Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Por jest wyjątkowo wdzięcznym produktem. Pomysłów na pyszne dania z tym warzywem nie brakuje. Może być jedynie dodatkiem, lekko podkręcającym smak całej potrawy, albo elementem dominującym tak jak w przypadku kremowej zupy. Zupa wzbogacona jest o lekką chmielowa nutę.

Składniki

1 l - bulionu warzywnego lub wody
0,5 l - piwa
3 szt. - pora
2 szt. - ziemniaków
1 szt. - cebuli dymki ze szczypiorkiem
1 łyżka - masła
1 łyżka - oliwy z oliwek
100 ml - śmietany 30%
- sól, pieprz do smaku

Opis wykonania

Usuń zewnętrzne liście z pora, pozostałą część warzywa pokrój na plasterki. Szczypiorek i cebulę dymkę drobno posiekaj. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.

W garnku o grubszym dnie rozgrzej masło razem z oliwą z oliwek. Dodaj pokrojone składniki. Całość podsmaż przez ok. 5 minut, mieszając co jakiś czas. Wlej piwo i zagotuj.

Podsmażone jarzyny zalej wywarem/wodą. Zmniejsz moc płyty grzewczej i gotuj do miękkości warzyw przez ok. 15 minut.

Porada

Nie masz czasu czekać aż zagotuje się woda na makaron? Podkręć tempo przygotowania potraw za pomocą funkcji PowerBoost w płycie indukcyjnej marki Bosch. Pozwala ona zwiększyć moc wybranego pola grzewczego o 50%.

Bosh Logo
Bosh

Garnek zestaw z palnika, dodaj śmietanę i zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Nie brzmi apetycznie ale trzeba zrobić i się przekonać