Dawniej spotykana głównie na Kresach - obecnie przygotowywana na święta w wielu regionach Polski.
Delikatny deser pełen bakalii zachwyci wszystkich zgromadzonych przy świątecznym stole. Wypróbuj przepis na tradycyjną paschę wielkanocną.
Opis przygotowania:
- Laski wanilii przetnij na pół. Przy pomocy noża wyciągnij nasionka i dokładnie wymieszaj je z cukrem.
- Po sparzeniu cytrusów zetrzyj z nich skórkę. Orzechy posiekaj, a rodzynki namocz w ciepłej wodzie.
- Masło dokładnie ucieraj z cukrem, dodając co jakiś czas po jednym żółtku. Do gotowej masy dodaj cytrusowe skórki.
- Ser dwu- lub trzykrotnie zmiel na maszynce. Po zmieleniu dokładnie wymieszaj ze śmietaną. Konsystencją całość powinna przypominać maślaną masę.
- Obie masy delikatnie wymieszaj ze sobą, tak by całkowicie się połączyły. Następnie dodaj orzechy i rodzynki.
- Otrzymaną paschę zawiń w lnianą ścierkę lub gazę, ułóż na sicie i obciąż drewnianą deską oraz garnkiem z wodą. Sito połóż na garnku lub misce, gdzie będzie zbierała się odciekająca woda. Paschę zostaw na sicie przez całą noc.
TIP DIETETYCZNY
- Rodzynki możesz zamienić na inne suszone owoce np. morele.
- Sparz jajka zanim zaczniesz oddzielać żółtka.
- Dobrze dobierz sito do odsączania paschy, ponieważ to ono nada jej ostateczny kształt.