Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Sernik nowojorski

Opis wykonania

Sernik nowojorski to klasyczne amerykańskie ciasto, które zdobyło serca smakoszy na całym świecie. To idealna propozycja dla miłośników słodkich deserów, którzy cenią sobie intensywny smak i kremową konsystencję. W naszym przepisie na sernik nowojorski przedstawimy Ci, jak krok po kroku przygotować to pyszne danie w Twojej kuchni. Dzięki naszym wskazówkom i poradom Twój sernik zawsze będzie udany i zachwyci Twoich gości. Podejmujesz o kulinarne wyzwanie?

Sernik nowojorski  - krok 1

Przygotuj wszystkie składniki. Prace nad sernikiem nowojorskim zaczniemy od spodu.

Spód sernika:

Ciastka przełóż do blendera i rozdrobnij, nie powinny zawierać większych grudek. Rozdrobnione ciastka zalej roztopionym masłem, całość dobrze wymieszaj. Na dół formy do sernika, zabezpieczonej papierem do pieczenia wyłóż masę z ciastek, rozprowadzić równomiernie. Foremkę schłodź w lodówce min. 15 minut.

Sernik nowojorski  - krok 2

Masa serowa:

Wszystkie składniki masy serowej przełóż do misy miksera, miksuj do uzyskania jednolitej masy (nie za długo, sernik nie lubi być za mocno napowietrzony). Masę wylej na schłodzony spód.

Sernik nowojorski  - krok 3

Pieczenie w kąpieli wodnej:

Formę na sernik obłóż folią aluminiową, całość przełóż do większego naczynia/formy do pieczenia, dolej wrzątek do ¾ jej wysokości.

Całość umieść w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni funkcja góra/dół 60 minut, później termoobieg 10–15 minut. Po tym czasie sernik powinien być dobrze ścięty.

Sernik wystudź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Na koniec wierzch sernika nowojorskiego udekoruj owocami i listkami mięty.

Bosch do kuchni