Chłodnik z rzodkiewek
2 porcje
20 min
Łatwe
Doskonały sposób na wykorzystanie nowalijek.
Składniki
15-20 rzodkiewek
3-4 szklanki zsiadłego mleka
2 szklanki jogurtu naturalnego
Pęczek szczypiorku
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
Szczypta soli
Szczypta pieprzu
Chłodnik z rzodkiewek
Chłodnik z rzodkiewek
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Wiosna i pierwsze ciepłe dni to idealny moment na przygotowanie lekkich przepisów z nowalijkami.
Opis przygotowania:
- Rzodkiewki oczyść, umyj i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Szczypiorek drobno posiekaj. 1/3 szczypiorku odłóż do dekoracji. Czosnek przeciśnij przez praskę, posyp solą oraz skrop oliwą.
- Mleko wymieszaj dokładnie z jogurtem, tak aby powstała jednolita masa. Następnie dodaj pozostałe składniki i ponownie wymieszaj.
- Chłodnik podawaj posypany szczypiorkiem oraz z jajkiem pokrojonym na ćwiartki.
TIP DIETETYCZNY
- Oprócz jogurtu do chłodnika możesz dodać również niewielką ilość śmietany.
- Chłodnik doskonale smakuje również z dodatkiem ogórka, zarówno świeżego, jak i kiszonego.
Komentarze