Mazurek bez pieczenia

4 porcje
40 min
Łatwe
4.25 (Liczba ocen: 4)
Składniki
Wartości odżywcze
Mazurek bez pieczenia
Mazurek bez pieczenia
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania

Ciasteczka wrzuć do pojemnika blendera z dodatkiem kakao i blenduj na gładką masę. Do ciasteczkowego proszku dodaj roztopione masło i zagnieć masę na spód.

Niedużą foremkę posmaruj masłem, rozprowadź na niej równomiernie masę, a następnie przynajmniej na 20–30 minut wstaw do lodówki. Teraz czas na czekoladową masę. Do rondelka wrzuć czekoladę, dodaj śmietanę i 1 łyżkę masła, całość doprowadź do wrzenia i mieszaj do połączenia się składników.

Przestudzony krem wylej na spód i wstaw ciasto z powrotem do lodówki na 1–2 godziny. Finał prac nad mazurkiem to zdobienie. Tu możecie puścić wodze fantazji i stworzyć na jego wierzchu artystyczne dzieło. Ja proponuję użyć bakalii i wiórków czekoladowych.
Komentarze