- Owoce leśne, czyli maliny, jagody, borówki
- Soki
- Dżemy i konfitury
- Galaretki i frużeliny
- Nalewki
- Jak przechowywać przetwory?
Lato to dobry czas dla wszystkich smakoszy sezonowych produktów. To wtedy trwa prawdziwy wysyp owoców leśnych, z których możesz przygotować wiele potraw, przetworów, oraz jeść je na surowo. Najpopularniejsze przysmaki z lasu to: jagody, borówki, jeżyny, poziomki i maliny.
Owoce leśne, czyli maliny, jagody, borówki
Są źródłem wielu cennych witamin i błonnika. We wszystkich owocach leśnych znajduje się ważna dla organizmu witamina C. Spacerując po lesie można natknąć się także na trujące owoce, na które trzeba uważać. Niektóre apetycznie wyglądające okazy to tak naprawdę trucizny, np. wilcza jagoda, którą łatwo pomylić z borówką. Inną trującą rośliną jest bluszcz pospolity. Jego owoce także przypominają borówkę amerykańską. Kolejnym niebezpiecznym okazem jest konwalia majowa – ma czerwone jagody i jest silnie trująca.
Żadne odmiany ogrodowe nie dorównują pod względem smaku i aromatu owocom leśnym, a zbieranie ich to czysta przyjemność. Sezon na leśne przysmaki trwa zazwyczaj od lipca do końca września. Istnieje jednak prosty sposób, by zatrzymać ich smak na dłużej. Są to domowe przetwory. Przygotowując przetwory samodzielnie, niezależnie czy będą one z warzyw czy z owoców, masz wpływ na to, jakich składników użyjesz. A zatem do ich produkcji nie musisz dodawać konserwantów, aromatów, barwników czy dużych ilości cukru.
Soki
Soki z owoców leśnych zalecane są wszystkim osobom, które dbają o zdrowie. Owoce z lasu to jeden z najsilniejszych antyoksydantów. Wspomagają walkę z wolnymi rodnikami i działają przeciwnowotworowo. Sok możesz przygotować z jagód, jeżyn czy malin. Domowy sok malinowy nie ma sobie równych. Podpowiem jak go przygotować. Potrzebne będą jedynie dwa składniki: maliny i cukier. Sok z malin najlepiej smakuje zalany gorącą wodą lub dodany do herbaty. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do ciast, lodów i deserów.
Dżemy i konfitury
Owoce leśne można także zamknąć w słoikach w postaci dżemów i konfitur. Do ich produkcji można wykorzystać większość popularnych owoców leśnych. Jaka jest różnica między dżemem a konfiturą? Konfiturę uzyskuje się poprzez gotowanie całych lub pokrojonych owoców. Jedynym konserwantem używanym do przygotowania konfitury jest cukier. Przygotowując dżem zwykle na kilogram owoców zużywa się 60 dag cukru. Sporządza się go z całych, dorodnych owoców, mieszając z owocami okrojonymi, często gorszej jakości. Sprawdź jak przygotować dżem jagodowy. Domowy dżem będzie doskonałym dodatkiem do pieczywa czy deserów.
Galaretki i frużeliny
Domowe galaretki można robić z różnych owoców, z wyjątkiem tych, które utrudniają tężenie żelatyny. Do galaretkowego deseru idealnie sprawdzają się owoce leśne, np. jagody, maliny, poziomki. Do przygotowania galaretki wystarczy tylko żelatyna, sok i owoce. Frużelina to nic innego jak owoce w formie żelu. Konsystencją przypomina kisiel. Aby przygotować frużelinę w domu potrzebujesz zaledwie kilka składników: owoce (maliny, jagody, borówki), cukier, żelatyna, sok z cytryny, mąka ziemniaczana. To doskonały dodatek do każdego deseru – lodów, panna cotty, gofrów, naleśników, tortów, babeczek, serników.
Nalewki
Domowe nalewki można przygotować z owoców, ziół, kwiatów lub z połączenia różnego rodzaju składników. Jako główny składnik bardzo dobrze sprawdzą się owoce leśne na bazie, których powstają takie popularne trunki jak malinówka czy jeżynówka. Owoce powinny być świeże, dojrzałe i aromatyczne – dzięki temu nalewka zyska doskonały smak. W jaki sposób zrobić nalewki w domu? Wystarczy baza (owoce lub zioła), alkohol, cukier i cierpliwość, bo nalewki wymagają czasu. Nalewki domowe zachwycają swoim smakiem, ale wykazują także właściwości zdrowotne.
Jak przechowywać przetwory?
Jak je przechowywać, aby jak najdłużej móc cieszyć się pełnią ich smaku? Najlepszym miejscem do przechowywania przetworów jest chłodna i ciemna piwnica lub spiżarnia. Ważne, aby w takim miejscu panowała odpowiednia wentylacja i przepływ powietrza. Przetwory najlepiej spożyć rok, maksymalnie dwa lata od ich przygotowania. Dlatego ważne, aby opisywać słoiki i naczynia czytelnymi etykietami z datą.