Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Paszteciki wigilijne

Paszteciki wigilijne
Ilośc porcji

5 porcji

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Liczba ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Domowe paszteciki wigilijne to jedno z dań, bez których część z nas nie wyobraża sobie świąt. Pyszne, chrupiące ciasto z nadzieniem z kapusty i leśnych grzybów, podane z czerwonym barszczykiem to niezwykle smaczne danie dla całej rodziny.

Składniki

Składniki na ciasto:
500 g mąki
200g masła
¾ szklanki mleka
2 jajka
40 gram drożdży
100 ml kwaśnej śmietany
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
Składniki na farsz:
500g suszonych grzybów
500g kiszonej kapusty
1 cebula
Oliwa
Pieprz i sól

Opis wykonania

Zacznij od przygotowania farszu do wigilijnych pasztecików. 

Suszone grzyby zalej ciepłą wodą i mocz przez kilka godzin. Następnie wyjmij i odciśnij grzyby, wodę odcedź przez sito o drobnych oczkach, aby pozbyć się zanieczyszczeń i zagotuj. Do gotującej się wody włóż opłukane grzyby i gotuj na średnim ogniu aż zmiękną (około pół godziny).

Każdy pasztecik delikatnie posmaruj kwaśną śmietaną i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez około 20 minut. Gdy ciasto nabierze złotego koloru wyjmij paszteciki i zostaw do ostygnięcia. 

Porada

Farsz do wigilijnych pasztecików możesz przygotować wykorzystując pieczarki zamiast suszonych grzybów.



Bosh Logo
Bosh

Kiszoną kapustę wypłucz w zimnej wodzie i odcedź. Przygotuj garnek, wlej do niego wodę i dodaj kapustę, gotuj na średnim ogniu przez około godzinę, aż stanie się miękka. Ugotowaną kapustę dokładnie odcedź.

Cebulę na wigilijne paszteciki obierz i pokrój w drobną kostkę. Ugotowaną i odciśniętą kapustę drobno poszatkuj, grzyby zmiel w maszynce do mięsa lub bardzo drobno pokrój.

Na rozgrzaną patelnię wlej olej, zeszklij cebulę, a następnie dodaj kapustę i grzyby. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Smaż wszystko przez kilka minut aż nadmiar płynu odparuje.

Ciasto do wigilijnych pasztecików. 

Do ciepłego (nie gorącego) mleka dodaj cukier i poruszone drożdże, wymieszaj i odstaw na kilkanaście minut.

Do miski przesiej mąkę, dodaj drożdże rozrobione w mleku i połącz ze sobą. Następnie dodaj sól, wbij jajka i wyrabiaj ciasto ręką przez 5 minut. Po tym czasie dodawaj po kawałku masła ciągle ugniatając ciasto, aż stanie się miękkie i gładkie.

Ciasto na wigilijne paszteciki uformuj na kształt kuli, przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie drożdże zaczną działać i ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po około 1-1,5 godziny powinno być gotowe.

Gotowe ciasto wyjmij na blat i ponownie wyrób dłonią, podziel na 4 kawałki i każdy z nich rozwałkuj na grubość ok. 3 milimetrów. Następnie pokrój je w paski o szerokości około 10 cm.

Przy dłuższym boku rozłóż równomiernie farsz i zwiń ciasto w rulon. Następnie pokrój wszerz na mniejsze kawałki, ułóż na oprószonym mąką blacie i odczekaj kolejne 30 minut.

Porada Szefa

W jaki sposób łatwo wyczyścić kielich blendera?

Chcesz szybko i sprawnie umyć kielich blendera po zakończeniu miksowania? Zamiast myć go ręcznie, wykorzystaj sam blender do tego zadania.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
lukas.kar
Nie wyobrażam sobie innego dodatku do barszczyku
fiziowaaa
Idealne na Wigilię
ewaregina
Zawsze znikają ze stołu. Smaczne ciasto
Anna Drąg
Najlepsze do barszczyku