Por, choć często gości na polskich stołach, to często jest niedoceniany i traktowany głównie jako dodatek do zupy czy rosołu. Tymczasem to niepozorne warzywo kryje w sobie bogactwo smaku i wartości odżywczych. Zdecydowanie warto wykorzystać to w codziennej diecie. Por swoje właściwości zdrowotne zawdzięcza unikalnemu składowi, który czyni go cennym sprzymierzeńcem w walce o zdrowie i dobre samopoczucie.
Por właściwości i wartości odżywcze
Por to skarbnica witamin i minerałów. W jego składzie znajdziemy:
- witaminę C – kluczową dla wzmacniania odporności oraz poprawy stanu skóry i naczyń krwionośnych.
- witaminę A – wspierającą zdrowie oczu i odpowiadającą za prawidłowe funkcjonowanie skóry.
- witaminę E – zwaną witaminą młodości, która pełni rolę silnego antyoksydanta, chroniąc organizm przed wolnymi rodnikami.
- witaminę K – niezbędną do prawidłowego krzepnięcia krwi.
- witaminy z grupy B – wspomagające pracę układu nerwowego oraz metabolizm.
Dodatkowo por jest bogaty w błonnik wspierający trawienie, a także dostarcza cennych minerałów, takich jak: żelazo, potas i wapń, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania mięśni i układu kostnego.
Por swoje właściwości lecznicze zawdzięcza przede wszystkim obecności olejków eterycznych oraz związków siarkowych. Te naturalne substancje mają działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne – dzięki temu wspierają odporność organizmu i wspomagają leczenie infekcji wirusowych i bakteryjnych. Z kolei ze względu na działanie przeciwzapalne pór będzie wartościowym składnikiem diety osób cierpiących na przewlekłe stany zapalne i choroby autoimmunologiczne.
Obecny w porze błonnik korzystnie wpływa na trawienie poprzez poprawianie perystaltyki jelit oraz eliminację zaparć. Dodatkowo zwiększa uczucie sytości po posiłku, co docenią osoby na diecie odchudzającej. Błonnik w połączeniu z obecnymi w porze związkami siarkowymi przyczynia się również do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi (szczególnie frakcji LDL zwanej „złym” cholesterolem).
Wspomniany wyżej potas sprawia, że por pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia tętniczego.
Związki zawarte w porze dodatkowo wykazują działanie moczopędnie, co pomaga usuwać z organizmu nadmiar toksyn.
Wypróbuj przepis: Krem porowo-cebulowy.
Czy por jest zdrowy?
Tak, por jest niezwykle zdrowy! Jego bogactwo składników odżywczych, mineralnych i witamin, połączone z niską kalorycznością (zaledwie ok. 30 kcal na 100 g), sprawia, że jest idealnym warzywem dla osób dbających o zdrową dietę. Związki zawarte w warzywie działają wszechstronnie – wzmacniają odporność, regulują ciśnienie krwi i wspierają procesy trawienne, co czyni go cennym składnikiem codziennej diety. Należy jednak pamiętać, że, by czerpać wszystkie korzyści zdrowotne pora, powinno się jeść regularnie. Z tego względu warto dodawać go do większości dań, które będziemy gotować.
Dania z porem
Por to niezwykle wszechstronne warzywo. Z powodzeniem nadaje się do przygotowania wielu różnych potraw – od zup po sałatki a nawet przetwory. Można go spożywać zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej, co czyni go uniwersalnym składnikiem wielu dań.
Por bardzo często wykorzystywany jest jako składnik zup, zwłaszcza tych w wersji kremowej. Po krótkim podsmażeniu lub duszeniu nadaje on wyrazistego i przyjemnego smaku. Znakomicie nadaje się również jako baza zupy. Popularna jest np. zupa porowo-ziemniaczana lub krem z porów na bazie bulionu warzywnego.
Por doskonale sprawdza się jako dodatek do mięs, dań z makaronem czy risotto. Dobrze komponuje się z drobiem, rybami, serami, śmietaną, boczkiem, orzechami oraz owocami (jabłka, gruszki, śliwki). Pora z powodzeniem można również wykorzystać jako składnika nadzienia do tarty, zapiekanki lub frittaty.
Świeży i bardzo cienko pokrojony por jest świetnym składnikiem sałatek. Nadaje im chrupkości, ostrości i wyrazistości. Doskonale komponuje się z warzywami, jajkami, szynką, groszkiem, kukurydzą, śledziami lub łososiem czy tuńczykiem.
Duszony, smażony lub grillowany por będzie stanowił pyszny dodatek do dań obiadowych. Dopełni smakiem dania mięsne, rybne oraz wegetariańskie i wegańskie. Dzięki lekkiej karmelizacji podczas obróbki termicznej por zyskuje przyjemnie słodkiego posmaku, co nadaje daniom złożonego i atrakcyjnego smaku. Znakomicie sprawdzi się nie tylko do dań mięsnych, ale również tych z dodatkiem ciecierzycy, tofu, soczewicy czy fasoli.
Niewiele osób wie o tym, że z pora możesz przygotować również przetwory na zimę. Z powodzeniem da się go marynować lub konserwować. Aby podkreślić jego smak, oprócz soli, dodaj musztardę, czosnek, paprykę, ziele angielskie i liście laurowe. Przetwory z pora możesz wykorzystać jako dodatek do dania obiadowego, zupy lub tarty.
Wypróbuj przepis: Zupa z porów na piwie.
Przepis na por – duszony por z jabłkiem
Duszenie pora z jabłkiem to prosty i szybki sposób na przygotowanie zdrowego i smacznego dodatku do obiadu. Z tym przepisem poradzi sobie nawet osoba początkująca, a smak gotowej surówki będzie zachwycający.
Składniki:
- 2 pory
- 2 jabłka
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Pora pokrój w plasterki, jabłka obierz i pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej masło, dodaj pokrojonego pora i jabłka.
- Duś na małym ogniu, aż składniki zmiękną.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku.
To danie jest świetnym dodatkiem do mięs, ryb, ryżu lub kasz. Połączenie delikatności podduszonego pora z naturalną słodyczą jabłka, tworzy aromatyczną i zdrową kompozycję smakową.
Wypróbuj również przepis: Zapiekane pory.
Por to warzywo o bogatych wartościach odżywczych i licznych właściwościach zdrowotnych. Jest źródłem cennych witamin i minerałów, które wspierają odporność, regulują ciśnienie krwi i poprawiają trawienie. Z tego względu warto uwzględniać go w codziennej diecie. Dodatkowo jego uniwersalność sprawia, że można go wykorzystać w wielu różnorodnych daniach, od zup po sałatki i przetwory. Dzięki temu por szybko nam się nie znudzi i za każdym razem będziemy mogli podać go na inny sposób.