Papryka faszerowana kaszą z mięsem mielonym

4 porcje
Średnie
Kasza to bardzo zdrowy i sycący dodatek do różnego rodzaju dań, a pieczona papryka świetnie z nią współgra. Danie możesz przygotować wcześniej i podpiec przed samym podaniem.
Składniki
2 szklanka Kasza perłowa
250 g Pieczarki
300 g Mięso mielone (łopatka)
1 szt. Cebula
Czosnek (ząbki)
1/2 szklanka Białe wytrawne wino
1/2 szklanka Bulion warzywny
4 szt. Papryka czerwona
Sól, pieprz, czarnuszka do smaku
2 łyżka Jasny sos sojowy
Olej do smażenia
Papryka faszerowana kaszą z mięsem mielonym
Papryka faszerowana kaszą z mięsem mielonym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Podgotuj wstępnie kaszę i odcedź. W tym czasie pokrój cebulę w kostkę i zeszklij na oleju wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodaj mięso mielone i podsmaż 5 minut. Dodaj drobno pokrojone pieczarki i smaż kolejne 5 minut. Dopraw solą i pieprzem, sosem sojowym i czarnuszką. Dodaj kaszę i duś na małym ogniu, dolej lampkę wina i szklankę bulionu warzywnego. Poczekaj aż kasza wchłonie płyn. Przygotuj papryki - odetnij "przykrywki" i wydrąż środki. Umieść w małych naczyniach ceramicznych, nałóż kaszę i przykryj. Wstaw do nagrzanego piekarnika (180 st.C) na około 30 minut. Podawaj gorące.
Komentarze