Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Łosoś norweski z piekarnika

Opis wykonania

Łosoś, którego największe ilości znajdziemy u wybrzeży Norwegii, to jedna z najchętniej kupowanych przez Polaków ryb. Swoją popularność zawdzięcza delikatnemu, pysznemu mięsu i prostocie obróbki, a także wszechstronnemu zastosowaniu w naszej kuchni. Przygotuj ze mną pysznego łososia z piekarnika pod pierzynką z panko i awokado.

Łosoś norweski z piekarnika - krok 1

Przygotowanie:

Na płycie rozgrzej patelnię i upraż panko na złoty kolor. Odstaw do ostygnięcia.

Łososia opłucz i osusz ręcznikiem, ułóż na blaszce, przypraw pieprzem.

Wydrąż awokado do miski i rozgnieć widelcem, dodaj musztardę, posiekaną kolendrę, sok z limonki i dokładnie wymieszaj.

Łosoś norweski z piekarnika - krok 2

Na stekach z ryby rozłóż równomiernie masę z awokado. Wszystko posyp bułką panko tak, żeby dokładnie przylegała do masy i ryby (możesz ją ugnieść delikatnie palcami).

Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 15–20 minut.

Łosoś norweski z piekarnika - krok 3

Podanie:

Upieczonego łososia przed samym podaniem posyp solą maldon oraz siekanym szczypiorem.

W takiej formie będzie doskonale smakował zarówno w lekkiej wersji np. z mixem sałat lub surówką z młodego szpinaku, jak i jako element tradycyjnego obiadu, z dodatkiem jarzyn.

Bosch do kuchni