Imprezowe domowe krakersy na zakwasie
6 porcje
40 min
Łatwe
Często przed przyjściem gości zastanawiamy się, co ugotować, aby ich miło zaskoczyć. Zdecydowanie sprawdzają się wtedy przepisy łatwe do dzielenia. Szybki dip na jogurcie z miętą oraz domowe krakersy na zakwasie podbiją serca wszystkich.
Składniki
200 g - zakwasu domowego i żytniego
9 łyżka - mąki pszennej
3 łyżki - oliwy z oliwek
- rozmaryn suszony lub świeży
- sól morska (płatki)
Imprezowe domowe krakersy na zakwasie
Imprezowe domowe krakersy na zakwasie
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Piekarnik rozgrzej do 200°C, uruchom termoobieg.
W misie robota kuchennego umieść mąkę i zakwas, wyrabiaj hakiem do uzyskania kulki.
Ciasto wałkuj dosyć cienko, nie zapominaj o podsypywaniu blatu mąką w trakcie wałkowania.
Pokrój na dowolne kształty.
Kawałki ciasta ułóż na papierze do pieczenia, posmaruj je oliwą z oliwek, posyp rozmarynem i płatkami soli morskiej.
Piecz 10–12 minut.
Krakersy z różnymi pastami to doskonały pomysł na imprezowe menu. Wypróbuj przepis na krakersy z dodatkiem pasty z awokado, sosów czy jako dodatek do kremu dyni.
Komentarze