Krem porowo-cebulowy
4 porcje
Średnie
Zupy krem są bardzo pożywne. Ta dodatkowo podawana jest z grzanką zapiekaną serem. Polecam.
Składniki
3 litry bulionu drobiowego
1 kg.cebuli
2 szt.pora (tylko biała część)
200ml.białego wytrawnego wina
1 marchewka
1 pietruszka
2 ziemniaki
1/2 kostki masła
4 ząbki czosnku
1 pęczek zielonej pietruszki
tymianek
1 bagietka
100g żółtego sera
śmietana 30%
sól,pieprz biały do smaku
Krem porowo-cebulowy
Krem porowo-cebulowy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Warzywa obieramy,kroimy w cienkie plasterki.W garnku rozgrzewamy masło dodajemy cebulę,podsmażamy na średnim ogniu.Dodajemy resztę warzyw,zalewamy winem i doprawiamy do smaku.Dusimy ok.30 min.na wolnym ogniu,mieszamy.Wlewamy bulion ,gotujemy do wrzenia .W między czasie bagietkę kroimy na kromki,posypujemy tartym żółtym serem i i zapiekamy w piekarniku.Zupę miksujemy blenderem na krem.Krem rozlewamy na talerze dodajemy po łyżce śmietany,posypujemy posiekana natką pietruszki.Podajemy z grzanką.Smacznego.
Komentarze