Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4.25 (Ilość ocen: 4)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Wielkanocny mazurek bez pieczenia to bardzo łatwy i szybki do przygotowania deser, co jest dużą zaletą, zwłaszcza w gorącym, przedświątecznym okresie, kiedy wystarczająco dużo czasu spędzasz w kuchni. Dzięki temu bardzo szybko przygotujesz ciasto na Wielkanoc.

Składniki

200 g - herbatników pełnoziarnistych
100 g - roztopionego masła
150 g - gorzkiej czekolady
200 ml - śmietany 30%,
2 łyżki - kakao
- wiórków czekoladowych lub migdałów

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
786.8 kcal
Tłuszcz
58 g
Węglowodany
54.9 g
Błonnik
9.6 g
Białko
7.9 g
Sól
0.4 g

Opis wykonania

1

Ciasteczka wrzuć do pojemnika blendera z dodatkiem kakao i blenduj na gładką masę. Do ciasteczkowego proszku dodaj roztopione masło i zagnieć masę na spód.

2

Niedużą foremkę posmaruj masłem, rozprowadź na niej równomiernie masę, a następnie przynajmniej na 20–30 minut wstaw do lodówki. Teraz czas na czekoladową masę. Do rondelka wrzuć czekoladę, dodaj śmietanę i 1 łyżkę masła, całość doprowadź do wrzenia i mieszaj do połączenia się składników.

3

Przestudzony krem wylej na spód i wstaw ciasto z powrotem do lodówki na 1–2 godziny. Finał prac nad mazurkiem to zdobienie. Tu możecie puścić wodze fantazji i stworzyć na jego wierzchu artystyczne dzieło. Ja proponuję użyć bakalii i wiórków czekoladowych.

Oceń przepis
Średnia ocen: 4.25, Ilość ocen: 4
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Przepyszne. Tego naprawdę trzeba spróbować.