Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Kompot z suszu z pomarańczą i morelami

Opis wykonania

Przepisy świąteczne proponują wiele sposobów na bożonarodzeniowy kompot. Poniżej jeden z nich: z pomarańczą i morelami.

Dodatek pomarańczy i moreli nadaje piękny, jasny kolor oraz słodki posmak.

Opis przygotowania:

  1. Pomarańczę sparz i zetrzyj skórkę. Następnie obierz ją i podziel na części.
  2. Jabłko umyj, pokrój na ćwiartki i usuń gniazdo nasienne.
  3. Owoce zalej wodą i odstaw na około 15-20 minut do namoczenia.
  4. Laskę wanilii przekrój na pół. Nasiona oraz laskę dodaj do wody razem z cynamonem i goździkami.
  5. Gotuj na małym ogniu około 10-15 minut. Owoce powinny być miękkie, ale nie mogą się rozpadać.
  6. Kompot odstaw i gdy lekko się ostygnie, dodaj sok z cytryny oraz miód.

TIP

  • Do kompotu możesz dodać niewielką ilość imbiru oraz gałki muszkatołowej.