Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

3.67 (Ilość ocen: 3)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Chinkali to tradycyjne pierożki pochodzące z kuchni gruzińskiej. Sakiewki z ciasta wypełnione są mięsem i bulionem. W Akademii Smaku pokażę jak zrobić chinkali we własnej kuchni. Ich przygotowanie jest tak samo proste jak przygotowanie klasycznych pierogów.

Składniki

Ciasto:
500 g mąki pszennej
320 ml ciepłej wody
1 łyżka oleju
szczypta soli

Farsz:
500 g mielonego mięsa wołowego
200 ml bulionu warzywnego
1 cebula
1 pęczek natki pietruszki
sól, pieprz do smaku

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
605 kcal
Tłuszcz
7.5 g
Węglowodany
91.7 g
Błonnik
42.5 g
Białko
3.7 g
Sól
3.7 g

Opis wykonania

1

Przygotuj farsz - do dużej miski dodaj mięso mielone, posiekaną drobno cebulę i natkę pietruszki, sól i pieprz. Stopniowo dolewaj bulion. Mieszaj. Farsz powinien być wilgotny, ale nie lejący.

2

W drugiej misce umieść mąkę, sól, olej i stopniowo dolewaj ciepłą wodę. Mieszaj łyżką do połączenia składników.

Kiedy mąka i woda się połączą, wyrabiaj ciasto na stolnicy, aż powstanie miękka i sprężysta kula.

Na stolnicy rozwałkuj ciasto. Wytnij duże koła o grubości ok. 2 mm i średnicy ok. 10–12 cm.

Porada

Nie masz czasu czekać aż zagotuje się woda na makaron? Podkręć tempo przygotowania potraw za pomocą funkcji PowerBoost w płycie indukcyjnej marki Bosch. Pozwala ona zwiększyć moc wybranego pola grzewczego o 50%.



Bosh Logo
Bosh
3

Na kółka nałóż po jednej łyżce farszu i zwijaj pierogi w kształcie sakiewki (zrób zakładkę z ciasta i dodawaj kolejne, aż do otrzymania pieroga w kształcie sakiewki).

Pierogi wrzuć na gotującą się i osoloną wodę. Po wrzuceniu poczekaj, aż wypłyną na powierzchnię i dopiero wtedy zmniejsz moc płyty grzewczej. Chinkali gotuj 15–20 minut.

Oceń przepis
Średnia ocen: 3.67, Ilość ocen: 3
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Wspaniały smak, a ten bulion.... po spróbowaniu od razu można poczuć się jak w Gruzji.
Maria Izabela
Delikatne - troszkę jak nasze pierogi z mięskiem :)
fiziowaaa
super! mi ostały się tylko zdjęcia z gotowania, ale wyszły przepyszne
Długa
Robiłam z koleżanką dobra zabawa i super smak.