Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4.25 (Ilość ocen: 4)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Zupa grzybowa jest obok barszczu najpopularniejszą zupą serwowaną na wigilijnych stołach. Jest to o tyle ciekawa potrawa, że wiele osób nie wyobraża sobie świąt bez niej, ale też sporo osób nie zna jej w ogóle. W Akademii Smaku pokażę, jak przyrządzić tradycyjną zupę grzybową.

Składniki

50 g suszonych podgrzybków
25 g suszonych borowików
1 marchewka
1 pietruszka
Kawałek selera
1 cebula
3 liście laurowe
2-3 ziarna ziela angielskiego
Sól, pieprz do smaku
Uszka z grzybami lub makaron, np, łazanki do podania

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
289 kcal
Tłuszcz
1.9 g
Węglowodany
52.6 g
Błonnik
12.9 g
Białko
4.4 g
Sól
1.6 g

Opis wykonania

1

Suszone grzyby wypłucz w zimnej wodzie. Zalej je wodą tak, by je w całości przykryła i odstaw na całą noc.

Następnego dnia przełóż namoczone grzyby do garnka, a następnie zlej wodę z moczenia, ale tak by osad nie trafił do zupy, tylko został na dnie naczynia, w którym moczyły się grzyby. Do garnka z grzybami dolej tyle wody, aby dopełnić do mniej więcej dwóch litrów pojemności i doprowadź na płycie grzewczej do wrzenia.

2

Do gotującej się wody dodaj pozostałe warzywa obrane ze skóry i gotuj do miękkości przez ok. 30 minut. Dodaj też w międzyczasie liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego.

Porada

Masz duże i niestandardowe garnki, które nie mieszczą się na polach grzewczych płyty? To już nie problem! Dzięki funkcji FlexInduction możesz łączyć pola grzewcze i tworzyć strefy gotowania.



Bosh Logo
Bosh
3

Grzyby i warzywa wyjmij z garnka, a sam wywar przecedź przez gęste sito w celu odłowienia wszelkich zanieczyszczeń. Wywar grzybowy dopraw solą i pieprzem do smaku, a następnie dodaj nieco pokrojonych na małe kawałki, ugotowanych grzybów.

Wigilijną zupę grzybową podawaj z uszkami lub makaronem łazankowym.

 

Oceń przepis
Średnia ocen: 4.25, Ilość ocen: 4
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Maria Izabela
Zupka grzybowa, która idealnie nadaje się na święta Bożego Narodzenia - to zapach świąt 😊 osobiście polecam podać ze świeżym, domowym makaronem 😁
fiziowaaa
U mnie z makaronem zamiast uszek, ale też bardzo pyszna!
Marzenna
Na wigilię obowiązkowo grzybowa musi być z łazankami.Pachnąca i aromatyczna.
Ewusia1222
Wspaniała, aromatyczna zupa grzybowa