Chili con carne
10 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Pikantne, łatwe do przygotowania meksykańskie danie z wołowiny.
Składniki
600 g wołowiny
2 łyżka oleju
2 szt. cebuli
2 szt. ząbki czosnku
400 g fasoli czerwonej
2 szt. liście laurowe
400 g pomidorów (mogą być PELATTI z puszki)
strąki ostrej papryki
1/2 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
doniczka świeżego oregano
mielony kmin
pieprz cayenne
sól
Chili con carne
Chili con carne
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
- Wołowinę pokroić w drobną kostkę lub zmielić, jeśli zależy nam na czasie. Oprószyć solą i pieprzem cayenne.
- Na patelni rozgrzać olej i partiami podsmażyć mięso. Gdy się zarumieni przełożyć do garnka.
- Pomidory obrać i pokroić w kostkę (jeśli nie są z puszki).
- Cebulę i czosnek obrać, wraz z ostrą papryczką posiekać i zeszklić na oleju pozostałym po smażeniu mięsa.
- Całość zalać wodą lub bulionem, doprawić do smaku i gotować do miękkości mięsa.
- Dołożyć czerwoną fasolę, pomidory i zagotować.
Komentarze