


Upieczone w piekarniku szparagi, cukinia i pomidory w towarzystwie delikatnego łososia to proste, kilku-składnikowe danie. Wszystko zrobione szybko, sprawnie i w jednym naczyniu.
Warzywa umyj. Ze szparagów odłam zdrewniałe końcówki. Cukinię pokrój w kostkę.
Wrzuć je do miski, posól i popieprz do smaku, posyp łyżką rozmarynu i skrop dość obficie oliwą z oliwek. Zawartość miski dokładnie wymieszaj, a następnie ułóż warzywa w naczyniu żaroodpornym. Dodaj pomidorki.
Warzywa wstaw na ok. 15–20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni.
Przygotuj łososia. Filet pozbaw skóry i pokrój na kawałki wedle uznania. Mięso ryby dopraw solą i pieprzem, skrop obficie sokiem z cytryny i posyp sporą ilością koperku.
Na ok. 7–8 minut przed końcem pieczenia warzyw dodaj do nich (na wierzch lub obok) łososia.
Kiedy warzywa zmiękną i pięknie się przyrumienią, a ryba upiecze się idealnie, czas wyciągać danie z piekarnika.