Kompot z suszu z pomarańczą i morelami
4 porcje
45 min
Łatwe
Przepisy świąteczne proponują wiele sposobów na bożonarodzeniowy kompot. Poniżej jeden z nich: z pomarańczą i morelami.
Składniki
1,5 l wody
1 pomarańcza
6 moreli
6-8 plastrów suszonego jabłka
4 śliwki wędzone
2 suszone gruszki
1 garść rodzynek
1 świeże jabłko
1 laska cynamonu
1 laska wanilii
1 łyżka soku z cytryny
4-5 goździków
2 łyżki miodu
Kompot z suszu z pomarańczą i morelami
Kompot z suszu z pomarańczą i morelami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Dodatek pomarańczy i moreli nadaje piękny, jasny kolor oraz słodki posmak.
Opis przygotowania:
- Pomarańczę sparz i zetrzyj skórkę. Następnie obierz ją i podziel na części.
- Jabłko umyj, pokrój na ćwiartki i usuń gniazdo nasienne.
- Owoce zalej wodą i odstaw na około 15-20 minut do namoczenia.
- Laskę wanilii przekrój na pół. Nasiona oraz laskę dodaj do wody razem z cynamonem i goździkami.
- Gotuj na małym ogniu około 10-15 minut. Owoce powinny być miękkie, ale nie mogą się rozpadać.
- Kompot odstaw i gdy lekko się ostygnie, dodaj sok z cytryny oraz miód.
TIP
- Do kompotu możesz dodać niewielką ilość imbiru oraz gałki muszkatołowej.
Komentarze