Przepis na staropolski, tradycyjny żurek na zakwasie i wędzonym boczku.
Wywar przygotowany na wędzonym boczku nadaje zupie wyjątkowy i niepowtarzalny smak.
Opis przygotowania:
- Do wody dodaj kiełbasy, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i gotuj około 50 minut.
- Boczek i cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż na patelni, aż cebula zrobi się złocista. Dodaj do gotującego się wywaru razem z ząbkami czosnku.
- Zakwas na żurek odcedź i dodaj do wywaru na 20 minut przed końcem gotowania.
- Chrzan oraz majeranek dodaj tuż przed końcem gotowania.
- Gotowy żurek podawaj z ćwiartkami jaj i niewielką ilością śmietany.
TIP DIETETYCZNY
- Żurek można podać w chlebie własnego wypieku.
- Zamiast jaj do żurku można dodać kilka ziemniaków. Z kolei śmietanę można zastąpić mlekiem.