Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Mazurek bez pieczenia

Opis wykonania

Wielkanocny mazurek bez pieczenia to bardzo łatwy i szybki do przygotowania deser, co jest dużą zaletą, zwłaszcza w gorącym, przedświątecznym okresie, kiedy wystarczająco dużo czasu spędzasz w kuchni. Dzięki temu bardzo szybko przygotujesz ciasto na Wielkanoc.

Mazurek bez pieczenia - krok 1

Ciasteczka wrzuć do pojemnika blendera z dodatkiem kakao i blenduj na gładką masę. Do ciasteczkowego proszku dodaj roztopione masło i zagnieć masę na spód.

Mazurek bez pieczenia - krok 2

Niedużą foremkę posmaruj masłem, i rozprowadź na niej równomiernie masę, a następnie przynajmniej na 20-30 minut wstaw do lodówki. Teraz czas na czekoladową masę. Do rondelka wrzuć czekoladę, dodaj śmietanę i 1 łyżkę masła, całość doprowadź do wrzenia i mieszaj do połączenia się składników.

Mazurek bez pieczenia - krok 3

Przestudzony krem wylej na spód i wstaw ciasto z powrotem do lodówki na 1-2 godziny. Finał prac nad mazurkiem to zdobienie. Tu możecie puścić wodze fantazji i stworzyć na jego wierzchu artystyczne dzieło. Ja proponuję użyć bakalii i wiórków czekoladowych.