Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Kuchnia izraelska: charakterystyka i przepisy

Kuchnia izraelska: charakterystyka i przepisy
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Kuchnia żydowska w Izraelu – charakterystyka
  2. Najsłynniejsze potrawy kuchni izraelskiej
  3. Kuchnia żydowska i koszerne jedzenie – co to oznacza?
  4. Żydowska potrawa w domowym zaciszu

Kuchnia izraelska uznawana jest za jedną z najzdrowszych kuchni świata, a to z powodu obecności bardzo dużej ilości owoców, warzyw oraz naturalnych, roślinnych tłuszczy. Łączy ona w sobie tradycje kuchni śródziemnomorskiej, arabskiej i kuchni sąsiednich krajów, takich jak Turcja czy Egipt.

Ze względu na położenie geograficzne Izraela, jego tradycyjna kuchnia stanowi swego rodzaju mieszankę smaków żydowskich i arabskich. To właśnie w Izraelu zjesz sławne i uwielbiane na całym świecie falafele, przyrządzany z pomocą blendera hummus czy szoarmę.

Kuchnia żydowska w Izraelu – charakterystyka

Najbardziej charakterystyczną cechą kuchni żydowskiej jest koszerność. Na czym ona polega? Jest to związany z zasadami religijnymi zakaz spożywania dań niekoszernych. To także konieczność przestrzegania wielu reguł dotyczących przygotowywania posiłków, a także wymagania stawiane produktom spożywczym.

Podobnie jak w innych kuchniach arabskich, w menu kuchni żydowskiej nie znajdziemy wieprzowiny. Zakazane jest również spożywanie mięs zwierząt takich jak koń, osioł czy wielbłąd. Ponadto nie łączy się nabiału z daniami mięsnymi.

Najsłynniejsze potrawy kuchni izraelskiej

W Polsce bardzo dobrze znamy dania takie jak np. karp po żydowsku, serwowany na wigilijnym stole. Jednak tradycyjne potrawy kuchni izraelskiej są bardzo różnorodne, często oparte na świeżych warzywach i owocach, a także na roślinach strączkowych. Rzadkością są wszelkiego rodzaju fast foody i gotowe dania.

Shoarma – przepis

Shoarma to bardzo proste danie, bazujące na mięsie kurczaka. Wystarczy, że filety z kurczaka pokroisz w kawałki na jeden kęs, a następnie wymieszasz z olejem i przyprawami. Po całej nocy marynowania w lodówce usmaż mięso na bardzo gorącej patelni, dzięki czemu nie puści ono soki i podsmaży się na złoto-brązowy kolor.

Lista składników:

  • filety z kurczaka z piersi lub udek – 500 g

  • olej do smażenia – 5 łyżek

  • po jednej łyżeczce przypraw: mielony kumin, papryka słodka, kurkuma, czosnek granulowany

  • opcjonalnie pół łyżeczki ostrej papryki

  • sól i pieprz do smaku

Gotową shoarmę podawać możesz w towarzystwie prostego sosu czosnkowego, z ryżem lub frytkami i surówką ze świeżych warzyw.

Falafel – przepis

Kuchnia izraelska - zdjęcie 1

Falafele to smażone w głębokim tłuszczu klopsiki z mielonej za pomocą blendera ręcznego ciecierzycy z dodatkiem czosnku, natki pietruszki i aromatycznych przypraw. Danie to zyskało na całym świecie bardzo wielu fanów, szczególnie ze względu na możliwość spożywania go w ramach diety wegańskiej. Często określa się falafele mianem roślinnej alternatywy dla mięsnych kebabów.

Składniki:

  • puszka ciecierzycy z zalewy – odcedzona i opłukana

  • cebula – 1 szt.

