Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Bułki śniadaniowe na zakwasie z ziarnami

Opis wykonania

Czy może być coś lepszego na śniadanie niż ciepłe, pachnące bułki śniadaniowe? Oczywiście w ciągu tygodnia jest to zadanie trudne, ale w weekend można spróbować. Domowe bułeczki wypełnią swoim zapachem cały dom! Warto przygotować bułki bez drożdży, jeśli masz za dużo zakwasu na chleb.

Bułki śniadaniowe na zakwasie z ziarnami - krok 1

W misie robota kuchennego umieść zakwas, dodaj wodę i drożdze, zacznij mieszać i dodawaj: oliwę, sól oraz powoli wsypuj mąkę. Miksuj do momentu uzyskania jednolitej masy na końcu dodać pestki.

Wyrobione ciasto przełóż do wysmarowanej oliwą miski, przykryj ścierką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.

Bułki śniadaniowe na zakwasie z ziarnami - krok 2

Wyrośnięte ciasto podziel na tyle bułek, ile chcesz mieć. 

Formuj kulki i układaj je na papierze do pieczenia, zostawiając między nimi odstępy, bo bułki będą rosły w trakcie pieczenia.

Bułki śniadaniowe na zakwasie z ziarnami - krok 3

Domowe bułeczki piecz przez 10–12 minut (czas zależny od wielkości uformowanych bułek) w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C, funkcja termoobieg.

Podawaj na śniadanie na słodko lub wytrawnie. Bułki domowej roboty doskonale będą smakować z twarożkiem i kubkiem gorącej herbaty.

Bosch do kuchni