Na miano prawdziwego żurku zasługuje tylko ten przygotowany na domowym zakwasie.
Przygotowanie zakwasu na żurek nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych, tylko cierpliwości. Smak gotowej zupy skutecznie przekona Cię do rezgygnacji z kupowania gotowego koncentratu.
Opis przygotowania:
- Do wysokiego, szklanego słoika przesyp mąkę i dodaj obrane ząbki czosnku.
- Zalej wszystko wodą i dokładnie wymieszaj, aby nie powstały grudki.
- Słoik przykryj gazą i odłóż w ciepłe miejsce. Raz dziennie przemieszaj zakwas.
- Zakwas gotowy jest po 3-4 dniach. Powinien mieć on lekko kwaśny smak i kremową barwę.
- Zakwas przechowuj w szklanej butelce w lodówce.
TIP DIETETYCZNY
- Aby przyspieszyć kiszenie możesz dodać piętkę żytniego chleba.
- Do zakwasu można dodać tarty chrzan lub liście laurowe.
- W niektórych regionach Polski mąkę żytnią zastępuje się mielonymi płatkami owsianymi (300 g na 1 litr wody).
- Przed gotowaniem żurku zakwas należy rozcieńczyć dwukrotnie.