Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

5 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Domowe paszteciki wigilijne to jedno z dań, bez których część z nas nie wyobraża sobie świąt. Pyszne, chrupiące ciasto z nadzieniem z kapusty i leśnych grzybów, podane z czerwonym barszczykiem to niezwykle smaczne danie dla całej rodziny.

Składniki

Składniki na ciasto:
500 g mąki
200g masła
¾ szklanki mleka
2 jajka
40 gram drożdży
100 ml kwaśnej śmietany
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
Składniki na farsz:
500g suszonych grzybów
500g kiszonej kapusty
1 cebula
Oliwa
Pieprz i sól

Opis wykonania

Zacznij od przygotowania farszu do wigilijnych pasztecików. 

Suszone grzyby zalej ciepłą wodą i mocz przez kilka godzin. Następnie wyjmij i odciśnij grzyby, wodę odcedź przez sito o drobnych oczkach, aby pozbyć się zanieczyszczeń i zagotuj. Do gotującej się wody włóż opłukane grzyby i gotuj na średnim ogniu aż zmiękną (około pół godziny).

Każdy pasztecik delikatnie posmaruj kwaśną śmietaną i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez około 20 minut. Gdy ciasto nabierze złotego koloru wyjmij paszteciki i zostaw do ostygnięcia. 

Porada

Przed pieczeniem, paszteciki wigilijne możesz posypać makiem lub sezamem.



Bosh Logo
Bosh

Kiszoną kapustę wypłucz w zimnej wodzie i odcedź. Przygotuj garnek, wlej do niego wodę i dodaj kapustę, gotuj na średnim ogniu przez około godzinę, aż stanie się miękka. Ugotowaną kapustę dokładnie odcedź.

Cebulę na wigilijne paszteciki obierz i pokrój w drobną kostkę. Ugotowaną i odciśniętą kapustę drobno poszatkuj, grzyby zmiel w maszynce do mięsa lub bardzo drobno pokrój.

Na rozgrzaną patelnię wlej olej, zeszklij cebulę, a następnie dodaj kapustę i grzyby. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Smaż wszystko przez kilka minut aż nadmiar płynu odparuje.

Ciasto do wigilijnych pasztecików. 

Do ciepłego (nie gorącego) mleka dodaj cukier i poruszone drożdże, wymieszaj i odstaw na kilkanaście minut.

Do miski przesiej mąkę, dodaj drożdże rozrobione w mleku i połącz ze sobą. Następnie dodaj sól, wbij jajka i wyrabiaj ciasto ręką przez 5 minut. Po tym czasie dodawaj po kawałku masła ciągle ugniatając ciasto, aż stanie się miękkie i gładkie.

Ciasto na wigilijne paszteciki uformuj na kształt kuli, przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie drożdże zaczną działać i ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po około 1-1,5 godziny powinno być gotowe.

Gotowe ciasto wyjmij na blat i ponownie wyrób dłonią, podziel na 4 kawałki i każdy z nich rozwałkuj na grubość ok. 3 milimetrów. Następnie pokrój je w paski o szerokości około 10 cm.

Przy dłuższym boku rozłóż równomiernie farsz i zwiń ciasto w rulon. Następnie pokrój wszerz na mniejsze kawałki, ułóż na oprószonym mąką blacie i odczekaj kolejne 30 minut.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
lukas.kar
Nie wyobrażam sobie innego dodatku do barszczyku
fiziowaaa
Idealne na Wigilię