Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Łosoś, którego największe ilości znajdziemy u wybrzeży Norwegii, to jedna z najchętniej kupowanych przez Polaków ryb. Swoją popularność zawdzięcza delikatnemu, pysznemu mięsu i prostocie obróbki, a także wszechstronnemu zastosowaniu w naszej kuchni. Przygotuj ze mną pysznego łososia z piekarnika pod pierzynką z panko i awokado.

Składniki

4 szt. steków łososia norweskiego (po ok. 180 g)
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
1 łyżka 1 łyżka musztardy dijon
1 szt. awokado
sok z 1 limonki
1 łyżeczka soli maldon
100 g szczypioru
70 g kolendry
100 g panierki panko

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
528.8 kcal
Tłuszcz
30.8 g
Węglowodany
21 g
Błonnik
40.9 g
Białko
3.4 g
Sól
2.2 g

Opis wykonania

Krok 1

Przygotowanie:

Na płycie rozgrzej patelnię i upraż panko na złoty kolor. Odstaw do ostygnięcia.

Łososia opłucz i osusz ręcznikiem, ułóż na blaszce, przypraw pieprzem.

Wydrąż awokado do miski i rozgnieć widelcem, dodaj musztardę, posiekaną kolendrę, sok z limonki i dokładnie wymieszaj.

Krok 2

Na stekach z ryby rozłóż równomiernie masę z awokado. Wszystko posyp bułką panko tak, żeby dokładnie przylegała do masy i ryby (możesz ją ugnieść delikatnie palcami).

Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 15–20 minut.

Porada

Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.



Bosh Logo
Bosh
Krok 3

Podanie:

Upieczonego łososia przed samym podaniem posyp solą maldon oraz siekanym szczypiorem.

W takiej formie będzie doskonale smakował zarówno w lekkiej wersji np. z mixem sałat lub surówką z młodego szpinaku, jak i jako element tradycyjnego obiadu, z dodatkiem jarzyn.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Patrycja Lewandowska
Wyszedł pyszny, podałam z puree z ziemniaków
Monka
Łosoś z piekarnika mmmmm taaa Ryba jest najlepsza na świecie w każdym przepisie
Monka
Dziś na obiadek