Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Chinkali

Opis wykonania

Chinkali to tradycyjne pierożki pochodzące z kuchni gruzińskiej. Sakiewki z ciasta wypełnione są mięsem i bulionem. W Akademii Smaku pokażę jak zrobić chinkali we własnej kuchni. Ich przygotowanie jest tak samo proste jak przygotowanie klasycznych pierogów.

Chinkali - krok 1

Przygotuj farsz - do dużej miski dodaj mięso mielone, posiekaną drobno cebulę i natkę pietruszki, sól i pieprz. Stopniowo dolewaj bulion. Mieszaj. Farsz powinien być wilgotny, ale nie lejący.

Chinkali - krok 2

W drugiej misce umieść mąkę, sól, olej i stopniowo dolewaj ciepłą wodę. Mieszaj łyżką do połączenia składników.

Kiedy mąka i woda się połączą wyrabiaj ciasto na stolnicy, aż powstanie miękka i sprężysta kula.

Na stolnicy rozwałkuj ciasto. Wytnij duże koła o grubości ok. 2 mm i średnicy ok. 10-12 cm.

Chinkali - krok 3

Na kółka nałóż po jednej łyżce farszu i zwijaj pierogi w kształcie sakiewki (zrób zakładkę z ciasta i dodawaj kolejne, aż do otrzymania pieroga w kształcie sakiewki).

Pierogi wrzuć na gotującą się i osoloną wodę. Po wrzuceniu poczekaj aż wypłyną na powierzchnię i dopiero wtedy zmniejsz ogień. Chinkali gotuj 15-20 minut.