Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Aby sernik nie opadł po upieczeniu

Aby sernik nie opadł po upieczeniu
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Czemu sernik opada?
  2. Przepis na sernik, który nigdy nie opada
  3. Jak studzić sernik?

Organizujecie domowe przyjęcie dla znajomych albo chcecie sprawić niespodziankę swojej rodzinie i przygotowaliście sernik? Finalny efekt nie jest jednak taki, jakiego oczekiwaliście? Placek opadł, a Wy nie wiecie, jaka jest tego przyczyna? Nasz poradnik przygotuje Was do kolejnej próby wypiekania tego pysznego ciasta. Poznajcie więc co zrobić, aby sernik nie opadł.

Czemu sernik opada?

Wypieczenie idealnego sernika to nie lada sztuka. Dlaczego ciasto, które z pozoru jest łatwe w przygotowaniu, na ostatnim etapie, którym jest pieczenie, może przysporzyć nam tylu problemów? Wpływ na to mają składniki używane do jego przyrządzenia – na czele stoi tutaj cukier. Dodatkowo nagłe zmiany temperatur nie pozostają bez winy – zwłaszcza w momencie wyciągania wypieku z piekarnika. Jednakże istnieją sposoby, które sprawią, że ustrzeżemy się przed opadaniem sernika.

Sprawdź: jak upiec sernik idealny?

Jakie są dokładne przyczyny opadania sernika? Przyjrzyjmy się. Jak wspomnieliśmy – głównym winowajcą jest tutaj cukier, który bierze bezpośredni udział w procesie fermentacji występującej w trakcie pieczenia. Pod wpływem temperatury wytwarza się dwutlenek węgla w postaci gazowej, dzięki temu ciasto zaczyna rosnąć i staje się puszyste. Gdy nagle zmienimy temperaturę ciasta, np. poprzez ciągłe zaglądanie do piekarnika, bądź – na zakończenie pieczenia – od razu wyjmiemy go na blat, wspomniane pęcherzyki pękają, co powoduje opadanie wypieku, gdyż przestaje ono utrzymywać swój własny ciężar.

Temperatura oraz czas przebywania w piekarniku mają ogromny wpływ na nasz wypiek. Sernik, który spędził zbyt dużą ilość czasu w naszym piecu, nie tylko będzie za suchy, ale to wysuszenie może spowodować, iż jego wysokość szybko spadnie do poziomu dna. Podobnie jest z niedopieczonym wypiekiem – będzie ono zbyt miękkie i nie utrzyma swojego wzrostu.

Co zrobić aby sernik nie opadł?

Cukiernictwo jest dziedziną, która wymaga od nas trzymania się proporcji podanych w przepisie. Nawet najmniejsze odstępstwo może spowodować, iż ciasto po prostu nam nie wyjdzie. Tak samo jest z sernikiem, dlatego trzymajmy się dokładnych wag składników, aby uniknąć opadania.

Pamiętajmy również, że jakość produktów również nie jest bez znaczenia. Ser o wątpliwym pochodzeniu może być odpowiedzialny za opadanie sernika. Musimy również mieć na uwadze, aby przygotowywać ciasto ze składników o temperaturze pokojowej. Dlatego odpowiednio wcześnie wyjmijmy je z lodówki.

Przepis na sernik, który nigdy nie opada

Podstawą sernika jest oczywiście twaróg. Powinniśmy zakupić ser półtłusty lub tłusty, ponieważ chudy ma większe tendencje do opadania i trudniej jest ten proces powstrzymać. Odpowiednia obróbka twarogu jest równie ważna – powinien być poddany co najmniej dwukrotnemu procesowi mielenia.

Pamiętajmy o stopniowym i wolnym dodawaniu mąki, dzięki której nasze ciasto będzie bardziej zwarte. Nie spieszmy się przy tej czynności, ponieważ chcemy, aby składniki dokładnie się połączyły. Podobnie postępujmy z jajkami – powinniśmy dodać 3 jajka na 1 kg sera. Dzięki temu masa serowa będzie lepiej związana, a proces wzrostu w piekarniku przebiegnie nieco wolnej.

Bardzo ważny jest sam przebieg pieczenia. Jak piec sernik, żeby nie opadł? Warto zastosować kąpiel wodną – miskę z wodą umieszczamy pod kratką do pieczenia. Dzięki temu ciasto nie wysuszy się, zmniejszymy prawdopodobieństwo opadnięcia i popękania wypieku.

Temperatura nie powinna przekraczać 180 stopni, a czas pieczenia godziny. Nie zaglądajcie więc do piekarnika w trakcie wypiekania sernika – szybciej nie będzie gotowy, a przynajmniej nie narazicie go na zmiany temperatury podczas otwierania drzwiczek. Oczywiście nakłuwanie go patyczkiem, w celu sprawdzenia stopnia wypieczenia jest surowo zabronione pod groźbą opadnięcia!

Sprawdź: przepis na sernik na zimno z owocami

Jak studzić sernik?

Na sernik ma wpływ nie tylko dobór składników i ich proporcje oraz sposób pieczenia. Dużo zależy również od naszego postępowania po zakończeniu wypiekania. Na pytanie: czy wyjąć sernik z piekarnika po upieczeniu? Odpowiadamy stanowcze: nie. Jak więc powinniśmy postępować?

Co zrobić aby sernik nie opadł?

Studzimy nasz wypiek w piekarniku – wystarczy 30 minut przy zamkniętych drzwiczkach. Możemy również lekko je uchylić poprzez wetknięcie szmatki, by sernik zbyt mocno się nie przyrumienił.

Kolejny sposób to stopniowe zwiększanie otwarcia drzwiczek, które regulujemy poprzez szmatkę lub ręcznik. Co 15–20 minut powiększajmy prześwit i tak aż do całkowitego wystygnięcia sernika.

Posmarowanie wierzchu ciasta masłem jest dobrym sposobem i dodatkowym zabezpieczeniem przed opadnięciem masy serowej. Oczywiście nie powinniśmy tutaj zrezygnować ze stopniowego studzenia w piekarniku.

Jeżeli jednak, mimo Waszych starań, sernik opadł – nic straconego. Możecie łatwo to zamaskować poprzez dekorację lub polewę. Wystające brzegi można również po prostu odciąć, a braki zakryć owocami.

Sprawdź: przepis na sernik nowojorski