Burgery wołowe według Mateusza Gesslera

4 porcje
120 min
Łatwe
5 (Liczba ocen: 1)
Składniki
Burgery wołowe według Mateusza Gesslera
Burgery wołowe według Mateusza Gesslera
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania

Antrykot oczyść z błon, pokrój na mniejsze kawałki i przy użyciu maszynki do mielenia mięsa, używając sitka o grubych oczkach. Następnie przełóż mięso do dużej miski i dodaj 1 łyżkę oliwy z oliwek, sól i świeżo mielony pieprz. Wyrabiaj mięso ręką, aż masa stanie się lekko kleista i jednolita.

Podziel mięso na 6 równych części i uformuj z nich płaskie kotlety – ich średnica powinna być nieco większa niż średnica bułki. Kotlety skurczą się podczas smażenia.
Porada
Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.


Na patelni (najlepiej grillowej) rozgrzej 2–3 łyżki oliwy z oliwek. Smaż burgery przez 2 z każdej strony dla uzyskania wersji rare, 3 minuty – medium, a do 4 minut dla efektu well done.
Nie dociskaj mięsa podczas smażenia – to wypchnie soki i wysuszy burgera. Po usmażeniu przełóż kotlety na talerz, by „odpoczęły” przez 2–3 minuty.
Ogórki kiszone zetrzyj na cienkie plasterki – najlepiej za pomocą przystawki z szatkownicą. Pomidora pokrój w cienkie krążki, cebulę w piórka, sałatę opłucz i osusz.
Bułki przekrój na pół i lekko podpiecz na suchej patelni lub w piekarniku. Tylko wewnętrzną stroną do złocistego koloru. Spód każdej bułki posmaruj majonezem, górę – ketchupem.
Ułóż warstwami: sałatę, burgera, ogórki, pomidora i cebulę. Przykryj górną częścią bułki i od razu podawaj.
Sprawdź: Burgery z łososia i dorsza.
Ciekawostki
-
Burger bez jajka? Jak najbardziej! W klasycznej wersji mięso nie zawiera jajek ani bułki tartej – to nie mielony, a kotlet z czystej wołowiny z dodatkiem przypraw.
-
Dlaczego antrykot? Ma idealny balans mięsa i tłuszczu, a więc w efekcie otrzymujemy soczystego burgera.
-
Czas smażenia ma znaczenie – nawet 30 sekund różnicy wpływa na stopień wysmażenia mięsa.
-
Domowy sos burgerowy jest bardzo łatwy i szybki do zrobienia. Do jego przygotowania potrzebujesz jedynie: majonezu, musztardy i ketchupu oraz przypraw: soli, pieprzu oraz curry.
Tipy i wskazówki
-
Bułka to połowa sukcesu – użyj dobrej jakości pieczywa: lekko słodkiej brioche, maślanej lub pszennej z chrupiącą skórką.
-
Nie wyrabiaj mięsa zbyt długo – im mniej je ugniatasz, tym bardziej soczysty będzie burger.
-
Nie sól mięsa zbyt wcześnie – sól dodaj tuż przed formowaniem, nie wcześniej, żeby nie ściągnęła soków.
-
Chcesz serowy burger? – nałóż plaster cheddar na kotlet tuż po przewróceniu go na drugą stronę.
-
Przygotuj dodatki wcześniej, przed smażeniem mięsa – burger po usmażeniu powinien od razu trafić do bułki.
Wypróbuj przepis: Domowy chicken burger.
Najczęściej zadawane pytania
Jakie mięso wybrać do burgerów?
Najlepsze to antrykot, rostbef lub łopatka, które zawierają ok. 20–25% tłuszczu. Mięso na burgery powinno być świeżo zmielone, najlepiej w domu.
Czy można usmażyć burgera na grillu?
Tak, grillowanie to idealny sposób na przegotowanie kotleta do burgera – uzyskasz aromatyczną skórkę i lekki dymny posmak.
Jak przechowywać gotowe kotlety?
Kotlety wołowe możesz przechować w lodówce maksymalnie do 4 dni. Możesz je również zamrozić do późniejszego wykorzystania.
Jakie sosy pasują do burgera?
Klasyczne to ketchup i majonez, ale świetnie sprawdzają się też sos BBQ, musztarda, czy sos z jogurtu i ziół.
Komentarze