Paszteciki wigilijne
5 porcje
60 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Paszteciki wigilijne
Paszteciki wigilijne
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Zacznij od przygotowania farszu do wigilijnych pasztecików.
Suszone grzyby zalej ciepłą wodą i mocz przez kilka godzin. Następnie wyjmij i odciśnij grzyby, wodę odcedź przez sito o drobnych oczkach, aby pozbyć się zanieczyszczeń i zagotuj. Do gotującej się wody włóż opłukane grzyby i gotuj na średnim ogniu aż zmiękną (około pół godziny).
Każdy pasztecik delikatnie posmaruj kwaśną śmietaną i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez około 20 minut. Gdy ciasto nabierze złotego koloru wyjmij paszteciki i zostaw do ostygnięcia.
Porada
Para i ciepło to duet idealny! Dlatego piekarnik marki Bosch z dodatkiem pary to gwarancja miękkich i soczystych potraw.
Kiszoną kapustę wypłucz w zimnej wodzie i odcedź. Przygotuj garnek, wlej do niego wodę i dodaj kapustę, gotuj na średnim ogniu przez około godzinę, aż stanie się miękka. Ugotowaną kapustę dokładnie odcedź.
Cebulę na wigilijne paszteciki obierz i pokrój w drobną kostkę. Ugotowaną i odciśniętą kapustę drobno poszatkuj, grzyby zmiel w maszynce do mięsa lub bardzo drobno pokrój.
Na rozgrzaną patelnię wlej olej, zeszklij cebulę, a następnie dodaj kapustę i grzyby. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Smaż wszystko przez kilka minut aż nadmiar płynu odparuje.
Ciasto do wigilijnych pasztecików.
Do ciepłego (nie gorącego) mleka dodaj cukier i poruszone drożdże, wymieszaj i odstaw na kilkanaście minut.
Do miski przesiej mąkę, dodaj drożdże rozrobione w mleku i połącz ze sobą. Następnie dodaj sól, wbij jajka i wyrabiaj ciasto ręką przez 5 minut. Po tym czasie dodawaj po kawałku masła ciągle ugniatając ciasto, aż stanie się miękkie i gładkie.
Ciasto na wigilijne paszteciki uformuj na kształt kuli, przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie drożdże zaczną działać i ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po około 1-1,5 godziny powinno być gotowe.
Gotowe ciasto wyjmij na blat i ponownie wyrób dłonią, podziel na 4 kawałki i każdy z nich rozwałkuj na grubość ok. 3 milimetrów. Następnie pokrój je w paski o szerokości około 10 cm.
Przy dłuższym boku rozłóż równomiernie farsz i zwiń ciasto w rulon. Następnie pokrój wszerz na mniejsze kawałki, ułóż na oprószonym mąką blacie i odczekaj kolejne 30 minut.
Komentarze