Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Przepis na kolorowe puree

Przepis na kolorowe puree
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Jak zrobić puree? Czego potrzebujemy?
  2. Jak zrobić klasyczne puree ziemniaczane ze śmietaną?
  3. Przepisy na kolorowe puree
  4. Zielone puree z brokuła, kalafiora i bobu

Być może zastanawiasz się, jak w sprytny sposób zachęcić dzieci do jedzenia warzyw? Jak urozmaicić wizualną prezentację domowych obiadów i nadać im atrakcyjnego wyglądu? Rozwiązanie jest proste – wystarczy przygotować kolorowe puree! Będzie smacznie, zdrowo i kolorowo. Sięgnij po blender Bosch ze specjalną końcówką do puree, ugotuj warzywa i wyczaruj z nich danie pełne kolorów!       

Udane puree powinno być kremowe, delikatne, rozpływające się w ustach. Co więcej, powinno być ucztą dla kubków smakowych, nawet jeśli przygotowane jest z bardzo prostych składników. Bo przecież puree nie musi być tylko z ziemniaków. Groszek, dynia czy pietruszka też świetnie się nadają. Tak samo jak owoce: jabłka, mango lub morele. Jest tylko jeden warunek – brak grudek i aksamitna konsystencja. Takie jedwabiście gładkie puree z łatwością i bez wysiłku uzyskasz za pomocą końcówki ProPuree do blendera ręcznego marki Bosch.

Jak zrobić puree? Czego potrzebujemy?

Jeżeli nie czujesz się mistrzem przyrządzania puree w domowej kuchni, zapewne korzystasz z tradycyjnej metody z użyciem drewnianego tłuczka do ziemniaków lub metalowego ubijaka. Problem polega jednak na tym, że te narzędzia zdecydowanie nie nadają się do przygotowania masy warzywnej bez grudek i większych fragmentów. W praktyce takie typowe kuchenne akcesoria mogą pomóc co najwyżej wykonać pierwszy krok w kierunku idealnego puree i wstępnie rozdrobnić produkty, np. ziemniaki.

Aby uzyskać lepszą konsystencję konieczne byłoby przetarcie takich rozdrobnionych warzyw przez gęste metalowe sitko lub użycie specjalnej praski do ręcznego przygotowania puree. Oba te sposoby są skuteczne, ale przy tym bardzo czasochłonne. Nie można też pominąć faktu, że generują dość sporo bałaganu i dodatkowych naczyń do mycia.

Na szczęście możemy sobie pomóc korzystając z blendera Bosch ze specjalną nakładką do robienia puree. Końcówka taka pozwala na szybkie zmiksowanie dużej liczby ziemniaków czy innych warzyw. Co bardzo ważne, jest ona skonstruowana w specjalnych sposób, co pozwala uniknąć zniszczenia struktury ugotowanych warzyw i zapewnia idealną konsystencję. Blendowanie ziemniaków standardową końcówką blendera skończy się niestety uzyskaniem wodnistej papki o nieprzyjemnej konsystencji.

Oprócz przydatnych akcesoriów i podstawowych składników, takich jak ziemniaki czy inne warzywa stanowiące podstawę puree, potrzebujemy również kilku dodatkowych produktów, które bardzo pomogą w uzyskaniu idealnej konsystencji dania.

Jak zrobić klasyczne puree ziemniaczane ze śmietaną?

Dwa najpopularniejsze rodzaje puree to puree z ziemniaków i puree z dyni. Wbrew pozorom to wersja ziemniaczana jest bardziej wymagająca i potrzebuje nieco większej wiedzy, aby puree wyszło perfekcyjne.

Przede wszystkim musisz wybrać odpowiedni typ ziemniaków. Odmiany o największej zawartości skrobi, takie jak Russet, pozwolą uzyskać najbardziej puszystą konsystencję, a także wchłoną masło i śmietanę zapewniając idealną strukturę puree.

Ugotowane na miękko ziemniaki (powinny się wręcz rozpadać) zblenduj z dodatkiem zimnego masła i odrobiny śmietany. Po zakończeniu blendowania lub przecierania przez sitko, dodaj do puree dodatkową porcję zimnego masła i dokładnie wymieszaj. Zimne masło ma bardzo duży wpływ na uzyskanie idealnej konsystencji puree. Na koniec dopraw całość solą i pieprzem do smaku. Możesz również dodać świeżo startą gałkę muszkatołową i odrobinę suszonego czosnku.

Bardzo ważne jest, aby pod koniec przyrządzania puree kontrolować jego konsystencję. Puree ziemniaczane powinno być dość rzadkie, ale jednocześnie zachować stałą postać. Powinno się bardzo łatwo rozsmarować łyżką na talerzu, tak jak gęstą kaszę mannę. Najlepiej smakuje, gdy jest świeżo przygotowane.

Przepisy na kolorowe puree

Tak jak wspomnieliśmy, puree to nie tylko ziemniaki. Tak naprawdę puree można przyrządzić z prawie każdego warzywa. Jego przygotowanie może być nieco trudniejsze w przypadku warzyw o dużej zawartości skrobi, np. zwykłych ziemniaków. W takim przypadku niepoprawne przetwarzanie składników (miksowanie ziemniaków zwykłym blenderem) może spowodować, że puree zamieni się w glutowatą papkę.

