Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Pizza na diecie – tak czy nie?

Pizza na diecie – tak czy nie?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Jak samodzielnie przygotować wartościową pizzę?

Jedzenie to przyjemność, której podczas diety może brakować. Dlatego warto od czasu do czasu pozwolić sobie na ulubiony smakołyk. Jeśli przygotujesz go samodzielnie z dbałością o jakość produktów nie zaszkodzi to procesowi odchudzania, a nawet go wspomoże! W jaki sposób? Przyjemność i chwila luzu korzystnie wpłynie na psychikę i dają pozytywną energią do dalszych działań.

Jak samodzielnie przygotować wartościową pizzę?

Spód do pizzy

Każda pizza zaczyna się od przygotowania ciasta. Na tym etapie bardzo ważny jest wybór mąki. Aby ciasto zawierało więcej błonnika i składników mineralnych warto zdecydować się na mąkę o wyższych typach (powyżej 1000) lub pełnoziarnistą. Inną możliwością jest dodatek mielonych otrębów do mąki, co również podniesie wartość gotowego ciasta. Wraz ze wzrostem popularności diety bezglutenowej powstało również wiele przepisów na ciasto do pizzy z nietypowych mąk takich jak jaglana, gryczana lub mąka z soczewicy.  Intrygującym pomysłem jest również przygotowanie spodu pizzy z warzyw. Do tego celu najczęściej wykorzystywany jest kalafior lub brokuł. Bez problemu można znaleźć również przepisy na ciasto z dodatkiem szpinaku lub marchewki.

Sos do pizzy

Również i on powinien być przygotowany samodzielnie. W gotowych wersjach jest dużo cukru oraz innych zbędnych dodatków, polepszaczy i konserwantów. Najprościej i najszybciej przygotować sos z pomidorów w puszce z dodatkiem koncentratu pomidorowego. Wystarczy w niewielkim rondelku podprażyć pomidory (najlepiej te krojone), a gdy woda prawie całkiem odparuje dodać koncentrat i przyprawy. 

Przyprawy

Wybierz takie, które najbardziej lubisz. Możesz je dowolnie mieszać i komponować. Zioła poprawiają funkcjonowanie układu pokarmowego oraz przyspieszają przemianę materii, dlatego nie musisz się ograniczać. Im ostrzejsza przyprawa tym bardziej przyspiesza procesy trawienne. Z pośród ziół najsilniej działają te świeże, dlatego warto samodzielnie hodować je na balkonie lub parapecie. Jedyne na co musisz uważać, to gotowe mieszanki przyprawowe. Bardzo często ich głównym składnikiem jest sól! Przed zakupem mieszanki przypraw koniecznie przeczytaj jej skład na opakowaniu. Jeśli na pierwszym miejscu jest sól odłóż ją z powrotem na półkę i wybierz inną mieszankę. 

Dodatki na pizzy

W domowej, zdrowej i pożywnej pizzy przeważać powinny warzywa. Tym bardziej, że według najnowszych zaleceń żywieniowych powinny one stanowić blisko ¾ spożywanej w ciągu dnia żywności. Dlatego jedynym ograniczeniem w ilości warzyw jest wielkość ciasta lub spodu do pizzy.  Najczęściej wybierane dodatki to pomidory, pieczarki, papryka, kukurydza, cebula, oliwki, kapary, anchois, brokuły, szparagi czy rukola. Na pizzy powinny pojawić się również produkty będące źródłem białka takie jak fasola, indyk, kurczak, wędlina, szynka długo-dojrzewająca, łosoś lub krewetki.

Pizza bez sera?

Dla miłośników pizzy jest to nie do pomyślenia. Nie ulega wątpliwości, że ser jest bardzo kaloryczny, ale również i ten składnik można wybrać z głową. Warto zapoznać się z kalorycznością różnych typów serów. Najniższą wartością energetyczną charakteryzuje się mozzarella i to ona powinna znaleźć się na domowej pizzy. Najlepiej dodawać ser w postaci wiórków. Nastroszone wiórki zajmują większą objętość i automatycznie zużyjesz ich mniej niż plastrów. Jeżeli na co dzień unikasz sera i jesz go tylko od czasu do czasu, możesz zdecydować się na inny rodzaj sera lub pomieszać mozzarellę z innym ulubionym serem.

Zdrową, domową pizzę można przygotować w ramach obiadu lub kolacji. Taka pizza, jak najbardziej, może pojawić się w jadłospisie osoby odchudzającej się. Pod warunkiem, że będzie przygotowana samodzielnie i tylko raz na jakiś czas. Można ją wtedy zjeść bez wyrzutów sumienia, pod warunkiem, że dieta będzie przestrzegana podczas kolejnych posiłków.  Trochę luzu nikomu nie zaszkodzi, a może naładować pozytywną energią i dać siłę do dalszego działania.