Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Właściwości curry

Właściwości curry
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Hinduskie kari
  2. Składniki curry
  3. Nie tylko przyprawa

Potocznie nazywana „przyprawą curry” tak naprawdę jest mieszanką kilku aromatycznych składników.  Właśnie dzięki jej poszczególnym składnikom, wzajemnie dopełniającym swoje działanie, curry tak efektywnie wpływa na zdrowie.

Hinduskie kari

Swoją nazwę curry zawdzięcza brytyjskim kolonizatorom. W hinduskich domach przygotowywano potrawę kari, która przypominała gulasz. Miała ona tak aromatyczny smak i zapach, że Brytyjczycy za wszelką cenę chcieli sprowadzić choć namiastkę dania w swoje strony. Przygotowywano więc zapasy poszczególnych przypraw, którymi doprawiano kari: kurkumę, imbir, kolendrę, pieprz czarny, kmin rzymski, a także gorczycę czarną i chili. Czasami dodawano także anyż i kardamon. Nic dziwnego, że ta mieszanka znana jest jako jedna z najzdrowszych przypraw świata! Z jej korzystnego wpływu korzystają przede wszystkim kuchnie: hinduska, tamilska, azjatycka czy tajska.

Składniki curry

Poszczególne właściwości curry zależą od składników mieszanki:

  1. Kurkuma – to jedna z najzdrowszych przypraw na świecie. Charakteryzuje się niesamowitymi właściwościami przeciwzapalnymi. Mimo że Hindusi dużo palą, to rzadziej zapadają na raka płuc. Do tego są mniej podatni na raka innych narządów, np. nerek czy piersi. Przy regularnym stosowaniu kurkuma działa śmiertelnie na komórki nowotworowe. Ponadto kurkuma wspomaga pracę układu pokarmowego, wątroby i wzmaga produkcję żółci.
  2. Imbir – sproszkowane kłącza roślinne mają działanie pobudzające w stosunku do komórek wytwarzających ślinę, soki żołądkowe, a także żółć. Polecany jest zwłaszcza przy problemach z niestrawnością, a ponadto korzystnie działa na układ krążenia.  Działa napotnie i rozgrzewa, co sprawia, że jest idealnym dodatkiem do zimowych dań. Podobne działanie rozgrzewające charakteryzuje także inny składnik curry – pieprz.
  3. Chili – ta przyprawa także ma działanie rozgrzewające, natomiast bardziej znany jest jej wpływ na procesy metaboliczne w organizmie. Kapsaicyna zawarta w papryczkach chili wzmaga tempo przemiany materii i zapobiega nadmiernemu magazynowaniu się tłuszczu w komórkach tłuszczowych.
  4. Gorczyca i kolendra  mają wspólne działanie w kwestii poprawy pracy układu pokarmowego. Działają stymulująco na pracę przewodu pokarmowego, wydzielanie żołądkowe, a przy tym charakteryzują się zdolnością do unieszkodliwiania drobnoustrojów i bakterii.
  5. Kmin rzymski – spośród przypraw składających się na mieszankę curry, kmin jest najbardziej zasobny w składniki mineralne. Jest cennym źródłem żelaza w diecie (jednak przyprawy nie są najlepszym sposobem na zapobieganie anemii, ponieważ dodajemy ich stosunkowo niewiele do posiłków). Ponadto charakteryzuje się działaniem przeciwzapalnym i stymuluje wydzielanie trzustkowe.

Nie tylko przyprawa

Curry to nie tylko mieszanka przypraw w proszku. Dostępne są także pasty, które można wykorzystać do przygotowania sosów, zup, a nawet do smarowania pieczywa czy zapiekanek. Najbardziej jednak popularne są dania jednogarnkowe z użyciem curry. Ta przyprawa idealnie zgrywa się z produktami kokosowymi, szczególnie w sosie z mleczkiem kokosowym.

Właściwości curry - zdjęcie 1

Nie zapominajmy, że mamy do wyrobu także różne kolory curry. W zależności od tego, jaki pojedynczy składnik przeważa w mieszance, możemy korzystać z curry czerwonego, zielonego i żółtego. W tym pierwszym znajdziemy najwięcej czerwonej sproszkowanej papryczki chili, natomiast w pozostałych króluje odpowiednio: zielona papryczka chili oraz kurkuma. Wybór jest ogromny, dlatego warto spróbować każdego rozwiązania, eksperymentować ze smakami i wybrać swoje ulubione.