


Por jest wyjątkowo wdzięcznym produktem. Pomysłów na pyszne dania z tym warzywem nie brakuje. Może być jedynie dodatkiem, lekko podkręcającym smak całej potrawy, albo elementem dominującym tak jak w przypadku kremowej zupy. Zupa wzbogacona jest o lekką chmielowa nutę.
Usuń zewnętrzne liście z pora, pozostałą część warzywa pokrój na plasterki. Szczypiorek i cebulę dymkę drobno posiekaj. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
W garnku o grubszym dnie rozgrzej masło razem z oliwą z oliwek. Dodaj pokrojone składniki. Całość podsmaż przez ok. 5 minut, mieszając co jakiś czas. Wlej piwo i zagotuj.
Podsmażone jarzyny zalej wywarem/wodą. Zmniejsz moc płyty grzewczej i gotuj do miękkości warzyw przez ok. 15 minut.
Garnek zestaw z palnika, dodaj śmietanę i zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem.