Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Sekret doskonałych burgerów to przede wszystkim dobrej jakości mięso i mistrzowskie dodatki. Dzięki temu burger staje się smacznym i pełnowartościowym posiłkiem, który z powodzeniem sprawdzi się jako obiad.

Składniki

6 bułek do burgerów
600 g antrykotu
4 cebule
½ łyżeczki pieprzu
2 ząbki czosnku
100 ml oliwy z oliwek
½ łyżeczki ostrej papryki
Sól, pieprz

Opis wykonania

Jedną z czterech cebuli siekamy w kostkę i podsmażamy na oliwie, a następnie chłodzimy w lodówce.

Mięso mielimy na grubych oczkach i przekładamy do miski.

Następnie dodajemy 4 łyżki wody, paprykę, pieprz, 2 posiekane ząbki czosnku oraz podsmażoną cebulę.

Dokładnie wyrabiamy mięso w taki sposób, by było lekko kleiste.

Przygotowaną masę dzielimy na 4 części i formujemy okrągłe burgery.

Chłodzimy mięso w lodówce przez 20 minut.

Porada

Aby pozbyć się intensywnego zapachu mięsa lub sera z lodówki, wystarczy na jedną noc włożyć do niej koskę węgla w tetrowym ręczniku kuchennym.

Bosh Logo
Bosh

Ustawiamy płytę grzewczą na wysoką moc i smażymy burgery na mocno rozgrzanej patelni grillowej po 2 minuty z każdej strony.

Dodatki do burgerów dobieramy według uznania: majonez, salsa pomidorowa, pomidory, ogórki, sałata itp.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Edi
Zmierzyłam się z przepisem Mateusza Gesslera. Wyszedł burger znakomity!