Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Podstawy doprawiania dań

Podstawy doprawiania dań
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Zasady doprawiania potraw
  2. Podział przypraw
  3. Odpowiednie przyprawy do warzyw
  4. Odpowiednie przyprawy do dań głównych
  5. Postaw na dobre przyprawy

Jak wzmocnić walory smakowe i zapachowe potraw? Jest na to prosty sposób – zestaw przypraw z całego świata. To dodatek, który jest niezbędny w każdej kuchni. Można stosować je zarówno do potraw mięsnych, warzyw, owoców, zup, jak i ciast oraz deserów.

Zasady doprawiania potraw

Prostą drogą do kulinarnego mistrzostwa jest cenna umiejętność komponowania smaków. Przyda się także znajomość przypraw. Jakie przyprawy pasują do poszczególnych składników? Podstawową zasadą, którą należy się kierować w kuchni jest umiar. Ważne jest stosowanie przypraw w taki sposób, by wzmocnić smak i aromat dania, a nie go zniszczyć – o co nietrudno przesadzając z ich ilością. Warto pamiętać, że przyprawy, oprócz wartości smakowych, dostarczają również składników odżywczych, np. cynamon rozgrzewa i działa korzystnie na układ krążenia, anyż działa rozkurczowo i dobrze wpływa na trawienie oraz cały przewód pokarmowy, a bazylia koi nerwy, łagodzi nudności i pomaga zasnąć.

Podział przypraw

Na sklepowych półkach znaleźć można bogactwo przypraw z całego świata. O ile sól himalajską czy cynamon zna coraz więcej osób, to wciąż istnieją aromatyczne dodatki, które są nieznane szerszemu gronu. Oto podział przypraw:

Przyprawy smakowe podstawowe to niewątpliwie sól i cukier. To dwa składniki, które można znaleźć w każdej kuchni. Sól kuchenna ma kilka rodzajów: kamienna, morska, czarna, himalajska, jodowana i niejodowana. Cukier także występuje w różnych odmianach: cukier biały, cukier trzcinowy (brązowy), cukier muscovado czy cukier kokosowy.

Podstawy doprawiania dań - zdjęcie 1

Przyprawy warzywne to czosnek, cebula, szczypior i por. To składniki o bardzo intensywnym smaku i aromacie. Już niewielka ich ilość wpływa na walory smakowe potrawy.

Przyprawy korzenne to jedne z popularniejszych przypraw, po które sięgamy w kuchni. Do przypraw korzennych zalicza się: pieprz czarny i biały, ziele angielskie, gałkę muszkatołową, goździki, szafran czy imbir. Są to wyraziste dodatki, które doskonale podkreślają smak potraw.

Wyciągi mięsne i ich namiastki to między innymi kostki rosołowe, które zawsze warto mieć w kuchni i wykorzystać przy najróżniejszych okazjach, np. gdy brakuje czasu na przygotowanie domowego bulionu. Można użyć jej, by doprawić sos lub zupę, a nawet zamarynować mięso czy rybę. Warto wiedzieć, że kostkę rosołową możesz łatwo przygotować w domu. Taka kostka będzie pełna smaku, aromatu, prawdziwych ziół, przypraw i warzyw.

Przeczytaj: Domowa kostka rosołowa – jak ją zrobić?

Olejki zapachowe i proszki waniliowe to produkty dość kontrowersyjne, bo wiele z nich zawiera sztuczne dodatki. Jednak na półkach sklepowych znajdziesz także naturalne olejki, np. cytrusowe, z mięty pieprzowej czy migdałowy. Proszki waniliowe zamień na prawdziwy cukier waniliowy, który przyrządzany jest z cukru buraczanego łączonego z laskami lub ekstraktem z wanilii.

Odpowiednie przyprawy do warzyw

Pomidory – czosnek i parmezan to połączenie, które kojarzy nam się ze słoneczną Italią. Oba składniki wyróżniają się ostrym i wyrazistym smakiem, który doskonale podkreśla walory smakowe soczystych pomidorów.

Papryka – ocet balsamiczny, oliwki i czosnek to kolejny zestaw mocnych w smaku dodatków, których połączenie sprawdzi się doskonale.

Brokuły – olej sezamowy ciemny oraz sos sojowy to przyprawy kojarzone z kuchnią azjatycką. Olej sezamowy czy sos sojowy dodany do brokułów nadaje im wyrazistego charakteru.

Grzyby – ocet balsamiczny, tymianek, szczypiorek. Aby w pełni wydobyć walory smakowe grzybów należy wiedzieć, w jaki sposób je przyprawiać. Świetnie sprawdzą się zioła, takie jak tymianek czy rozmaryn. Doskonałym dodatkiem będzie także ocet balsamiczny o słodko-kwaśnym smaku i mocnym aromacie.

Marchew – curry, sos z musztardy i majonezu. Aby podkreślić smak potraw z marchewki, warto wzbogacić je o wyraziste dodatki, takie jak: curry czy sos z musztardy i majonezu. W takim połączeniu doskonale sprawdzi się pieczona marchew lub chipsy z marchewki.

Podstawy doprawiania dań - zdjęcie 2

Kukurydza – masło, chili i bazylia. Maślanej kukurydzy (grillowanej lub gotowanej) warto dodać odrobinę pikanterii posypując chili. Połączenie masła i ostrej papryki z pewnością zaskoczy Twoje kubki smakowe.

Odpowiednie przyprawy do dań głównych

Pieczeń wieprzowa – smak mięsa wieprzowego znakomicie podkreślają takie przyprawy jak: kminek, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie i imbir. Te przyprawy nie tylko dodadzą smaku pieczeni, ale także wspomogą układ trawienny.

Pieczeń cielęca doskonale komponuje się z mieszanką ziół i przypraw: majeranku, tymianku, pieprzu, które nadają delikatnemu cielęcemu mięsu szlachetnego smaku oraz niepowtarzalnego aromatu.

Zupa warzywna potrzebuje przypraw i dodatków, takich jak gałka muszkatołowa, białe wino, koper, aby wzbogacić jej smak i aromat.

Grillowana ryba jej delikatny smak świetnie podkreślą czosnek, pietruszka oraz pieprz. Wypróbuj grillowaną doradę w marynacie.

Podstawy doprawiania dań - zdjęcie 3

Przeczytaj: Jakie zioła i przyprawy dodawać do potraw?

Postaw na dobre przyprawy

Jakość używanych ziół i przypraw ma ogromne znaczenie, bo to od nich w dużym stopniu zależy smak naszych potraw. Postaraj się kupować przyprawy na rynku, w warzywniaku czy sklepie ze zdrową żywnością. Przed zakupem sprawdzaj intensywność zapachu. Staraj się hodować naturalne zioła i przyprawy, bo takie mają najwięcej właściwości oraz składników odżywczych.

Przeczytaj: Jak suszyć zioła?

Zioła i przyprawy w kuchni potrafią zmienić smak każdej potrawy. Nadadzą one wyrazistości i pazura nawet najzwyklejszym i najprostszym daniom. Nie bój się eksperymentować w kwestii smaków. Próbuj różnych połączeń ziół i przypraw, a na pewno pozytywnie Cię zaskoczą.