


Orzechy włoskie, to niezwykłe dobrodziejstwo natury. Wewnątrz twardej łupiny znajduje się skarb, bogaty nie tylko w zdrowe tłuszcze i witaminy – A,E,D i K, ale również solidną porcję białka, dlatego każdy z nas powinien spożywać je regularnie. Co jednak zrobić, gdy jedzenie ich w tradycyjnej postaci nie sprawia nam już satysfakcji, a w dodatku mamy dość kruszenia twardych łupin za każdym razem, gdy przyjdzie ochota na coś na ząb? W takich okolicznościach nie pozostaje nic innego, jak zrobić z nich pyszny krem orzechowy.
Krem orzechowy, możemy wykorzystać nie tylko do smarowania śniadaniowych kanapek, ale również jako dodatek do owsianki i wysokobiałkowych koktajli.
Przygotowanie kremu z orzechów włoskich rozpoczynamy od dokładnego przebrania i wyłuskania z łupinek upewniając się, że pozbyliśmy się wszystkich twardych odłamków. Następnie zalewamy orzechy zimną wodą i odstawiamy do namoknięcia – najlepiej na całą noc. Po tym czasie zrywamy z orzechów niepotrzebną gorzką skórkę i dokładnie je osuszamy.
W ostatnim etapie orzechy blendujemy na jednolitą, gładką masę. Jeśli mimo długiego czasu blendowania i zastosowania wysokich obrotów występują problemy z uzyskaniem gładkiej masy, możemy dodać 1–2 łyżki oleju. Kiedy już uzyskamy satysfakcjonującą nas, kremową konsystencję, dodajemy jeszcze do smaku miód i sól.
Gotowy krem orzechowy bardzo dobrze smakuje na ciepło, najlepiej więc podawać go na grzankach, na przykład z chleba tostowego. W razie potrzeby, smak kremu można na wiele sposobów zmienić lub wzbogacić, dodając ulubione przyprawy korzenne lub kakao. Smacznego!