


Wielkanocny stół niezmiennie kojarzy się z jajkami w różnej postaci. Z dodatkiem jajek przyrządzam sosy, jajka podaję ugotowane na miękko lub na twardo, a także faszerowane różnego rodzaju kolorowymi składnikami. Dodatek śledzia i czerwonej cebulki świetnie komponuje się z żółtkiem – zarówno kolorystycznie jak i smakowo. Myślę, że może to być murowany hit niejednego wielkanocnego śniadania.
Jajka obierz ze skorupek, a następnie delikatnie przekrój wzdłuż, tak żeby nie uszkodzić białek – mają posłużyć jako miseczki na farsz. Z jajek wyjmij żółtka i zmiksuj je z majonezem z pomocą blendera na gładki krem.
Następnie do kremu dodaj posiekaną cebulkę, posiekane w kostkę filety śledziowe i posiekanego ogórka konserwowego. Odrobinę śledzia odłóż do dekoracji.
Całość delikatnie zamieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Połówki jajek nadziej farszem, a ich wierzch ozdób pokrojonym w kosteczkę śledziem i świeżą zieleniną, np. rzeżuchą.