


Zupa grzybowa jest obok barszczu najpopularniejszą zupą serwowaną na wigilijnych stołach. Jest to o tyle ciekawa potrawa, że wiele osób nie wyobraża sobie świąt bez niej, ale też sporo osób nie zna jej w ogóle. W Akademii Smaku pokażę, jak przyrządzić tradycyjną zupę grzybową.
Suszone grzyby wypłucz w zimnej wodzie. Zalej je wodą tak, by je w całości przykryła i odstaw na całą noc.
Następnego dnia przełóż namoczone grzyby do garnka, a następnie zlej wodę z moczenia, ale tak by osad nie trafił do zupy, tylko został na dnie naczynia, w którym moczyły się grzyby. Do garnka z grzybami dolej tyle wody, aby dopełnić do mniej więcej dwóch litrów pojemności i doprowadź na płycie grzewczej do wrzenia.
Do gotującej się wody dodaj pozostałe warzywa obrane ze skóry i gotuj do miękkości przez ok. 30 minut. Dodaj też w międzyczasie liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego.
Grzyby i warzywa wyjmij z garnka, a sam wywar przecedź przez gęste sito w celu odłowienia wszelkich zanieczyszczeń. Wywar grzybowy dopraw solą i pieprzem do smaku, a następnie dodaj nieco pokrojonych na małe kawałki, ugotowanych grzybów.
Wigilijną zupę grzybową podawaj z uszkami lub makaronem łazankowym.