Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Zakwas na żurek

Opis wykonania

Na miano prawdziwego żurku zasługuje tylko ten przygotowany na domowym zakwasie.

Przygotowanie zakwasu na żurek nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych, tylko cierpliwości. Smak gotowej zupy skutecznie przekona Cię do rezgygnacji z kupowania gotowego koncentratu.

Opis przygotowania:

  1. Do wysokiego, szklanego słoika przesyp mąkę i dodaj obrane ząbki czosnku.
  2. Zalej wszystko wodą i dokładnie wymieszaj, aby nie powstały grudki.
  3. Słoik przykryj gazą i odłóż w ciepłe miejsce. Raz dziennie przemieszaj zakwas.
  4. Zakwas gotowy jest po 3-4 dniach. Powinien mieć on lekko kwaśny smak i kremową barwę.
  5. Zakwas przechowuj w szklanej butelce w lodówce.

TIP DIETETYCZNY

  • Aby przyspieszyć kiszenie możesz dodać piętkę żytniego chleba.
  • Do zakwasu można dodać tarty chrzan lub liście laurowe.
  • W niektórych regionach Polski mąkę żytnią zastępuje się mielonymi płatkami owsianymi (300 g na 1 litr wody).
  • Przed gotowaniem żurku zakwas należy rozcieńczyć dwukrotnie.