Zakwas na żurek
6 porcje
60 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Na miano prawdziwego żurku zasługuje tylko ten przygotowany na domowym zakwasie.
Składniki
1 litr wody
5 łyżek mąki żytniej typ 2000
4-5 ząbków czosnku
Zakwas na żurek
Zakwas na żurek
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Przygotowanie zakwasu na żurek nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych, tylko cierpliwości. Smak gotowej zupy skutecznie przekona Cię do rezgygnacji z kupowania gotowego koncentratu.
Opis przygotowania:
- Do wysokiego, szklanego słoika przesyp mąkę i dodaj obrane ząbki czosnku.
- Zalej wszystko wodą i dokładnie wymieszaj, aby nie powstały grudki.
- Słoik przykryj gazą i odłóż w ciepłe miejsce. Raz dziennie przemieszaj zakwas.
- Zakwas gotowy jest po 3-4 dniach. Powinien mieć on lekko kwaśny smak i kremową barwę.
- Zakwas przechowuj w szklanej butelce w lodówce.
TIP DIETETYCZNY
- Aby przyspieszyć kiszenie możesz dodać piętkę żytniego chleba.
- Do zakwasu można dodać tarty chrzan lub liście laurowe.
- W niektórych regionach Polski mąkę żytnią zastępuje się mielonymi płatkami owsianymi (300 g na 1 litr wody).
- Przed gotowaniem żurku zakwas należy rozcieńczyć dwukrotnie.
Komentarze