Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Paszteciki wigilijne

Opis wykonania

Domowe paszteciki wigilijne to jedno z dań, bez których część z nas nie wyobraża sobie świąt. Pyszne, chrupiące ciasto z nadzieniem z kapusty i leśnych grzybów, podane z czerwonym barszczykiem to niezwykle smaczne danie dla całej rodziny.

  1. Zacznij od przygotowania farszu do wigilijnych pasztecików. 

    Suszone grzyby zalej ciepłą wodą i mocz przez kilka godzin. Następnie wyjmij i odciśnij grzyby, wodę odcedź przez sito o drobnych oczkach, aby pozbyć się zanieczyszczeń i zagotuj. Do gotującej się wody włóż opłukane grzyby i gotuj na średnim ogniu aż zmiękną (około pół godziny).

  2. Kiszoną kapustę wypłucz w zimnej wodzie i odcedź. Przygotuj garnek, wlej do niego wodę i dodaj kapustę, gotuj na średnim ogniu przez około godzinę, aż stanie się miękka. Ugotowaną kapustę dokładnie odcedź.

  3. Cebulę na wigilijne paszteciki obierz i pokrój w drobną kostkę. Ugotowaną i odciśniętą kapustę drobno poszatkuj, grzyby zmiel w maszynce do mięsa lub bardzo drobno pokrój.

  4. Na rozgrzaną patelnię wlej olej, zeszklij cebulę, a następnie dodaj kapustę i grzyby. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Smaż wszystko przez kilka minut aż nadmiar płynu odparuje.

  5. Ciasto do wigilijnych pasztecików. 

    Do ciepłego (nie gorącego) mleka dodaj cukier i poruszone drożdże, wymieszaj i odstaw na kilkanaście minut.

  6. Do miski przesiej mąkę, dodaj drożdże rozrobione w mleku i połącz ze sobą. Następnie dodaj sól, wbij jajka i wyrabiaj ciasto ręką przez 5 minut. Po tym czasie dodawaj po kawałku masła ciągle ugniatając ciasto, aż stanie się miękkie i gładkie.

  7. Ciasto na wigilijne paszteciki uformuj na kształt kuli, przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie drożdże zaczną działać i ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po około 1-1,5 godziny powinno być gotowe.

  8. Gotowe ciasto wyjmij na blat i ponownie wyrób dłonią, podziel na 4 kawałki i każdy z nich rozwałkuj na grubość ok. 3 milimetrów. Następnie pokrój je w paski o szerokości około 10 cm.

  9. Przy dłuższym boku rozłóż równomiernie farsz i zwiń ciasto w rulon. Następnie pokrój wszerz na mniejsze kawałki, ułóż na oprószonym mąką blacie i odczekaj kolejne 30 minut.

  10. Każdy pasztecik delikatnie posmaruj kwaśną śmietaną i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez około 20 minut. Gdy ciasto nabierze złotego koloru wyjmij paszteciki i zostaw do ostygnięcia. 

Bosch do kuchni