Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Żurek na zakwasie i boczku wędzonym tradycyjny

Tradycyjny żurek
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Przepis na staropolski, tradycyjny żurek na zakwasie i wędzonym boczku.

Składniki

1 l wody
1/2 l zakwasu na żurek
4 białe kiełbasy
200 g wędzonego boczku
1 cebula
5 ziaren ziela angielskiego
3-4 ziarna pieprzu
3 liście laurowe
2 ząbki czosnku
2 łyżki chrzanu
1 łyżka majeranku
Sól i pieprz do smaku

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
384.5 kcal
Tłuszcz
32.2 g
Węglowodany
8.7 g
Błonnik
15.5 g
Białko
0.8 g
Sól
2.5 g

Opis wykonania

Wywar przygotowany na wędzonym boczku nadaje zupie wyjątkowy i niepowtarzalny smak.

Opis przygotowania:

  1. Do wody dodaj kiełbasy, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i gotuj około 50 minut.
  2. Boczek i cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż na patelni, aż cebula zrobi się złocista. Dodaj do gotującego się wywaru razem z ząbkami czosnku.
  3. Zakwas na żurek odcedź i dodaj do wywaru na 20 minut przed końcem gotowania.
  4. Chrzan oraz majeranek dodaj tuż przed końcem gotowania.
  5. Gotowy żurek podawaj z ćwiartkami jaj i niewielką ilością śmietany.

TIP DIETETYCZNY

  • Żurek można podać w chlebie własnego wypieku.
  • Zamiast jaj do żurku można dodać kilka ziemniaków. Z kolei śmietanę można zastąpić mlekiem.
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych