Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Bułki śniadaniowe na zakwasie z ziarnami

Bułki śniadaniowe na zakwasie z ziarnami
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Czy może być coś lepszego na śniadanie niż ciepłe, pachnące bułki śniadaniowe? Oczywiście w ciągu tygodnia jest to zadanie trudne, ale w weekend można spróbować. Domowe bułeczki wypełnią swoim zapachem cały dom! Warto przygotować bułki bez drożdży, jeśli masz za dużo zakwasu na chleb.

Składniki

75 g aktywnego zakwasu żytniego
150 g mąki pszennej
50 g mąki orkiszowej
80-100 g wody
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczka soli
1/2 łyżeczka świeżych drożdży (lub suszonych)
1 łyżka mixu pestek słonecznika i dyni
oliwa lub olej do wysmarowania miski

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
271.5 kcal
Tłuszcz
8.5 g
Węglowodany
40 g
Błonnik
7.7 g
Białko
1.1 g
Sól
0.8 g

Opis wykonania

1

W misie robota kuchennego umieść zakwas, dodaj wodę i drożdze, zacznij mieszać i dodawaj: oliwę, sól oraz powoli wsypuj mąkę. Miksuj do momentu uzyskania jednolitej masy na końcu dodać pestki.

Wyrobione ciasto przełóż do wysmarowanej oliwą miski, przykryj ścierką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.

2

Wyrośnięte ciasto podziel na tyle bułek, ile chcesz mieć. 

Formuj kulki i układaj je na papierze do pieczenia, zostawiając między nimi odstępy, bo bułki będą rosły w trakcie pieczenia.

Porada

Czy istnieje przepis na idealnie wyrobione ciasto? Tak! Przygotuj potrzebne składniki i włącz program Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch.



Bosh Logo
Bosh
3

Domowe bułeczki piecz przez 10–12 minut (czas zależny od wielkości uformowanych bułek) w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C, funkcja termoobieg.

Podawaj na śniadanie na słodko lub wytrawnie. Bułki domowej roboty doskonale będą smakować z twarożkiem i kubkiem gorącej herbaty.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Pyszne bułeczki, warto zrobić jak ma się więcej czasu w sobotę lub niedzielę :)
anlovi
Pyszne,pasują na słodko i wytrawnie.
Aleksandra J
Warto hodować swój zakwas 😊 pyszne bułki ☺️