Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Krem z orzechów włoskich na kanapki

Krem z orzechów włoskich na kanapki
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Orzechy włoskie, to niezwykłe dobrodziejstwo natury. Wewnątrz twardej łupiny znajduje się skarb, bogaty nie tylko w zdrowe tłuszcze i witaminy – A,E,D i K, ale również solidną porcję białka, dlatego każdy z nas powinien spożywać je regularnie. Co jednak zrobić, gdy jedzenie ich w tradycyjnej postaci nie sprawia nam już satysfakcji, a w dodatku mamy dość kruszenia twardych łupin za każdym razem, gdy przyjdzie ochota na coś na ząb? W takich okolicznościach nie pozostaje nic innego, jak zrobić z nich pyszny krem orzechowy.

Składniki

500 g orzechów włoskich
1–2 łyżka miodu
1 szczypta soli
opcjonalnie cynamon, kardamon, kakao, gałka muszkatołowa

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
583.7 kcal
Tłuszcz
50.3 g
Węglowodany
16.4 g
Błonnik
15 g
Białko
5.8 g
Sól
0.5 g

Opis wykonania

Krem orzechowy, możemy wykorzystać nie tylko do smarowania śniadaniowych kanapek, ale również jako dodatek do owsianki i wysokobiałkowych koktajli. 

Przygotowanie kremu z orzechów włoskich rozpoczynamy od dokładnego przebrania i wyłuskania z łupinek upewniając się, że pozbyliśmy się wszystkich twardych odłamków. Następnie zalewamy orzechy zimną wodą i odstawiamy do namoknięcia – najlepiej na całą noc. Po tym czasie zrywamy  z orzechów niepotrzebną gorzką skórkę i dokładnie je osuszamy.

W ostatnim etapie orzechy blendujemy na jednolitą, gładką masę. Jeśli mimo długiego czasu blendowania i zastosowania wysokich obrotów występują problemy z uzyskaniem gładkiej masy, możemy dodać 1–2 łyżki oleju. Kiedy już  uzyskamy satysfakcjonującą nas,  kremową konsystencję,  dodajemy jeszcze do smaku miód i sól.

Zobacz: blendery.

Gotowy krem orzechowy bardzo dobrze smakuje na ciepło, najlepiej więc podawać go na grzankach, na przykład z chleba tostowego. W razie potrzeby, smak kremu można na wiele sposobów zmienić lub wzbogacić, dodając ulubione przyprawy korzenne lub kakao. Smacznego!

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych