Pierożki azjatyckie: chińskie i japońskie

Pierożki azjatyckie: chińskie i japońskie

Kuchnia, podobnie jak cały świat, nie zna już granic, dlatego też wszędzie cieszyć można podniebienie przysmakami, pochodzącymi z najdalszych zakątków globu. Jednym z przykładów dań, które stają się coraz bardziej uniwersalne i podbijają talerze również w Polsce, są pierożki azjatyckie. Na czym polega ich fenomen i jak można je przygotować samemu?

Specyfika azjatyckich pierogów

Jedną z najbardziej charakterystycznych cech tych dań jest ich niezwykły aromat, który w dużym stopniu decyduje o ich popularności. Bierze się on z doboru zdecydowanych w smaku, dalekowschodnich przypraw, np. imbiru. Znaczenie mają też bardzo wyraziste sosy, z którymi serwowane są te przysmaki. Najczęściej podaje się je bowiem z sosem sojowym (wariant słony), orzechowym (na słodko) lub słodkim z chili – dla wielbicieli ostrzejszych smaków.

Duży wybór dotyczy jednak nie tylko sosów, ponieważ również farsz jest kwestią gustu. Bardzo popularne są wszelkiego rodzaju farsze mięsne: z drobiem, wołowiną lub wieprzowiną, ale również weganie mogą znaleźć przepis dla siebie na pierogi z warzywami. Jest to potrawa orientalna, stąd też nie powinno dziwić, że równie często jej nadzienie stanowią owoce morza.  

Wybrać można również sposób przygotowywania – azjatyckie pierożki są albo gotowane na parze, albo smażone na głębokim tłuszczu. Najczęściej służą jako przekąska, nie danie główne, dlatego też ich ciasto jest bardzo cienkie i nie zapycha niepotrzebnie żołądka. Pierożki przygotowywane są zazwyczaj w małym formacie, tak, by dało się zjeść je na jeden kęs.

Chińskie pierożki Dim sum

cztery chińskie pierożki w naczyniu

Pierożki Dim sum są jednym z flagowych reprezentantów kuchni chińskiej, kojarzonej z mnogością smaków. Aby przygotować porcję dla czterech osób, wystarczy zaledwie około 40 minut. Potrzebne są wówczas następujące składniki:

  • szklanka mąki i pół szklanki bardzo gorącej wody na ciasto,
  • 30 dag mielonego mięsa (drobiowe, wołowe lub wieprzowe),
  • dwie małe cukinie,
  • mała cebula,
  • łyżka pora albo pietruszki,
  • dwa ząbki czosnku,
  • łyżeczka curry,
  • dwie łyżki sosu sojowego,
  • łyżka oleju sezamowego,
  • sól i pieprz.

Ciasto przede wszystkim musi być elastyczne i jednolite, nie może się kleić. Z mąki i bardzo gorącej wody przygotowuje się pierogi na parze. Aby je usmażyć na oleju, woda powinna mieć temperaturę pokojową, zaś ciasto musi być twardsze i bardziej sprężyste – można dodać do niego jedno jajko.

Jeżeli wybierze się wariant z gotowaniem, to po przygotowaniu farszu, należy poukładać pierożki na osobnych, małych kwadratach papieru do pieczenia, żeby nie przyklejały się do siebie. Gotowanie na parze powinno trwać 8-10 minut, danie podaje się wówczas na ciepło. Smażone pierogi trzeba umieścić najpierw na patelni z rozgrzaną oliwą, smażyć do zarumienienia spodów, po czym dolać wody do połowy ich wysokości i dusić pod przykryciem.

Gyoza – japońskie pierożki

japońskie pierożki na talerzu, obok pałeczki i naczynie z sosami i imbirem

Gyoza to jedno z najbardziej znanych dań kuchni japońskiej. Przyrządzenie jednej porcji tych pierogów wymaga przygotowania około 0,5 kg wieprzowiny, trzech sztuk dymki ze szczypiorkiem, dwóch ząbków czosnku, czterech liści kapusty pekińskiej, a także po łyżce octu ryżowego, oleju sezamowego i sosu teriyaki. Aby zrobić sos do pierożków, potrzeba po dwie łyżki zimnej wody, sosu teriyaki oraz octu ryżowego, a do tego dwóch centymetrów imbiru.

