- Chipsy z warzyw
- Pieczona ciecierzyca
- Mini pizze lub zapiekanki z cukinii
- Quesadille z placków tortilli
- Koreczki
Chodzi za Tobą coś słonego? Wieczorem wpadają znajomi i nie masz pomysłu co podać? Co zrobić by na stole każdy znalazł coś dla siebie? Podczas odchudzania i dbania o sylwetkę bardzo ważne jest, aby nauczyć się dokonywać mądrych i zdrowych wyborów, przez które nie zjedzą Cię wyrzuty sumienia. Poznaj nasze propozycje prostych i dietetycznych przekąsek idealnych zarówno na wieczór z przyjaciółkami jaki i oglądanie meczu w męskim gronie.
Chipsy z warzyw
Przygotowane samodzielnie będą znacznie zdrowsze i mniej kaloryczne, niż te sklepowe. Nie musisz się ograniczać tylko do jednego warzywa. Oprócz ziemniaków, na chipsy doskonale nadają się buraki, bataty, cukinia, marchew, seler. Warzywa wystarczy umyć, obrać i pokroić na cienkie plastry przy pomocy tarki lub szatkownicy. Ułóż je na papierze do pieczenia, delikatnie skrop oliwą, posyp przyprawami i piecz w 200⁰C do momentu, aż będą rumiane i chrupiące. Jakie przyprawy wybrać? Smak warzyw dobrze wyeksponuje sól morska, papryka słodka, chilli, pieprz, kumin, oregano lub bazylia.
Pieczona ciecierzyca
Część twoich gości może nawet nie zorientować się, że zamiast orzechów chrupie pieczone nasiona rośliny strączkowej. Podczas pieczenia naturalny orzechowy posmak ciecierzycy nabiera mocy i jest znacznie intensywniejszy. Ciecierzycę przed przygotowaniem należy moczyć w wodzie minimum 12 godzin, następnie gotuje się ją przez około 45-60 minut, aż będzie miękka. Po ugotowaniu dopraw ją solą i/lub papryką i piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 170⁰C przez 40-45 minut. Jeśli nie masz czasu na moczenie i gotowanie ciecierzycy możesz wykorzystać gotowaną na parze ciecierzycę z puszki.
Mini pizze lub zapiekanki z cukinii
Ostatnio bardzo modna i popularna przekąska. Mini pizze przygotujesz krojąc cukinię na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Następnie posmaruj je sosem pomidorowym i ułóż dodatki takie jak: szynka, pieczarki, papryka, pomidorki koktajlowe i mozzarella. Aby przygotować mini zapiekanki należy przekroić cukinię na pół wzdłuż, a następnie na kawałki długości do 5 cm. Z każdego kawałka należy wydrążyć gniazda nasienne zostawiając boki tak, aby farsz nie uciekał podczas pieczenia. Jako farsz doskonale sprawdzi podsmażone i drobno pokrojone lub mielone mięso z kurczaka, wędlina, pieczarki, cebula i ser. Możesz wykorzystać również mięso, które zostało Ci z obiadu. Zarówno mini pizze jak i zapiekanki potrzebują 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 175⁰C.
Quesadille z placków tortilli
Doskonałe i na ciepło, i na zimno. Wykorzystując własnoręcznie przygotowane placki dodatkowo zmniejszysz kaloryczność tej przekąski. Quesadille są ekspresowe i banalnie proste w przygotowaniu. Możesz do nich włożyć wszystko co masz pod ręką, a i tak będą przepyszne. Placek tortilli umieść na suchej patelni, nałóż na nią ser żółty, w plastrach lub tarty, następnie dodatki mięsne i warzywne, przyprawy i kolejną porcję sera. Na koniec przykryj wszystko drugim plackiem. Podpiekaj po około minucie z każdej strony, tak aby ser się rozpuścił i skleił oba placki ze sobą. Co można wykorzystać jako farsz? Kawałki kurczaka, wędlinę, paprykę, pomidory, pieczarki, oliwki, suszone pomidory, cebulę, kiełki, fasolę lub soczewicę. Gotową quesadillę, jak pizzę, pokrój na osiem części. W takiej formie będzie ją można zjeść bez sztućców i nie odrywając wzroku od ekranu telewizora, gdy mecz przejdzie w decydującą fazę.
Koreczki
Znikają ze stołu równie szybko jak się je przygotowuje. Zamiast wersji z kabanosem i żółtym serem postaw na lżejszą opcję w postaci malutkich kulek mozzarelli, pomidorków koktajlowych i bazylii. Do koreczków możesz dodać również oliwki, oraz liście roszponki lub rukoli.
Małe odstępstwo od diety? Tak, ale z głową! Wieczór z dobrym i jakościowym jedzeniem na pewno nie zrujnuje uzyskanych efektów. Zaproponowane wyżej przekąski są niskokalorycznymi odpowiednikami najczęściej wybieranych przekąsek podczas spotkań i imprez z przyjaciółmi. Zamiast martwić się jedzeniem - rozluźnij się w towarzystwie bliskich Ci osób, ciesz się ich obecnością, a nawet jeśli zjesz trochę za dużo nie załamuj się. Najważniejsze, żeby od razu następnego dnia po takim wieczorze wrócić do swojego ustalonego jadłospisu.