można zasadzić w ogrodzie i cieszyć się świeżymi liśćmi, które warto wykorzystać do różnego rodzaju sałatek czy jako farsz do naleśników lub pierogów.
Przez jednych znienawidzony, przez innych kochany. Uczucia tych pierwszych względem szpinaku to często efekt wspomnień dania ze szpinakiem serwowanego w szkolnych stołówkach. To wspomnienie warto wymazać z pamięci i dać szpinakowi drugą szansę, zwłaszcza, że w połączeniu z owocami w koktajlach, delikatnym mięsem drobiowym albo jako dodatek do ciast szpinak smakuje naprawdę zaskakująco dobrze.
Szpinak - najważniejsze właściwości
Szpinak to cenne źródło witaminy C, potasu, żelaza, magnezu i kwasu foliowego. Działa przeciwnowotworowo i przeciwmiażdżycowo. W tych małych zielonych listkach kryje się naprawdę wielka moc.
Jak przyrządzić szpinak, by na stałe zagościł na Twoim stole
Zamiast zmielonej na papkę mrożonki wybierz świeże liście szpinaku baby – smakuje lepiej, choć objętość zmniejszy się kilkukrotnie po uduszeniu. Świeży surowy szpinak nadaje się do koktajli, sałatek, jako dodatek do kanapek. Lekko podduszony z solą i czosnkiem wykorzystaj do przygotowania dań „na słono”. Taki szpinak idealnie komponuje się z jajkiem sadzonym lub po benedyktyńsku. Zamiast soli możesz pokruszyć do uduszonego szpinaku ser feta, bo szpinak wiele zyskuje, kiedy jest dobrze przyprawiony.
Przepisy na szpinak, które polubi cała rodzina
Dania ze szpinakiem
Choć współczesne badania nie potwierdziły dawniejszych doniesień, jakoby szpinak był skarbnicą żelaza, to i tak jego wartości odżywcze – zwłaszcza na surowo, są wskazaniem, by włączyć szpinak do menu. Zielony dodatek w naszych przepisach posmakuje całej rodzinie, Dania, które warto przyrządzić to na przykład:
-
Fit szakszuka ze szpinakiem
-
Curry z kurczakiem, batatami i młodym szpinakiem
-
Lasagne szpinakowa
-
Rolada z indyka ze szpinakiem
Ciasta ze szpinakiem
Zielone ciasto zachwyci najmłodszych, a jego walory smakowe docenią nie tylko dzieci. Poniżej znajdziesz nasze pomysły na to, jak wykorzystać szpinak w domowej cukierni, między innymi ciasto leśny mech oraz szpinakowy torcik.
Koktajle ze szpinakiem
Pełne witamin, niskokaloryczne i pożywne – brzmi jak przekąska idealna. Zielone koktajle to pyszna bomba witaminowa. W Akademii Smaku znajdziesz proste przepisy na koktajle ze szpinakiem, w tym koktajl z awokado, oczyszczający koktajl z imbirem czy koktajl owocowy ze szpinakiem. Smacznego!