Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Maliny – właściwości i co z nich zrobić?

Maliny – właściwości i co z nich zrobić?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Właściwości malin
  2. Co zrobić z malin?
  3. Przepis na ciasto z malinami

Właściwości malin

W malinach zawarte są witaminy z grupy B (B1, B2, B6), a także C i E. Są bogate w kwas foliowy, błonnik i pektyny, które wpływają korzystnie na odporność organizmu. To także skarbnica minerałów, takich jak potas, wapń, fosfor, magnez i żelazo. Te składniki działają przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie. Wpływają pozytywnie na pracę jelit, dlatego wspomagają proces odchudzania. Poprawiają również pamięć i koncentrację.

Sprawdź przepis na mus z malin.

Na uwagę zasługują również liście malin. Ich właściwości mogą Cię zaskoczyć. Okazuje się, że nie tylko owoce są korzystne dla zdrowia. W zielonych częściach rośliny także znajdują się cenne witaminy i minerały. Pozyskasz je z ogrodu, ale są też dostępne w sklepach zielarskich. Napar z liści malin stosuje się jako domowy środek napotny. Z tego powodu sprawdza się idealnie w stanach przeziębienia i grypy. Ma również właściwości moczopędne i przeciwbakteryjne. Powinieneś go stosować nie częściej niż dwa razy dziennie.

Ze względu na bogactwo witamin i smak warto posadzić w ogrodzie lub na balkonie maliny. Jak sadzić te krzewy? Potrzebują one stanowiska słonecznego, aby owoce były soczyste i aromatyczne. Lubią lekko kwasową i dobrze przepuszczalną glebę. Potrzebują też podpory, ponieważ ich gałązki są giętkie. Przed założeniem malinowego gaju zapoznaj się z zaleceniami dotyczącymi danego gatunku tej rośliny.

Niestety nie wszyscy mogą skorzystać z dobrodziejstwa maliny. Przeciwskazania są kierowane do osób z alergią na te owoce, a także do kobiet w ciąży! Choroby układu pokarmowego i wydalniczego także wykluczają ich spożywanie. Głównym powodem są drobne pestki, które są ciężkostrawne.

właściwości malin

Co zrobić z malin?

Maliny swoim smakiem i wyglądem sprawiają, że są doskonałym dodatkiem do wielu przysmaków. Łatwo je skomponujesz z różnymi składnikami. Są również nieocenioną dekoracją talerzy w restauracjach i kawiarniach. Zatem co zrobić z malin? Lista odpowiedzi jest bardzo długa.

Możesz je zjeść na zimno lub na ciepło, jako główny składnik lub jako dodatek, przetworzone lub prosto z krzaczka. W każdej odsłonie ucieszą podniebienie. Lemoniada czy lody z owocami to element obowiązkowy w letnie dni. Wytrawne sałatki lub mięsa również coraz częściej podawane są w towarzystwie słodkich musów.

Biszkopt lub ucierane ciasto z malinami to tradycja, która się nie nudzi. Tarty i tarteletki także zasługują na dodanie tych owoców. Nie inaczej jest w przypadku muffinek. Deser na bazie jogurtu naturalnego z ziarnami chia i malinami również powinien znaleźć się na liście. Smak i wartości odżywcze tej przekąski sprawiają, że staje się ona coraz bardziej popularna. Sernik na zimno z galaretką i owocami to szybki przepis na ochłodę w upalne popołudnie. Z kolei drożdżówki z malinami już od kilku dekad znikają z cukierni jeszcze ciepłe.

Słoiki i butelki pozwolą Ci zatrzymać smak lata na dłużej. Dżemy i musy to podstawa. Warto mieć je pod ręką po sezonie zarówno do śniadań, jak i deserów. Kolejnym pomysłem jest nalewka z malin. To rozgrzewający napój dla dorosłych od pokoleń. Idealny na chłodne wieczory. Ma on swój bezalkoholowy odpowiednik. Tradycyjny sok z malin przygotujesz łatwo i szybko. Wystarczy, że wypełnisz słoik owocami, zasypiesz je cukrem lub ksylitolem, dodasz trochę zimnej wody i zapasteryzujesz. W ten sposób zapewnisz sobie doskonały słodzik do zimowej herbaty.

Jak widać, przetwory z malin to wiele możliwości. Dzięki nim smak i witaminy tych owoców mogą towarzyszyć nam przez cały rok. Jeżeli letnie zbiory są obfite, podziel je na mniejsze porcje. Włóż do woreczków lub pojemników spożywczych i zamroź. Wyjęte z zamrażarki nadadzą się na kompot, koktajl czy jako dodatek do ciasta w środku zimy.

Poznaj przepis na sałatkę z grillowanym łososiem i malinami.

Przepis na ciasto z malinami

Z malinami przygotujesz niejedno ciasto. Wspomniany sernik z galaretką czy klasyczne ucierane to szybki sposób na niedzielny podwieczorek. Z kolei delikatne jogurtowe z dodatkiem owoców rozpłynie się w ustach. Swoich fanów znajdzie też wypiek drożdżowy z kruszonką. Poniżej znajdziesz przepis na biszkoptowe ciasto z malinami.

Biszkopt — składniki i sposób przygotowania:

  • 4 jajka,
  • szczypta soli,
  • 110 g cukru,
  • 80 g mąki pszennej tortowej,
  • 30 g mąki ziemniaczanej.
  1. Oddziel białka od żółtek i ubij je ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  2. Stopniowo dodawaj cukier, ubijając na gładką masę.
  3. Dodaj żółtka i delikatnie miksuj.
  4. Dodaj przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną. Delikatnie wymieszaj za pomocą łyżki.
  5. Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piecz przez 35–40 minut w temperaturze 165 stopni Celsjusza.
  7. Pozostaw do wystudzenia.

Zobacz ofertę piekarników firmy Bosch, które sprawią, że pieczenie będzie łatwe i przyjemne.

Galaretka:

  • 3 opakowania galaretki malinowej,
  • wrzątek,
  • 400 g malin.
  1. Rozpuść galaretkę malinową we wrzątku (ilość według informacji na opakowaniu).
  2. Pozostaw do lekkiego stężenia.

Masa malinowa — składniki i sposób przygotowania:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 300 g jogurtu greckiego.
  1. Ubij śmietankę z cukrem pudrem.
  2. Połącz z jogurtem greckim.
  3. Wlej ⅓ tężejącej galaretki i wsyp 150 g malin.
  4. Delikatnie wymieszaj.

Wyłóż masę malinową na wystudzony biszkopt i wstaw do lodówki. Po godzinie ułóż maliny i zalej je resztą tężejącej galaretki. Ponownie odstaw do chłodzenia.

Dodatkowe informacje:

  • Do masy malinowej możesz dodać łyżeczkę olejku waniliowego lub migdałowego.
  • W końcowym etapie możesz użyć mrożonych owoców. Przyspieszy to tężenie galaretki.
  • Do tego ciasta możesz użyć także truskawek, borówek, porzeczek lub wiśni.

Dowiedz się, jakie owoce można zjeść przed spaniem, a których lepiej unikać.