Szaszłyki z kurczaka curry
Opis wykonania
Szaszłyki z kurczaka w marynacie curry to danie inspirowane kuchnią indyjską. Kawałki mięsa przekładane słodkim mango i czerwoną cebulą. Szaszłyki są aromatyczne, lekko pikantne, z wierzchu przypieczone, w środku delikatne i soczyste.

Mięso dokładnie oczyść i osusz na papierowym ręczniku. Następnie pokrój je w kostkę. Mango obierz pokrój w kostkę, cebulę pokrój w plasterki.

Do pojemnika blendera wrzuć ziarna kolendry, kuminu i zmiksuj. Dodaj korzeń imbiru, ząbki czosnku i papryczkę chili pozbawioną pestek. Ponownie zmiksuj. Do pojemnika dodaj jeszcze kurkumę, świeżo wyciśnięty sok z limonki i jogurt. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Jogurtową marynatę wetrzyj we wszystkie kawałki mięsa i wstaw do lodówki na min. 3 godziny, ale najlepsze efekty uzyskasz, jeśli będą marynować się całą noc. Na koniec dodaj jeszcze do smaku sól.

Kawałki kurczaka, mango i czerwoną cebulę nabij na namoczone w wodzie patyczki, układaj na rozgrzanym ruszcie i piecz około 10–15 minut. Podczas pieczenia odwróć szaszłyki na drugą stronę i posmaruj pozostałą marynatą.