Świąteczne przepisy: kapusta z grochem, kiełbasą i grzybami
4 porcje
60 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Doskonała jako dodatek do wigilijnego karpia.
Składniki
3-4 szklanki kiszonej kapusty
1 szklanka grochu łuskanego
1/2 szklanki suszonych grzybów
2 laski kiełbasy np. suchej krakowskiej
3 szklanki bulionu warzywnego (z włoszczyzny lub ekologicznego z kostki)
1 marchew
1 cebula
2 łyżki oleju np. rzepakowego
1 ząbek czosnku
Szczypta soli, pieprzu ziarnistego, kminek, majeranek
2-3 liście laurowe
Świąteczne przepisy: kapusta z grochem, kiełbasą i grzybami
Świąteczne przepisy: kapusta z grochem, kiełbasą i grzybami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Tę potrawę należy zaplanować przynajmniej dzień wcześniej. Do jej przygotowania będziesz potrzebować namoczonego kilka godzin wcześniej grochu, najlepiej całych ziaren z łuską.
Opis przygotowania:
- Kapustę poszatkuj, grzyby posiekaj, kiełbasę i warzywa pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę.
- W rondlu podgrzej olej i dodaj przygotowane składniki.
- Do rondla dorzuć namoczony wcześniej groch i dodaj przyprawy.
- Składniki zalej bulionem.
- Gotuj całość do momentu aż bulion odparuje, a składniki staną się miękkie.
TIP DIETETYCZNY
- Groch to bardzo dobre źródło białka roślinnego. Oprócz aminokwasów zawiera witaminy z grupy B oraz potas, magnez, żelazo i fosfor oraz wapń. W grochu zawarte są też witaminy A, C, K i E, zaliczane do przeciwutleniaczy. Kolejną korzystną cechą grochu jest zawartość błonnika, a ponadto niski indeks glikemiczny produktu. Wciąż jemy za mało strączków, dlatego warto pamiętać o ich dobroczynnym wpływie na zdrowie i wprowadzić je do jadłospisu częściej niż od święta.
TIP TECHNICZNY
- Dzięki wielozadaniowemu zestawowi siekającemu 5-w-1 OptiMUM bez wysiłku poszatkujesz kapustę. Uniwersalny rozdrabniacz szybko i dokładnie posieka warzywa, a Ty z łatwością przygotujesz idealne danie.
Komentarze