Szaszłyki z kurczaka curry
![Szaszłyki z kurczaka curry](https://akademiasmaku.pl/storage/7243/conversions/szaszlyki-z-kurczaka-curry-4411-single.webp)
4 porcje
Łatwe
Składniki
Szaszłyki z kurczaka curry
Szaszłyki z kurczaka curry
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/8324/conversions/Csu960hBXy0Gzu-thumb.webp)
Mięso dokładnie oczyść i osusz na papierowym ręczniku. Następnie pokrój je w kostkę. Mango obierz pokrój w kostkę, cebulę pokrój w plasterki.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/8325/conversions/f19hwQrF6KnfBK-thumb.webp)
Do pojemnika blendera wrzuć ziarna kolendry, kuminu i zmiksuj. Dodaj korzeń imbiru, ząbki czosnku i papryczkę chili pozbawioną pestek. Ponownie zmiksuj. Do pojemnika dodaj jeszcze kurkumę, świeżo wyciśnięty sok z limonki i jogurt. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Jogurtową marynatę wetrzyj we wszystkie kawałki mięsa i wstaw do lodówki na min. 3 godziny, ale najlepsze efekty uzyskasz, jeśli będą marynować się całą noc. Na koniec dodaj jeszcze do smaku sól.
Porada
Krojenie i siekanie to czasochłonne czynności. Możesz wykonać je szybciej przy pomocy uniwersalnego rozdrabniacza do blendera ręcznego marki Bosch.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/8326/conversions/dFxifOmXIokiQn-thumb.webp)
Kawałki kurczaka, mango i czerwoną cebulę nabij na namoczone w wodzie patyczki, układaj na rozgrzanym ruszcie i piecz około 10–15 minut. Podczas pieczenia odwróć szaszłyki na drugą stronę i posmaruj pozostałą marynatą.
Komentarze