Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Chrupki z orzechów włoskich i czekolady

Chrupki z orzechów włoskich i czekolady
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Chrupki z orzechów włoskich i czekolady to prosty przepis na deser lub słodką przekąskę.

Składniki

blacha uniwersalna
125 g miękkiego masła
70 g cukru
70 g brązowego cukru
1/2 łyżeczka soli
175 g mąki
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
opakowania zapachu waniliowego w płynie
jajko
100 g pokruszonej czekolady
60 g siekanych orzechów włoskich

Opis wykonania

Utrzeć masło z cukrem i solą na kremową masę. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Na zmianę dodawać jajka i aromat waniliowy do masy kremowej. Pod koniec mieszania dodać pokruszone kawałeczki czekolady i posiekane orzechy włoskie. Ilość ciasta wystarcza na dwie do trzech blach. Blachę uniwersalną wyłożyć papierem do pieczenia. Dwiema łyżeczkami do herbaty nałożyć na blachę do pieczenia grudki ciasta o wielkości orzecha włoskiego. Uważać przy tym na zachowanie odpowiedniej odległości między nimi, ponieważ ciasto podczas pieczenia zwiększa swoją objętość. Piec w podany sposób. Sposób nastawiania: gorące powietrze 160-180⁰C, 20-30 minut. Wariant: zamiast orzechów laskowych można również użyć migdałów. Wskazówka: czas pieczenia drugiej blachy ulega skróceniu o ok. 5-10 minut.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych