Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

3.67 (Liczba ocen: 3)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Chinkali to tradycyjne pierożki pochodzące z kuchni gruzińskiej. Sakiewki z ciasta wypełnione są mięsem i bulionem. W Akademii Smaku pokażę jak zrobić chinkali we własnej kuchni. Ich przygotowanie jest tak samo proste jak przygotowanie klasycznych pierogów.

Składniki

Ciasto:
500 g mąki pszennej
320 ml ciepłej wody
1 łyżka oleju
szczypta soli

Farsz:
500 g mielonego mięsa wołowego
200 ml bulionu warzywnego
1 cebula
1 pęczek natki pietruszki
sól, pieprz do smaku

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
605 kcal
Tłuszcz
7.5 g
Węglowodany
91.7 g
Błonnik
42.5 g
Białko
3.7 g
Sól
3.7 g

Opis wykonania

1

Przygotuj farsz - do dużej miski dodaj mięso mielone, posiekaną drobno cebulę i natkę pietruszki, sól i pieprz. Stopniowo dolewaj bulion. Mieszaj. Farsz powinien być wilgotny, ale nie lejący.

2

W drugiej misce umieść mąkę, sól, olej i stopniowo dolewaj ciepłą wodę. Mieszaj łyżką do połączenia składników.

Kiedy mąka i woda się połączą, wyrabiaj ciasto na stolnicy, aż powstanie miękka i sprężysta kula.

Na stolnicy rozwałkuj ciasto. Wytnij duże koła o grubości ok. 2 mm i średnicy ok. 10–12 cm.

Porada

Nie masz czasu czekać aż zagotuje się woda na makaron? Podkręć tempo przygotowania potraw za pomocą funkcji PowerBoost w płycie indukcyjnej marki Bosch. Pozwala ona zwiększyć moc wybranego pola grzewczego o 50%.



Bosh Logo
Bosh
3

Na kółka nałóż po jednej łyżce farszu i zwijaj pierogi w kształcie sakiewki (zrób zakładkę z ciasta i dodawaj kolejne, aż do otrzymania pieroga w kształcie sakiewki).

Pierogi wrzuć na gotującą się i osoloną wodę. Po wrzuceniu poczekaj, aż wypłyną na powierzchnię i dopiero wtedy zmniejsz moc płyty grzewczej. Chinkali gotuj 15–20 minut.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 3.67, Liczba ocen: 3
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Wspaniały smak, a ten bulion.... po spróbowaniu od razu można poczuć się jak w Gruzji.
Maria Izabela
Delikatne - troszkę jak nasze pierogi z mięskiem :)
fiziowaaa
super! mi ostały się tylko zdjęcia z gotowania, ale wyszły przepyszne
Długa
Robiłam z koleżanką dobra zabawa i super smak.