Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

25 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Kolejna z 12 tradycyjnych polskich wigilijnych potraw.

Składniki

1 szklanka bulionu grzybowego lub warzywnego
150 g grochu malinka
300 g kapusty kiszonej
1 szt. cebula
1 łyżka masła klarowanego
pieprz do smaku

Opis wykonania

Groch namocz na noc. Ugotuj do miękkości w nowej wodzie. Kapustę lekko odciśnij, a następnie gotuj na małym ogniu z dodatkiem bulionu.

Cebulę obierz, drobno posiekaj i zeszklij na maśle. Gdy będzie gotowa dodaj ją do kapusty razem z grochem. Całość zagotuj i dopraw do smaku pieprzem.

Do kapusty możesz dodać namoczone i ugotowane osobno suszone grzyby (około 20 g).

Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna dokładnie ją odciśnij i dodaj więcej bulionu.

Groch malinka możesz zastąpić innym dowolnym.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Super przepis
Radosław
Podałem z jajkiem i ziemniakami
Pafwvcio
Super do mielonego! Polecam!