Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Papryka faszerowana kaszą z mięsem mielonym

Papryka faszerowana kaszą z mięsem mielonym
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Kasza to bardzo zdrowy i sycący dodatek do różnego rodzaju dań, a pieczona papryka świetnie z nią współgra. Danie możesz przygotować wcześniej i podpiec przed samym podaniem.

Składniki

2 szklanka Kasza perłowa
250 g Pieczarki
300 g Mięso mielone (łopatka)
1 szt. Cebula
Czosnek (ząbki)
1/2 szklanka Białe wytrawne wino
1/2 szklanka Bulion warzywny
4 szt. Papryka czerwona
Sól, pieprz, czarnuszka do smaku
2 łyżka Jasny sos sojowy
Olej do smażenia

Opis wykonania

Podgotuj wstępnie kaszę i odcedź. W tym czasie pokrój cebulę w kostkę i zeszklij na oleju wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodaj mięso mielone i podsmaż 5 minut. Dodaj drobno pokrojone pieczarki i smaż kolejne 5 minut. Dopraw solą i pieprzem, sosem sojowym i czarnuszką. Dodaj kaszę i duś na małym ogniu, dolej lampkę wina i szklankę bulionu warzywnego. Poczekaj aż kasza wchłonie płyn. Przygotuj papryki - odetnij "przykrywki" i wydrąż środki. Umieść w małych naczyniach ceramicznych, nałóż kaszę i przykryj. Wstaw do nagrzanego piekarnika (180 st.C) na około 30 minut. Podawaj gorące.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
MiszelPiszel
Faszerowane papryki są pyszne, w tej wersji na pewno spróbuję przyrządzić.
Toporkiewicz
Bardzo duża porcja
ElaEwela
Prosty przepis, idealna propozycja na szybki obiad albo podwieczorek.
Ewusia1222
Zrobiłam dwie wersje - z ryżem, drugie z kaszą. Obie wyszły przepyszne.
Testerka84
Bardzo fajny pomysł na obiad