Kapusta z malinką
6 porcje
25 min
Łatwe
Kolejna z 12 tradycyjnych polskich wigilijnych potraw.
Składniki
1 szklanka bulionu grzybowego lub warzywnego
150 g grochu malinka
300 g kapusty kiszonej
1 szt. cebula
1 łyżka masła klarowanego
pieprz do smaku
Kapusta z malinką
Kapusta z malinką
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Groch namocz na noc. Ugotuj do miękkości w nowej wodzie. Kapustę lekko odciśnij, a następnie gotuj na małym ogniu z dodatkiem bulionu.
Cebulę obierz, drobno posiekaj i zeszklij na maśle. Gdy będzie gotowa dodaj ją do kapusty razem z grochem. Całość zagotuj i dopraw do smaku pieprzem.
Do kapusty możesz dodać namoczone i ugotowane osobno suszone grzyby (około 20 g).
Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna dokładnie ją odciśnij i dodaj więcej bulionu.
Groch malinka możesz zastąpić innym dowolnym.
Komentarze