Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Jajka faszerowane ze śledziem i cebulką

Jajka faszerowane ze śledziem i cebulką
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Wielkanocny stół niezmiennie kojarzy się z jajkami w różnej postaci. Z dodatkiem jajek przyrządzam sosy, jajka podaję ugotowane na miękko lub na twardo, a także faszerowane różnego rodzaju kolorowymi składnikami. Dodatek śledzia i czerwonej cebulki świetnie komponuje się z żółtkiem – zarówno kolorystycznie jak i smakowo. Myślę, że może to być murowany hit niejednego wielkanocnego śniadania.

Składniki

6 jajek ugotowanych na twardo
4 łyżki majonezu
Nieduży kawałek cebulki
2 filety śledziowe, wymoczone i osuszone
1 ogórek konserwowy
Sól i pieprz, do smaku
Opcjonalnie do dekoracji: rzeżucha

Opis wykonania

1

Jajka obierz ze skorupek, a następnie delikatnie przekrój wzdłuż, tak żeby nie uszkodzić białek – mają posłużyć jako miseczki na farsz. Z jajek wyjmij żółtka i zmiksuj je z majonezem z pomocą blendera na gładki krem.

2

Następnie do kremu dodaj posiekaną cebulkę, posiekane w kostkę filety śledziowe i posiekanego ogórka konserwowego. Odrobinę śledzia odłóż do dekoracji.

Porada

Jak przygotować jedwabiście gładką masę? Wystarczy końcówka ProPuree do blendera ręcznego marki Bosch i perfekcyjna konsystencja gotowa!



Bosh Logo
Bosh
3

Całość delikatnie zamieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Połówki jajek nadziej farszem, a ich wierzch ozdób pokrojonym w kosteczkę śledziem i świeżą zieleniną, np. rzeżuchą.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Bardzo fajny pomysł. Śledzie super komponują się z jajkami.
Radosław
Ciekawy pomysł na wielkanocny stół. Przetestuję