Bułki śniadaniowe na zakwasie z ziarnami
![Bułki śniadaniowe na zakwasie z ziarnami](https://akademiasmaku.pl/storage/7854/conversions/bulki-sniadaniowe-na-zakwasie-z-ziarnami-5038-single.webp)
4 porcje
120 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Bułki śniadaniowe na zakwasie z ziarnami
Bułki śniadaniowe na zakwasie z ziarnami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/10090/conversions/MgHk4PGdUn7RRU-thumb.webp)
W misie robota kuchennego umieść zakwas, dodaj wodę i drożdze, zacznij mieszać i dodawaj: oliwę, sól oraz powoli wsypuj mąkę. Miksuj do momentu uzyskania jednolitej masy na końcu dodać pestki.
Wyrobione ciasto przełóż do wysmarowanej oliwą miski, przykryj ścierką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/10091/conversions/PnD4pDAxPj7kDV-thumb.webp)
Wyrośnięte ciasto podziel na tyle bułek, ile chcesz mieć.
Formuj kulki i układaj je na papierze do pieczenia, zostawiając między nimi odstępy, bo bułki będą rosły w trakcie pieczenia.
Porada
Czy istnieje przepis na idealnie wyrobione ciasto? Tak! Przygotuj potrzebne składniki i włącz program Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/10092/conversions/hV8v9WUcmtcDtS-thumb.webp)
Domowe bułeczki piecz przez 10–12 minut (czas zależny od wielkości uformowanych bułek) w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C, funkcja termoobieg.
Podawaj na śniadanie na słodko lub wytrawnie. Bułki domowej roboty doskonale będą smakować z twarożkiem i kubkiem gorącej herbaty.
Komentarze