Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

10 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

1.5 (Ilość ocen: 6)


Do tej potrawy użyjesz:
Sernik nowojorski to klasyczne amerykańskie ciasto, które zdobyło serca smakoszy na całym świecie. To idealna propozycja dla miłośników słodkich deserów, którzy cenią sobie intensywny smak i kremową konsystencję. W naszym przepisie na sernik nowojorski przedstawimy Ci, jak krok po kroku przygotować to pyszne danie w Twojej kuchni. Dzięki naszym wskazówkom i poradom Twój sernik zawsze będzie udany i zachwyci Twoich gości. Podejmujesz o kulinarne wyzwanie?

Składniki

70 dkg twaróg (3-krotnie zmielony) lub serek typu philadelphia
120 ml kwaśna śmietana 18%
15 dkg drobny cukier
3 szt. jajko
2 łyżka mąka pszenna
1 szt. cytryna (skórka z całej i sok z połowy)
2 łyżeczka cukier waniliowy
spód sernika
120 g ciasteczka owsiane lub zbożowe
60 g masło
do dekoracji owoce maliny, borówki i mięta

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
311.9 kcal
Tłuszcz
14.7 g
Węglowodany
27.91 g
Błonnik
16.53 g
Białko
0.11 g
Sól
0.15 g

Opis wykonania

Przygotuj wszystkie składniki. Prace nad sernikiem nowojorskim zaczniemy od spodu.

Spód sernika:

Ciastka przełóż do blendera i rozdrobnij, nie powinny zawierać większych grudek. Rozdrobnione ciastka zalej roztopionym masłem, całość dobrze wymieszaj. Na dół formy do sernika, zabezpieczonej papierem do pieczenia wyłóż masę z ciastek, rozprowadzić równomiernie. Foremkę schłodź w lodówce min. 15 minut.

Masa serowa:

Wszystkie składniki masy serowej przełóż do misy miksera, miksuj do uzyskania jednolitej masy (nie za długo, sernik nie lubi być za mocno napowietrzony). Masę wylej na schłodzony spód.

Porada

Jak zdobyć gwarancję udanych wypieków? Wykorzystaj czujnik PerfektBake w piekarnikach marki Bosch, który na podstawie stałego pomiaru wilgotności ciasta, ustala najlepsze parametry.

Bosh Logo
Bosh

Pieczenie w kąpieli wodnej:

Formę na sernik obłóż folią aluminiową, całość przełóż do większego naczynia/formy do pieczenia, dolej wrzątek do ¾ jej wysokości.

Całość umieść w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni funkcja góra/dół 60 minut, później termoobieg 10–15 minut. Po tym czasie sernik powinien być dobrze ścięty.

Sernik wystudź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Na koniec wierzch sernika nowojorskiego udekoruj owocami i listkami mięty.

Oceń przepis
Średnia ocen: 1.5, Ilość ocen: 6
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych