Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Kompot z suszu z pomarańczą i morelami

Kompot z suszu z pomarańczą i morelami
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Przepisy świąteczne proponują wiele sposobów na bożonarodzeniowy kompot. Poniżej jeden z nich: z pomarańczą i morelami.

Składniki

1,5 l wody
1 pomarańcza
6 moreli
6-8 plastrów suszonego jabłka
4 śliwki wędzone
2 suszone gruszki
1 garść rodzynek
1 świeże jabłko
1 laska cynamonu
1 laska wanilii
1 łyżka soku z cytryny
4-5 goździków
2 łyżki miodu

Opis wykonania

Dodatek pomarańczy i moreli nadaje piękny, jasny kolor oraz słodki posmak.

Opis przygotowania:

  1. Pomarańczę sparz i zetrzyj skórkę. Następnie obierz ją i podziel na części.
  2. Jabłko umyj, pokrój na ćwiartki i usuń gniazdo nasienne.
  3. Owoce zalej wodą i odstaw na około 15-20 minut do namoczenia.
  4. Laskę wanilii przekrój na pół. Nasiona oraz laskę dodaj do wody razem z cynamonem i goździkami.
  5. Gotuj na małym ogniu około 10-15 minut. Owoce powinny być miękkie, ale nie mogą się rozpadać.
  6. Kompot odstaw i gdy lekko się ostygnie, dodaj sok z cytryny oraz miód.

TIP

  • Do kompotu możesz dodać niewielką ilość imbiru oraz gałki muszkatołowej.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych