Burgery wołowe
![Burgery wołowe](https://akademiasmaku.pl/storage/7399/conversions/burgery-wolowe-4567-single.webp)
4 porcje
120 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Burgery wołowe
Burgery wołowe
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/8914/conversions/D8bT4zRGkDBmAM-thumb.webp)
Jedną z czterech cebuli siekamy w kostkę i podsmażamy na oliwie, a następnie chłodzimy w lodówce.
Mięso mielimy na grubych oczkach i przekładamy do miski.
Następnie dodajemy 4 łyżki wody, paprykę, pieprz, 2 posiekane ząbki czosnku oraz podsmażoną cebulę.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/8915/conversions/gmZWWlupbxEiEe-thumb.webp)
Dokładnie wyrabiamy mięso w taki sposób, by było lekko kleiste.
Przygotowaną masę dzielimy na 4 części i formujemy okrągłe burgery.
Chłodzimy mięso w lodówce przez 20 minut.
Porada
Aby pozbyć się intensywnego zapachu mięsa lub sera z lodówki, wystarczy na jedną noc włożyć do niej koskę węgla w tetrowym ręczniku kuchennym.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/8916/conversions/Al5QdNkTXRObEe-thumb.webp)
Ustawiamy płytę grzewczą na wysoką moc i smażymy burgery na mocno rozgrzanej patelni grillowej po 2 minuty z każdej strony.
Dodatki do burgerów dobieramy według uznania: majonez, salsa pomidorowa, pomidory, ogórki, sałata itp.
Komentarze