


Sernik nowojorski to klasyczne amerykańskie ciasto, które zdobyło serca smakoszy na całym świecie. To idealna propozycja dla miłośników słodkich deserów, którzy cenią sobie intensywny smak i kremową konsystencję. W naszym przepisie na sernik nowojorski przedstawimy Ci, jak krok po kroku przygotować to pyszne danie w Twojej kuchni. Dzięki naszym wskazówkom i poradom Twój sernik zawsze będzie udany i zachwyci Twoich gości. Podejmujesz o kulinarne wyzwanie?
Przygotuj wszystkie składniki. Prace nad sernikiem nowojorskim zaczniemy od spodu.
Spód sernika:
Ciastka przełóż do blendera i rozdrobnij, nie powinny zawierać większych grudek. Rozdrobnione ciastka zalej roztopionym masłem, całość dobrze wymieszaj. Na dół formy do sernika, zabezpieczonej papierem do pieczenia wyłóż masę z ciastek, rozprowadzić równomiernie. Foremkę schłodź w lodówce min. 15 minut.
Masa serowa:
Wszystkie składniki masy serowej przełóż do misy miksera, miksuj do uzyskania jednolitej masy (nie za długo, sernik nie lubi być za mocno napowietrzony). Masę wylej na schłodzony spód.
Pieczenie w kąpieli wodnej:
Formę na sernik obłóż folią aluminiową, całość przełóż do większego naczynia/formy do pieczenia, dolej wrzątek do ¾ jej wysokości.
Całość umieść w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni funkcja góra/dół 60 minut, później termoobieg 10–15 minut. Po tym czasie sernik powinien być dobrze ścięty.
Sernik wystudź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Na koniec wierzch sernika nowojorskiego udekoruj owocami i listkami mięty.