Ciasto wyrabia się z 25 dag mąki pszennej i 5 dag mąki ryżowej oraz 250 ml gorącej wody. Ciasto jest bardzo klejące i należy uniknąć jego wysychania. Gdy pierożki są już ulepione, trzeba smażyć je na dnie woka, na rozgrzanym oleju. Przysmaża się je jednak tylko od spodu, po czym wlewa 125 ml wody i gotuje do momentu, aż woda odparuje. Po zdjęciu przykrywki trzeba poczekać, aż resztki wody zupełnie odparują, a pierogi przysmażą się jeszcze raz, dzięki czemu będą chrupiące.

Jeśli często korzystasz z dużych naczyń kuchennych, to dobrym rozwiązaniem będzie zakup płyt FlexInduction. Pozwalają one połączyć dwie sfery w jeden duży obszar, nadający się do gotowania w niestandardowych garnkach, których cała powierzchnia dna będzie równomierne ogrzewana. 

Pierogi Wonton

pierogi wonton na drewnianej desce przed ugotowaniem

Wśród potraw kuchni chińskiej (polecamy na przykład kurczaka po chińsku według przepisu Tomasza Lacha) na pewno wyróżnić można wonton. Do przygotowania farszu potrzeba w ich przypadku po 200 g wieprzowiny i krewetek, choć można posłużyć się oczywiście innymi mięsami. Dodaje się do niego również 1 cm startego imbiru, ząbek czosnku, dwie łyżki sosu sojowego czy pół pęczka kolendry.

Ciasto powinno być rozwałkowane jak najcieniej – jeśli trzeba, można podsypać je mąką pszenną. Jego brzegi warto posmarować wodą, żeby lepiej się kleiły. Pierogi gotuje się 5-7 minut na parze, ustawiając je na papierze nad garnkiem z wrzątkiem..

Tybetańskie pierożki momo

tybetańskie pierożki podane z sosem

Kuchnia Nepalu nie jest aż tak popularna jak kuchnia chińska, ale również w niej znajdują się pierogi, których warto spróbować. Ciasto do nich jest bardzo proste w przygotowaniu, wystarczy 100 g zwykłej mąki i 6 łyżek wody. Formuje się z niego kulki, do których trzeba nałożyć farsz. Może się na niego składać duża pierś z kurczaka oraz 12 g imbiru, 60 g marchwi, łyżka masła, połowa cebuli, dwa ząbki czosnku i cztery łyżki kolendry. Całość należy gotować w naczyniu pod przykryciem przez około 12 minut do momentu, gdy ciasto przestanie się lepić.

Pierożki Hacao

Kuchnia orientalna również posiada w swoim menu pierożki. Ciasto składa się z 300 g mąki pszennej, 50 g cukru, 200 ml gorącej wody, 50 ml oleju rzepakowego oraz dwóch łyżek mąki ziemniaczanej. Ciasto przede wszystkim musi być miękkie i elastyczne. Jeśli jest twarde, można dodać do niego więcej gorącej wody.

Farsz przyrządza się z 300 g mielonego wieprzowego mięsa, 10 krewetek obranych ze skorupek, 120 g pędów bambusa, garści szczypiorku i świeżej kolendry oraz po dwie łyżki oleju sezamowego, startego imbiru i sosu sojowego. Pierożki te powinny być gotowane na parze.

Hacao należy układać na koszyczku do gotowania na parze, na którym znajduje się delikatnie posmarowany tłuszczem papier do pieczenia. Powinny znajdować się one obok siebie, ale nie za blisko. Czas gotowania to 10 minut w zamkniętym naczyniu. Koszyczek można umiejscowić również nad garnkiem z gotującą wodą.