Jeżeli jednak chcesz przygotować puree z warzyw takich jak kalafior, buraki, marchew, zielony groszek czy dynia, to będzie to dużo łatwiejsze zadanie niż mogłoby się wydawać. Wystarczy, że zaopatrzysz się w mocny blender lub robota kuchennego ze specjalną przystawką do blendowania.

Zielone puree z zielonego groszku i pietruszki

Jak zrobić kolorowe puree - zdjęcie 1

Zielony groszek świetnie nadaje się na puree. Z jego pomocą uzyskasz danie o pięknym i intensywnie zielonym kolorze. Wystarczy, że podgotujesz mrożony groszek w niewielkiej ilości wody lub bulionu przez 2-3 minuty. Dzięki temu nie straci on koloru. Groszek odcedź i przestudź, ale zachowaj cały płyn z gotowania na później.

Groszek i posiekaną natkę pietruszki przełóż do pojemnika blendera i zacznij miksować na najwyższych obrotach. Kiedy powstanie już w miarę jednorodna masa, dodawaj po troszku bulionu, w którym gotował się groszek – w ten sposób otrzymasz oczekiwaną konsystencję. Na koniec, cały czas miksując, dodaj małymi porcjami kilka łyżek oleju roślinnego, oliwy lub roztopionego masła. Dodatek tłuszczu i wysokie obroty miksera umożliwią powstanie emulsji, która zapewni Twojemu puree idealną konsystencję. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.

Zobacz także przepis na puree z ziemniaka i pietruszki.

Pomarańczowe puree z marchewki, dyni i batatów

Kolejny kolor w naszej palecie to pomarańczowy. Przygotujemy puree z marchewki, dyni i batatów. Wszystkie trzy warzywa wystarczy obrać, pokroić na mniejsze kawałki i upiec w piekarniku do miękkości z dodatkiem ulubionych przypraw, np. czerwonej papryki, kurkumy czy cynamonu. W ten sposób baza do pomarańczowego puree zyska piękne i wyraziste karmelowe smaki.

Upieczone warzywa umieść w pojemniku blendera, dodaj odrobinę wody lub bulionu i miksuj całość na maksymalnych obrotach. Podczas miksowania możesz dodawać małymi porcjami dodatkowy płyn, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Na koniec dodaj niedużą ilość tłuszczu (np. olej roślinny) i miksuj jeszcze przez kilkadziesiąt sekund. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Jeżeli nie dysponujesz wszystkimi wymienionymi warzywami, możesz użyć tylko jednego z nich, a także mieszać je w dowolnych proporcjach. Podobnie ilość płynu i tłuszczu dodawanych w trakcie miksowania dobieraj na oko, by uzyskać dokładnie takie puree, jakie lubisz najbardziej.

Białe puree z selera

Jak zrobić kolorowe puree - zdjęcie 2

Puree z selera może mieć piękny biały kolor. Przygotujesz je według tego samego schematu jak poprzednie kolorowe propozycje. W pierwszej kolejności musisz czysty i obrany ze skóry korzeń selera ugotować do miękkości, najlepiej w mleku (krowim lub roślinnym) przyprawionym solą i gałką muszkatołową. Seler przed gotowaniem warto pokroić w kostkę. Do gotowania możesz dodać również jeden rozgnieciony ząbek czosnku.

Kiedy warzywo już prawie się rozgotuje, odcedź i odłóż na bok mleko. Zacznij miksowanie i postępuj w kolejnych krokach dokładnie tak samo, jak w powyższych przepisach. Dodaj tyle płynu, żeby puree było gładkie, ale nie lejące. Dodaj masło i miksuj jeszcze przez kilkadziesiąt sekund. Dopraw do smaku ulubionymi przyprawami.

Poza selerem możesz użyć do przygotowania białego puree ziemniaków, korzenia pietruszki, a nawet białych szparagów. Jego smak w ciekawy sposób urozmaicisz sokiem z cytryny lub octem jabłkowym.

Zielone puree z brokuła, kalafiora i bobu   

Z powyższych przepisów wynika bardzo prosta zasada: idealne puree w dowolnym kolorze wykonasz z praktycznie każdego warzywa. Możesz kierować się nie tylko smakiem, ale właśnie kolorem. Do przyrządzenia zielonego puree sprawdzi się zarówno groszek, jak i brokuł czy bób. W przyrządzaniu dania postępujemy analogicznie jak powyżej, czyli gotujemy, blendujemy, dodajemy płyn, tłuszcz i przyprawy.

Bazowe składniki puree powinny być ugotowane lub upieczone do pełnej miękkości. Dzięki temu łatwo będzie je rozdrobnić. Musisz również pamiętać o tym, że nieco innej obróbki wymagają warzywa o dużej zawartości skrobi. Szczególnie w tym przypadku pomocny będzie blender Bosch ze specjalną przystawką do puree. Rozdrobnione warzywa prawie zawsze potrzebować będą mniejszej lub większej ilości płynu dla wyregulowania konsystencji. Najlepiej w takim wypadku sprawdzi się płyn, w którym się gotowały, ale z pomocą przyjdzie również czysta woda oraz bulion. Każde perfekcyjne puree potrzebuje dodatku tłuszczu, a także przypraw, które ostatecznie zbalansują jego smak.