Śniadaniowa fit sałatka z rzeżuchą i czarnym ryżem
2 porcje
50 min
Łatwe
Fantastyczna w smaku pożywna, a zarazem lekka sałatka, pełna witamin i minerałów. Idealna na dobry początek dnia!
Składniki
1/3 szklanka Czarny ryż
1 garść Roszponka
8 szt. Rzodkiewka
150 g Biały ser chudy
1 garść Rzeżucha
15 szt. Pomidorki koktajolowe
4-5 łyżeczka Olej z ostropestu
1 łyżka Ocet jabłkowy BIO
1 łyżeczka Erytrol
1 szczypta Sól himalajska
1 szczypta Pieprz czarny świeżo mielony
Śniadaniowa fit sałatka z rzeżuchą i czarnym ryżem
Śniadaniowa fit sałatka z rzeżuchą i czarnym ryżem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Uprzednio opłukany ryż gotujemy w proporcji 1:2 (1 porcja ryżu na 2 porcje wody) na małym ogniu przez około 40 min, a następnie odstawiamy do przestygnięcia. Łączymy ze sobą wszystkie składniki dressingu (olej, erytrol, ocet, sól oraz pieprz), aż powstanie sos o jednolitej konsystencji.
Rzodkiewki kroimy na półplasterki, a pomidorki przekrawamy na połówki. Czarny ryż łączmy z dressingiem, a następnie delikatnie mieszamy z roszponką, pomidorkami, rzodkiewkami oraz pokruszonym białym serem. Całość posypujemy rzeżuchą.
Komentarze