Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Na miano prawdziwego żurku zasługuje tylko ten przygotowany na domowym zakwasie.

Składniki

1 litr wody
5 łyżek mąki żytniej typ 2000
4-5 ząbków czosnku

Opis wykonania

Przygotowanie zakwasu na żurek nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych, tylko cierpliwości. Smak gotowej zupy skutecznie przekona Cię do rezgygnacji z kupowania gotowego koncentratu.

Opis przygotowania:

  1. Do wysokiego, szklanego słoika przesyp mąkę i dodaj obrane ząbki czosnku.
  2. Zalej wszystko wodą i dokładnie wymieszaj, aby nie powstały grudki.
  3. Słoik przykryj gazą i odłóż w ciepłe miejsce. Raz dziennie przemieszaj zakwas.
  4. Zakwas gotowy jest po 3-4 dniach. Powinien mieć on lekko kwaśny smak i kremową barwę.
  5. Zakwas przechowuj w szklanej butelce w lodówce.

TIP DIETETYCZNY

  • Aby przyspieszyć kiszenie możesz dodać piętkę żytniego chleba.
  • Do zakwasu można dodać tarty chrzan lub liście laurowe.
  • W niektórych regionach Polski mąkę żytnią zastępuje się mielonymi płatkami owsianymi (300 g na 1 litr wody).
  • Przed gotowaniem żurku zakwas należy rozcieńczyć dwukrotnie.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych