Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Burgery wołowe według Mateusza Gesslera

Burgery wołowe według Mateusza Gesslera
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Liczba ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Sekret doskonałych burgerów to przede wszystkim dobrej jakości mięso i mistrzowskie dodatki. Dzięki temu burger staje się smacznym i pełnowartościowym posiłkiem, który z powodzeniem sprawdzi się jako obiad.

Składniki

6 szt. - bułek do burgerów
600 g - antrykotu
4 szt. - cebul
0,5 łyżeczki - pieprzu
2 ząbki - czosnku
100 ml - oliwy z oliwek
0,5 łyżeczki - ostrej papryki
- sól i pieprz

Opis wykonania

1

Antrykot oczyść z błon, pokrój na mniejsze kawałki i przy użyciu maszynki do mielenia mięsa, używając sitka o grubych oczkach. Następnie przełóż mięso do dużej miski i dodaj 1 łyżkę oliwy z oliwek, sól i świeżo mielony pieprz. Wyrabiaj mięso ręką, aż masa stanie się lekko kleista i jednolita. 

2

Podziel mięso na 6 równych części i uformuj z nich płaskie kotlety – ich średnica powinna być nieco większa niż średnica bułki. Kotlety skurczą się podczas smażenia. 

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.



Bosh Logo
Bosh
3

Na patelni (najlepiej grillowej) rozgrzej 2–3 łyżki oliwy z oliwek. Smaż burgery przez 2 z każdej strony dla uzyskania wersji rare, 3 minuty – medium, a do 4 minut dla efektu well done. 

Nie dociskaj mięsa podczas smażenia – to wypchnie soki i wysuszy burgera. Po usmażeniu przełóż kotlety na talerz, by „odpoczęły” przez 2–3 minuty. 

Ogórki kiszone zetrzyj na cienkie plasterki – najlepiej za pomocą przystawki z szatkownicą. Pomidora pokrój w cienkie krążki, cebulę w piórka, sałatę opłucz i osusz. 

Bułki przekrój na pół i lekko podpiecz na suchej patelni lub w piekarniku. Tylko wewnętrzną stroną do złocistego koloru. Spód każdej bułki posmaruj majonezem, górę – ketchupem. 

Ułóż warstwami: sałatę, burgera, ogórki, pomidora i cebulę. Przykryj górną częścią bułki i od razu podawaj. 

Sprawdź: Burgery z łososia i dorsza

Ciekawostki 

  • Burger bez jajka? Jak najbardziej! W klasycznej wersji mięso nie zawiera jajek ani bułki tartej – to nie mielony, a kotlet z czystej wołowiny z dodatkiem przypraw.  

  • Dlaczego antrykot? Ma idealny balans mięsa i tłuszczu, a więc w efekcie otrzymujemy soczystego burgera. 

  • Czas smażenia ma znaczenie – nawet 30 sekund różnicy wpływa na stopień wysmażenia mięsa.  

  • Domowy sos burgerowy jest bardzo łatwy i szybki do zrobienia. Do jego przygotowania potrzebujesz jedynie: majonezu, musztardy i ketchupu oraz przypraw: soli, pieprzu oraz curry. 

Tipy i wskazówki 

  • Bułka to połowa sukcesu – użyj dobrej jakości pieczywa: lekko słodkiej brioche, maślanej lub pszennej z chrupiącą skórką.  

  • Nie wyrabiaj mięsa zbyt długo – im mniej je ugniatasz, tym bardziej soczysty będzie burger. 

  • Nie sól mięsa zbyt wcześnie – sól dodaj tuż przed formowaniem, nie wcześniej, żeby nie ściągnęła soków.  

  • Chcesz serowy burger? – nałóż plaster cheddar na kotlet tuż po przewróceniu go na drugą stronę. 

  • Przygotuj dodatki wcześniej, przed smażeniem mięsa – burger po usmażeniu powinien od razu trafić do bułki. 

 

Wypróbuj przepis: Domowy chicken burger

 

Najczęściej zadawane pytania 

Jakie mięso wybrać do burgerów? 

Najlepsze to antrykot, rostbef lub łopatka, które zawierają ok. 20–25% tłuszczu. Mięso na burgery powinno być świeżo zmielone, najlepiej w domu. 

Czy można usmażyć burgera na grillu? 

Tak, grillowanie to idealny sposób na przegotowanie kotleta do burgera – uzyskasz aromatyczną skórkę i lekki dymny posmak. 

Jak przechowywać gotowe kotlety? 

Kotlety wołowe możesz przechować w lodówce maksymalnie do 4 dni. Możesz je również zamrozić do późniejszego wykorzystania.  

Jakie sosy pasują do burgera? 

Klasyczne to ketchup i majonez, ale świetnie sprawdzają się też sos BBQ, musztarda, czy sos z jogurtu i ziół. 

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Edi
Zmierzyłam się z przepisem Mateusza Gesslera. Wyszedł burger znakomity!
Pafwvcio
Coś pysznego <3!
Małgorzata
Rzeczywiście tajemnica tego burgera jest pyszne mięso. Troszkę trzeba było popracować ale za to burger jest pyszny
Maria Izabela
Warty zrobienia, mięsko wychodzi bardzo soczyste
damdlani
Bułki wolę zrobić swoje, ale przepis prosty, dobry i konkretny!
Lalaxo
Mięso z tego przepisu jest wyraziste, soczyste i smaczne. W punkt.
Babylington
Najlepsze burgery to te domowe.
bsylvia
Przepyszne burgery, polecam!