Chinkali
4 porcje
60 min
Średnie
3.67 (Ilość ocen: 3)
Składniki
Wartości odżywcze
Chinkali
Chinkali
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Przygotuj farsz - do dużej miski dodaj mięso mielone, posiekaną drobno cebulę i natkę pietruszki, sól i pieprz. Stopniowo dolewaj bulion. Mieszaj. Farsz powinien być wilgotny, ale nie lejący.
W drugiej misce umieść mąkę, sól, olej i stopniowo dolewaj ciepłą wodę. Mieszaj łyżką do połączenia składników.
Kiedy mąka i woda się połączą, wyrabiaj ciasto na stolnicy, aż powstanie miękka i sprężysta kula.
Na stolnicy rozwałkuj ciasto. Wytnij duże koła o grubości ok. 2 mm i średnicy ok. 10–12 cm.
Porada
Nie masz czasu czekać aż zagotuje się woda na makaron? Podkręć tempo przygotowania potraw za pomocą funkcji PowerBoost w płycie indukcyjnej marki Bosch. Pozwala ona zwiększyć moc wybranego pola grzewczego o 50%.
Na kółka nałóż po jednej łyżce farszu i zwijaj pierogi w kształcie sakiewki (zrób zakładkę z ciasta i dodawaj kolejne, aż do otrzymania pieroga w kształcie sakiewki).
Pierogi wrzuć na gotującą się i osoloną wodę. Po wrzuceniu poczekaj, aż wypłyną na powierzchnię i dopiero wtedy zmniejsz moc płyty grzewczej. Chinkali gotuj 15–20 minut.
Komentarze