


Łosoś, którego największe ilości znajdziemy u wybrzeży Norwegii, to jedna z najchętniej kupowanych przez Polaków ryb. Swoją popularność zawdzięcza delikatnemu, pysznemu mięsu i prostocie obróbki, a także wszechstronnemu zastosowaniu w naszej kuchni. Przygotuj ze mną pysznego łososia z piekarnika pod pierzynką z panko i awokado.
Przygotowanie:
Na płycie rozgrzej patelnię i upraż panko na złoty kolor. Odstaw do ostygnięcia.
Łososia opłucz i osusz ręcznikiem, ułóż na blaszce, przypraw pieprzem.
Wydrąż awokado do miski i rozgnieć widelcem, dodaj musztardę, posiekaną kolendrę, sok z limonki i dokładnie wymieszaj.
Na stekach z ryby rozłóż równomiernie masę z awokado. Wszystko posyp bułką panko tak, żeby dokładnie przylegała do masy i ryby (możesz ją ugnieść delikatnie palcami).
Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 15–20 minut.
Podanie:
Upieczonego łososia przed samym podaniem posyp solą maldon oraz siekanym szczypiorem.
W takiej formie będzie doskonale smakował zarówno w lekkiej wersji np. z mixem sałat lub surówką z młodego szpinaku, jak i jako element tradycyjnego obiadu, z dodatkiem jarzyn.