Przepisy świąteczne proponują wiele sposobów na bożonarodzeniowy kompot. Poniżej jeden z nich: z pomarańczą i morelami.
Dodatek pomarańczy i moreli nadaje piękny, jasny kolor oraz słodki posmak.
Opis przygotowania:
- Pomarańczę sparz i zetrzyj skórkę. Następnie obierz ją i podziel na części.
- Jabłko umyj, pokrój na ćwiartki i usuń gniazdo nasienne.
- Owoce zalej wodą i odstaw na około 15-20 minut do namoczenia.
- Laskę wanilii przekrój na pół. Nasiona oraz laskę dodaj do wody razem z cynamonem i goździkami.
- Gotuj na małym ogniu około 10-15 minut. Owoce powinny być miękkie, ale nie mogą się rozpadać.
- Kompot odstaw i gdy lekko się ostygnie, dodaj sok z cytryny oraz miód.
TIP
- Do kompotu możesz dodać niewielką ilość imbiru oraz gałki muszkatołowej.