  • czosnek – 2-3 ząbki

  • natka pietruszki

  • mielony kumin – 1 łyżeczka

  • mielona kolendra – ½ łyżeczki

  • cynamon – ½ łyżeczki

  • imbir w proszku – ½ łyżeczki

  • gałka muszkatołowa – ½ łyżeczki

  • sól i pieprz do smaku

  • soda oczyszczona – 1 płaska łyżeczka

  • olej do smażenia – 0,5 do 1 l

Ciecierzycę z przyprawami i natką pietruszki zmiksuj w pojemniku blendera Bosch na gładką masę. Następnie uformuj z masy małe klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Falafele smaż na płycie grzewczej, w oleju rozgrzanym do 180°C przez około 2-3 minuty, aż nabiorą z zewnątrz złoto-brązowego koloru.

Gotowe falafele możesz podawać na wiele sposobów: jako osobne danie z frytkami i surówką, jako nadzienie chlebka pita lub tortilli, z dodatkiem ulubionych sosów i chrupiących świeżych warzyw.

Sprawdź nasz przepis na falafele z bobu!

Sałatka jerozolimska – przepis

Sałatka jerozolimska to bardzo popularne i lubiane na Bliskim Wschodzie danie. Poza Izraelem sałatka ta często nazywana jest „arabską”. Najciekawsze jest jednak to, że większość jej składników stanowią warzywa powszechnie znane i dostępne w Polsce.

Lista składników tej sałatki wygląda następująco: zielone ogórki, pomidory, papryka słodka, liście sałaty, natka pietruszki (lub świeża kolendra), owoc granatu, sól do smaku.

Jak widzisz jedynym lekko zaskakującym składnikiem na liście jest owoc granatu, który zapewnia sałatce ciekawy wygląd i nietypowy dla nas smak.

Ilości i proporcje warzyw dostosuj do własnych preferencji, wszystkie pokrój w małe kawałki i wymieszaj.

Następnie zajmij się przygotowaniem sosu z 1 łyżki pasty tahini, 3 łyżek oleju sezamowego, 2 łyżek soku z cytryny, świeżo zmielonego pieprzu, soli i odrobiny wody dla wyregulowania konsystencji.  Wszystkie składniki dressingu możesz zmiksować w pojemniku blendera.

Kuchnia izraelska - zdjęcie 2

Kuchnia żydowska i koszerne jedzenie – co to oznacza?

Kuchnia żydowska rządzi się wieloma regułami pochodzącymi wprost z praktyk religijnych. Szczególnie istotne jest związane z tym zapewnienie koszerności jedzenia. Spośród najważniejszych zasad warto zapamiętać zakaz łączenia mięsa z nabiałem – zarówno na etapie przyrządzania potraw, jak również w trakcie posiłku. W kuchni żydowskiej nie jada się wieprzowiny i innych nieco mniej popularnych gatunków mięsa jak np. konina. Nie spożywa się również owoców morza. Jeżeli zaś chodzi o rodzaje mięsa, które można w zgodzie z tymi zasadami spożywać, związany jest z tym bezwzględny zakaz spożywania krwi. Z tego powodu praktykuje się specjalny, rytualny sposób uboju zwierząt.

Żydowska potrawa w domowym zaciszu

W polskich warunkach i w zaciszu własnej domowej kuchni możesz spróbować przyrządzić tradycyjnego karpia po żydowsku. Jest to danie, które z powodzeniem zastąpi na wigilijnym stole panierowanego karpia smażonego na patelni. Dzięki użyciu białego wina i bakalii, karp zyskuje zupełnie nowy, bardzo wykwintny i zaskakujący smak.

Dokładny przepis krok po roku znajdziesz tutaj: Przepis na karpia po żydowsku.

Kolejnym daniem wartym wspomnienia jest czulent, czyli tradycyjny dla kuchni żydowskiej wolno gotowany gulasz na bazie wołowiny. Poza mięsem, ważnymi składnikami czulentu są ciecierzyca, kasza i fasola. Dodaje się do niego również ziemniaki i ugotowane jajka.

Jak widzisz kuchnia izraelska jest bardzo interesującym kierunkiem kulinarnym. Z jednej strony kusi nieznanymi aromatami rodem z Bliskiego Wschodu, a z drugiej operuje na składnikach bardzo łatwo dostępnych w naszych sklepach. Z tego powodu jest to bardzo wdzięczny temat dla każdego amatora nietypowej, smacznej i kolorowej domowej kuchni.