Żurek na zakwasie i boczku wędzonym tradycyjny
6 porcje
60 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 2)
Przepis na staropolski, tradycyjny żurek na zakwasie i wędzonym boczku.
Składniki
1 l wody
1/2 l zakwasu na żurek
4 białe kiełbasy
200 g wędzonego boczku
1 cebula
5 ziaren ziela angielskiego
3-4 ziarna pieprzu
3 liście laurowe
2 ząbki czosnku
2 łyżki chrzanu
1 łyżka majeranku
Sól i pieprz do smaku
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
384.5 kcal
Tłuszcz
32.2 g
Węglowodany
8.7 g
Błonnik
15.5 g
Białko
0.8 g
Sól
2.5 g
Tradycyjny żurek
Tradycyjny żurek
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Wywar przygotowany na wędzonym boczku nadaje zupie wyjątkowy i niepowtarzalny smak.
Opis przygotowania:
- Do wody dodaj kiełbasy, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i gotuj około 50 minut.
- Boczek i cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż na patelni, aż cebula zrobi się złocista. Dodaj do gotującego się wywaru razem z ząbkami czosnku.
- Zakwas na żurek odcedź i dodaj do wywaru na 20 minut przed końcem gotowania.
- Chrzan oraz majeranek dodaj tuż przed końcem gotowania.
- Gotowy żurek podawaj z ćwiartkami jaj i niewielką ilością śmietany.
TIP DIETETYCZNY
- Żurek można podać w chlebie własnego wypieku.
- Zamiast jaj do żurku można dodać kilka ziemniaków. Z kolei śmietanę można zastąpić mlekiem.
Komentarze