Większość z nas robi „bigos na winie”, czyli wrzuca do garnka wszystko, co się nawinie pod rękę. Tymczasem bigos można przygotować na wiele wyrafinowanych sposobów – także w wersji wegetariańskiej albo z dziczyzną i suszonymi śliwkami. Naucz się robić bigos w różnych wariantach. To wprost idealnie danie na zimę, gdy nasz organizm domaga się treściwych, rozgrzewających posiłków.
Jak zrobić bigos – krok po kroku
Ile osób, tyle sposobów na przygotowanie bigosu. Wiele przepisów jest przekazywanych w rodzinie z pokolenia na pokolenie. Jednak niezmiennie podstawą tradycyjnego przepisu jest kapusta, mięso oraz grzyby.
- Jedną z pierwszych czynności będzie namoczenie suszonych grzybów. Najlepiej, by moczyły się one około 12 godzin. Następnie należy je odsączyć i pokroić. Jeśli woda po moczeniu nie będzie zbyt gorzka, można również wykorzystać ją do gotowania bigosu.
- Rozpoczęcie gotowania bigosu zaczyna się od podduszenia kapusty. Kapustę kiszoną przed duszeniem należy odsączyć z nadmiaru soku. W przypadku bardzo kwaśnej kapusty można ją przepłukać. Z kolei świeżą kapustę należy obrać i drobno posiekać.
- Surowe mięso oraz kiełbasę lub wędlinę należy pokroić na kawałki. Następnie można zdecydować się na jeden z dwóch sposobów przygotowania. Mięso podsmażyć z cebulą na patelni i następnie dodać do bigosu lub surowe dodać od razu do podduszonej kapusty.
- Za smak gotowego bigosu odpowiadają również składniki takie jak suszone śliwki (można zastąpić powidłami), czerwone wino oraz przyprawy. Dodaje się je pod koniec gotowania bigosu
Jak długo gotować bigos?
Czas gotowania bigosu zależy bezpośrednio od ilości i gramatury składników. Ogólnie przyjmuje się, że im dłużej gotuje się bigos, tym jest on smaczniejszy. Warto pamiętać, że zarówno kapustę, jak i mięso najlepiej dusić na małym ogniu. W przypadku wykorzystania około 1 kg kapusty jej duszenie zajmie blisko godzinę. Podobnie w przypadku około 0,7–1 kg mięsa trzeba doliczyć kolejne 45 do 60 minut. Następnie po dodaniu grzybów, śliwek i przypraw potrzebny będzie dodatkowy kwadrans, by danie przeszło smakiem.
Jakie przyprawy do bigosu? Bez tego bigos to nie bigos!
Swój charakterystyczny smak bigos zawdzięcza dodatkowi różnych przypraw. To one nadają typowy smak i aromat, który doceniany jest przez miłośników tego dania. Wśród nich znajdują się:
- pieprz,
- ziele angielskie
- liście laurowe,
- jałowiec,
- kminek,
- majeranek,
- goździki.
Aby dodatkowo podkreślić smak grzybów obecnych w bigosie, można razem z przyprawami dodać wodę pozostałą po ich moczeniu.
Jaki jest najlepszy bigos? Ten, który smakuje Ci najbardziej
Nie ma jednego właściwego przepisu na bigos. Każdy może przygotować go inaczej i doprawić do własnych preferencji. Tradycyjny bigos zawiera różne rodzaje mięsa, w tym także dziczyznę. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować go w wersji wegańskiej. Wtedy, zamiast mięsa, można dodać pokrojone i podsmażone boczniaki lub tofu. Inną bezmięsną wersją jest bigos z cukinii z dodatkiem passaty.
Podobnie dodatek wina do bigosu nie jest obowiązkowy. Bez problemu możesz pominąć je podczas gotowania lub zastąpić namoczonymi we wrzątku rodzynkami.
Tak samo jest w przypadku mięs – można przygotować bigos łączący w sobie wołowinę, wieprzowinę oraz dziczyznę lub zdecydować się na jeden rodzaj mięsa np. drób.
Tradycyjnie podczas gotowania wykorzystuje się zarówno kiszoną, jak i świeżą kapustę. Z powodzeniem możesz zrobić bigos na bazie wyłącznie jednego rodzaju kapusty.
Bigos z kiszonej kapusty
Jeśli samodzielnie nie kisimy kapusty, podczas zakupów należy dobrze sprawdzić, jaki produkt kupujemy. W sklepach dostępna jest kapusta kiszona oraz kwaszona. Są to dwa różne produkty. Pierwsza z nich jest poddawana fermentacji i jest korzystna dla zdrowia. Druga kwaśny smak zyskuje dzięki dodatkowi octu. Nie zawiera ona cennych bakterii fermentacji mlekowej ani witamin obecnych w kapuście kiszonej.
Dowiedz się więcej: czym różni się kapusta kiszona od kwaszonej?
Przed rozpoczęciem gotowania bigosu należy odcedzić i odcisnąć kapustę z soku. Dzięki temu nie będzie ona zbyt kwaśna. Jeśli mimo odciśnięcia soku smak kapusty jest dla Ciebie zbyt intensywny, przepłucz lub namocz kapustę. Pozwoli to dopasować kwasowość do indywidualnych preferencji.
By jak najlepiej podkreślić smak bigosu z kapusty kiszonej, warto dodać do niego:
- liście laurowe,
- kminek,
- majeranek,
- koperek,
- pieprz
- odrobinę cukru.
Polecamy wypróbować przepis na bigos myśliwski z kapusty kiszonej.
Co zrobić, gdy bigos z kiszonej kapusty jest za kwaśny?
Jeśli, mimo odciśnięcia soku z kapusty i jej namoczenia, gotowy bigos jest zbyt kwaśny, łatwo temu zaradzisz. W pierwszej kolejności dodaj wodę i lekko rozcieńcz całość. Jeśli bigos jest dość płynny, możesz dodać więcej świeżej i słodkiej kapusty. Po chwili gotowania smak bigosu powinien złagodnieć. Innym sposobem jest dodanie suszonych owoców jak np. śliwki, morele lub rodzynki. W ostateczności zdecyduj się na miód lub cukier.
Bigos ze słodkiej kapusty
Jak najbardziej można przygotować bigos wyłącznie ze słodkiej kapusty. Trzeba go jednak dobrze doprawić, ponieważ finalnie może być on mdły lub zbyt słodki. Wtedy konieczne będzie dodanie większej ilości pieprzu, ziela angielskiego oraz ziół.
Wykorzystanie wyłącznie świeżej kapusty znacznie skraca czas gotowania bigosu, co będzie dobrą alternatywą w przypadku ograniczonego czasu na przygotowanie.
Tradycyjny bigos wigilijny
Zgodnie z przepisem wigilijny bigos przygotowuje się w postnej wersji, bez dodatku mięsa. Głównym akcentem są tutaj suszone grzyby leśne. To one nadają całości smaku i intensywnego aromatu.
Kiedy zrobić bigos na święta?
Miłośnicy bigosu doskonale wiedzą, że smakuje on najlepiej kilka dniu po ugotowaniu. Wtedy, gdy wszystkie smaki się przegryzą. Z tego względu bigos można przygotować nawet tydzień przed świętami.
Czytaj także o rodzajach kapusty i pomysłach na ich przyrządzenie.