Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Żurek na zakwasie i boczku wędzonym tradycyjny

Opis wykonania

Przepis na staropolski, tradycyjny żurek na zakwasie i wędzonym boczku.

baner reklamowy maszynki do mielenia

Wywar przygotowany na wędzonym boczku nadaje zupie wyjątkowy i niepowtarzalny smak.

Opis przygotowania:

  1. Do wody dodaj kiełbasy, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i gotuj około 50 minut.
  2. Boczek i cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż na patelni, aż cebula zrobi się złocista. Dodaj do gotującego się wywaru razem z ząbkami czosnku.
  3. Zakwas na żurek odcedź i dodaj do wywaru na 20 minut przed końcem gotowania.
  4. Chrzan oraz majeranek dodaj tuż przed końcem gotowania.
  5. Gotowy żurek podawaj z ćwiartkami jaj i niewielką ilością śmietany.

TIP DIETETYCZNY

  • Żurek można podać w chlebie własnego wypieku.
  • Zamiast jaj do żurku można dodać kilka ziemniaków. Z kolei śmietanę można zastąpić mlekiem.