Sernik nowojorski
10 porcje
120 min
Średnie
1.5 (Ilość ocen: 6)
Składniki
Wartości odżywcze
Sernik nowojorski
Sernik nowojorski
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Przygotuj wszystkie składniki. Prace nad sernikiem nowojorskim zaczniemy od spodu.
Spód sernika:
Ciastka przełóż do blendera i rozdrobnij, nie powinny zawierać większych grudek. Rozdrobnione ciastka zalej roztopionym masłem, całość dobrze wymieszaj. Na dół formy do sernika, zabezpieczonej papierem do pieczenia wyłóż masę z ciastek, rozprowadzić równomiernie. Foremkę schłodź w lodówce min. 15 minut.
Masa serowa:
Wszystkie składniki masy serowej przełóż do misy miksera, miksuj do uzyskania jednolitej masy (nie za długo, sernik nie lubi być za mocno napowietrzony). Masę wylej na schłodzony spód.
Porada
Jak zdobyć gwarancję udanych wypieków? Wykorzystaj czujnik PerfektBake w piekarnikach marki Bosch, który na podstawie stałego pomiaru wilgotności ciasta, ustala najlepsze parametry.
Pieczenie w kąpieli wodnej:
Formę na sernik obłóż folią aluminiową, całość przełóż do większego naczynia/formy do pieczenia, dolej wrzątek do ¾ jej wysokości.
Całość umieść w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni funkcja góra/dół 60 minut, później termoobieg 10–15 minut. Po tym czasie sernik powinien być dobrze ścięty.
Sernik wystudź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Na koniec wierzch sernika nowojorskiego udekoruj owocami i listkami mięty.
Komentarze