Właściwości malin
W malinach zawarte są witaminy z grupy B (B1, B2, B6), a także C i E. Są bogate w kwas foliowy, błonnik i pektyny, które wpływają korzystnie na odporność organizmu. To także skarbnica minerałów, takich jak potas, wapń, fosfor, magnez i żelazo. Te składniki działają przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie. Wpływają pozytywnie na pracę jelit, dlatego wspomagają proces odchudzania. Poprawiają również pamięć i koncentrację.
Sprawdź przepis na mus z malin.
Na uwagę zasługują również liście malin. Ich właściwości mogą Cię zaskoczyć. Okazuje się, że nie tylko owoce są korzystne dla zdrowia. W zielonych częściach rośliny także znajdują się cenne witaminy i minerały. Pozyskasz je z ogrodu, ale są też dostępne w sklepach zielarskich. Napar z liści malin stosuje się jako domowy środek napotny. Z tego powodu sprawdza się idealnie w stanach przeziębienia i grypy. Ma również właściwości moczopędne i przeciwbakteryjne. Powinieneś go stosować nie częściej niż dwa razy dziennie.
Ze względu na bogactwo witamin i smak warto posadzić w ogrodzie lub na balkonie maliny. Jak sadzić te krzewy? Potrzebują one stanowiska słonecznego, aby owoce były soczyste i aromatyczne. Lubią lekko kwasową i dobrze przepuszczalną glebę. Potrzebują też podpory, ponieważ ich gałązki są giętkie. Przed założeniem malinowego gaju zapoznaj się z zaleceniami dotyczącymi danego gatunku tej rośliny.
Niestety nie wszyscy mogą skorzystać z dobrodziejstwa maliny. Przeciwskazania są kierowane do osób z alergią na te owoce, a także do kobiet w ciąży! Choroby układu pokarmowego i wydalniczego także wykluczają ich spożywanie. Głównym powodem są drobne pestki, które są ciężkostrawne.
Co zrobić z malin?
Maliny swoim smakiem i wyglądem sprawiają, że są doskonałym dodatkiem do wielu przysmaków. Łatwo je skomponujesz z różnymi składnikami. Są również nieocenioną dekoracją talerzy w restauracjach i kawiarniach. Zatem co zrobić z malin? Lista odpowiedzi jest bardzo długa.
Możesz je zjeść na zimno lub na ciepło, jako główny składnik lub jako dodatek, przetworzone lub prosto z krzaczka. W każdej odsłonie ucieszą podniebienie. Lemoniada czy lody z owocami to element obowiązkowy w letnie dni. Wytrawne sałatki lub mięsa również coraz częściej podawane są w towarzystwie słodkich musów.
Biszkopt lub ucierane ciasto z malinami to tradycja, która się nie nudzi. Tarty i tarteletki także zasługują na dodanie tych owoców. Nie inaczej jest w przypadku muffinek. Deser na bazie jogurtu naturalnego z ziarnami chia i malinami również powinien znaleźć się na liście. Smak i wartości odżywcze tej przekąski sprawiają, że staje się ona coraz bardziej popularna. Sernik na zimno z galaretką i owocami to szybki przepis na ochłodę w upalne popołudnie. Z kolei drożdżówki z malinami już od kilku dekad znikają z cukierni jeszcze ciepłe.
Słoiki i butelki pozwolą Ci zatrzymać smak lata na dłużej. Dżemy i musy to podstawa. Warto mieć je pod ręką po sezonie zarówno do śniadań, jak i deserów. Kolejnym pomysłem jest nalewka z malin. To rozgrzewający napój dla dorosłych od pokoleń. Idealny na chłodne wieczory. Ma on swój bezalkoholowy odpowiednik. Tradycyjny sok z malin przygotujesz łatwo i szybko. Wystarczy, że wypełnisz słoik owocami, zasypiesz je cukrem lub ksylitolem, dodasz trochę zimnej wody i zapasteryzujesz. W ten sposób zapewnisz sobie doskonały słodzik do zimowej herbaty.
Jak widać, przetwory z malin to wiele możliwości. Dzięki nim smak i witaminy tych owoców mogą towarzyszyć nam przez cały rok. Jeżeli letnie zbiory są obfite, podziel je na mniejsze porcje. Włóż do woreczków lub pojemników spożywczych i zamroź. Wyjęte z zamrażarki nadadzą się na kompot, koktajl czy jako dodatek do ciasta w środku zimy.
Poznaj przepis na sałatkę z grillowanym łososiem i malinami.
Przepis na ciasto z malinami
Z malinami przygotujesz niejedno ciasto. Wspomniany sernik z galaretką czy klasyczne ucierane to szybki sposób na niedzielny podwieczorek. Z kolei delikatne jogurtowe z dodatkiem owoców rozpłynie się w ustach. Swoich fanów znajdzie też wypiek drożdżowy z kruszonką. Poniżej znajdziesz przepis na biszkoptowe ciasto z malinami.
Biszkopt — składniki i sposób przygotowania:
- 4 jajka,
- szczypta soli,
- 110 g cukru,
- 80 g mąki pszennej tortowej,
- 30 g mąki ziemniaczanej.
- Oddziel białka od żółtek i ubij je ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Stopniowo dodawaj cukier, ubijając na gładką masę.
- Dodaj żółtka i delikatnie miksuj.
- Dodaj przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną. Delikatnie wymieszaj za pomocą łyżki.
- Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz przez 35–40 minut w temperaturze 165 stopni Celsjusza.
- Pozostaw do wystudzenia.
Zobacz ofertę piekarników firmy Bosch, które sprawią, że pieczenie będzie łatwe i przyjemne.
Galaretka:
- 3 opakowania galaretki malinowej,
- wrzątek,
- 400 g malin.
- Rozpuść galaretkę malinową we wrzątku (ilość według informacji na opakowaniu).
- Pozostaw do lekkiego stężenia.
Masa malinowa — składniki i sposób przygotowania:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 300 g jogurtu greckiego.
- Ubij śmietankę z cukrem pudrem.
- Połącz z jogurtem greckim.
- Wlej ⅓ tężejącej galaretki i wsyp 150 g malin.
- Delikatnie wymieszaj.
Wyłóż masę malinową na wystudzony biszkopt i wstaw do lodówki. Po godzinie ułóż maliny i zalej je resztą tężejącej galaretki. Ponownie odstaw do chłodzenia.
Dodatkowe informacje:
- Do masy malinowej możesz dodać łyżeczkę olejku waniliowego lub migdałowego.
- W końcowym etapie możesz użyć mrożonych owoców. Przyspieszy to tężenie galaretki.
- Do tego ciasta możesz użyć także truskawek, borówek, porzeczek lub wiśni.
Dowiedz się, jakie owoce można zjeść przed spaniem, a których lepiej unikać.