Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Świąteczne przepisy: kapusta z grochem, kiełbasą i grzybami

Opis wykonania

Doskonała jako dodatek do wigilijnego karpia.

Tę potrawę należy zaplanować przynajmniej dzień wcześniej. Do jej przygotowania będziesz potrzebować namoczonego kilka godzin wcześniej grochu, najlepiej całych ziaren z łuską.

Opis przygotowania:

  1. Kapustę poszatkuj, grzyby posiekaj, kiełbasę i warzywa pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. W rondlu podgrzej olej i dodaj przygotowane składniki.
  3. Do rondla dorzuć namoczony wcześniej groch i dodaj przyprawy.
  4. Składniki zalej bulionem.
  5. Gotuj całość do momentu aż bulion odparuje, a składniki staną się miękkie.

TIP DIETETYCZNY

  • Groch to bardzo dobre źródło białka roślinnego. Oprócz aminokwasów zawiera witaminy z grupy B oraz potas, magnez, żelazo i fosfor oraz wapń. W grochu zawarte są też witaminy A, C, K i E, zaliczane do przeciwutleniaczy. Kolejną korzystną cechą grochu jest zawartość błonnika, a ponadto niski indeks glikemiczny produktu. Wciąż jemy za mało strączków, dlatego warto pamiętać o ich dobroczynnym wpływie na zdrowie i wprowadzić je do jadłospisu częściej niż od święta.

TIP TECHNICZNY

  • Dzięki wielozadaniowemu zestawowi siekającemu 5-w-1 OptiMUM bez wysiłku poszatkujesz kapustę. Uniwersalny rozdrabniacz szybko i dokładnie posieka warzywa, a Ty z łatwością przygotujesz idealne danie.