Chrupki z orzechów włoskich i czekolady
4 porcje
Średnie
Składniki
Chrupki z orzechów włoskich i czekolady
Chrupki z orzechów włoskich i czekolady
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Utrzeć masło z cukrem i solą na kremową masę. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Na zmianę dodawać jajka i aromat waniliowy do masy kremowej. Pod koniec mieszania dodać pokruszone kawałeczki czekolady i posiekane orzechy włoskie. Ilość ciasta wystarcza na dwie do trzech blach. Blachę uniwersalną wyłożyć papierem do pieczenia. Dwiema łyżeczkami do herbaty nałożyć na blachę do pieczenia grudki ciasta o wielkości orzecha włoskiego. Uważać przy tym na zachowanie odpowiedniej odległości między nimi, ponieważ ciasto podczas pieczenia zwiększa swoją objętość. Piec w podany sposób. Sposób nastawiania: gorące powietrze 160-180⁰C, 20-30 minut. Wariant: zamiast orzechów laskowych można również użyć migdałów. Wskazówka: czas pieczenia drugiej blachy ulega skróceniu o ok. 5-10 minut.
Komentarze