Bułki śniadaniowe na zakwasie z ziarnami
4 porcje
120 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Wartości odżywcze
Bułki śniadaniowe na zakwasie z ziarnami
Bułki śniadaniowe na zakwasie z ziarnami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
W misie robota kuchennego umieść zakwas, dodaj wodę i drożdze, zacznij mieszać i dodawaj: oliwę, sól oraz powoli wsypuj mąkę. Miksuj do momentu uzyskania jednolitej masy na końcu dodać pestki.
Wyrobione ciasto przełóż do wysmarowanej oliwą miski, przykryj ścierką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto podziel na tyle bułek, ile chcesz mieć.
Formuj kulki i układaj je na papierze do pieczenia, zostawiając między nimi odstępy, bo bułki będą rosły w trakcie pieczenia.
Porada
Czy istnieje przepis na idealnie wyrobione ciasto? Tak! Przygotuj potrzebne składniki i włącz program Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch.
Domowe bułeczki piecz przez 10–12 minut (czas zależny od wielkości uformowanych bułek) w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C, funkcja termoobieg.
Podawaj na śniadanie na słodko lub wytrawnie. Bułki domowej roboty doskonale będą smakować z twarożkiem i kubkiem gorącej herbaty.
Komentarze