Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Pascha wielkanocna

Opis wykonania

Dawniej spotykana głównie na Kresach - obecnie przygotowywana na święta w wielu regionach Polski.

Delikatny deser pełen bakalii zachwyci wszystkich zgromadzonych przy świątecznym stole. Wypróbuj przepis na tradycyjną paschę wielkanocną.

Opis przygotowania:

  1. Laski wanilii przetnij na pół. Przy pomocy noża wyciągnij nasionka i dokładnie wymieszaj je z cukrem.
  2. Po sparzeniu cytrusów zetrzyj z nich skórkę. Orzechy posiekaj, a rodzynki namocz w ciepłej wodzie.
  3. Masło dokładnie ucieraj z cukrem, dodając co jakiś czas po jednym żółtku. Do gotowej masy dodaj cytrusowe skórki.
  4. Ser dwu- lub trzykrotnie zmiel na maszynce. Po zmieleniu dokładnie wymieszaj ze śmietaną. Konsystencją całość powinna przypominać maślaną masę.
  5. Obie masy delikatnie wymieszaj ze sobą, tak by całkowicie się połączyły. Następnie dodaj orzechy i rodzynki.
  6. Otrzymaną paschę zawiń w lnianą ścierkę lub gazę, ułóż na sicie i obciąż drewnianą deską oraz garnkiem z wodą. Sito połóż na garnku lub misce, gdzie będzie zbierała się odciekająca woda. Paschę zostaw na sicie przez całą noc.

TIP DIETETYCZNY

  • Rodzynki możesz zamienić na inne suszone owoce np. morele.
  • Sparz jajka zanim zaczniesz oddzielać żółtka.
  • Dobrze dobierz sito do odsączania paschy, ponieważ to ono nada jej ostateczny kształt.